Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Lázár János: elkezdődött ellenem a lejárató kampány

Hódmezővásárhely - Lejárató kampányról beszélt tegnap Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, miután a hvg.hu-n megjelent: több mint 1300 hektár földet nyert a vásárhelyi Gorzsai Mezőgazdasági Zrt., amelynek legnagyobb tulajdonosa a rokona.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Több mint 1300 hektár földet nyert a vásárhelyi Gorzsai Mezőgazdasági Zrt., amelynek legnagyobb tulajdonosa Lázár János rokona – jelent meg tegnap a hvg.hu-n. Az internetes oldal az Opten cégadatbázisra hivatkozva közölte: a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-nek 3 magánszemély a tulajdonosa, köztük Gyapjas Károly, aki Lázár János édesanyjának unokatestvére. A cég, valamint az ellenőrzése alá tartozó korlátolt felelősségű társaságok az állami földbérletpályázatokon eddig 27 pályázatot nyertek a hvg.hu szerint.

– Érezhetően elkezdődött ellenem egy lejárató kampány. Ennek legújabb példái a vásárhelyi földpályázatok körül megjelenő, valótlanságokat tartalmazó ellenzéki támadások – nyilatkozta tegnap az MTI-nek Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

– A Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. kiemelten fontos szerepet tölt be a magyar mezőgazdaságban, a magyar fűszerpaprika-termesztés 40 százalékát adja és integrálja. A vállalkozás jelentős állatállománnyal rendelkezik, több mint 2000 szarvasmarhát tart, évente 12 millió liter tejet biztosít – tette hozzá. Lázár elmondta: hosszú ideig maga is tagja volt a cég igazgatóságának, de mindig a munkavállalói részvényprogram tagjai választották meg elsöprő többséggel. Közölte: jelenleg a társaság részvényeinek 2 százalékát tulajdonolja.

Földmutyit emleget az ellenzék

Az LMP a Fidesz vidékstratégiájának megcsúfolásának tartja az ügyet, a Jobbik szerint a Fidesz ócska és átlátszó trükkökkel próbálja meg elkendőzni a földmutyikat, az MSZP úgy vélte: látszik, hogy az Orbán-kormány földpályázatai egyáltalán nem a vidéki kisembernek szóltak – reagáltak sajtóközleményükben a pártok.

– Gyapjas Károly igazgató valóban közeli rokonom – mondta a politikus. Hozzátette: rokona több mint 45 éve dolgozik a társaságnál, és mára főrészvényesévé is vált, ez a cég az első munkahelye. A Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-nél csaknem 170 helyi munkavállaló dolgozik, és azon kevés mezőgazdasági vállalatok közé tartozik, amelynél még soha nem volt elbocsátás. Korábban a cégcsoport mintegy 2500 hektárnyi állami földterületen gazdálkodott, mostani pályázaton 1365 hektárnyi termőföldet nyert el, amelyből 1123 hektárra egyedül pályázott – ismertette Lázár János. Kijelentette: a zrt. minden pályázatába betekintést enged, honlapján is elérhetővé teszi majd. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a sajtó által említett szintén vásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. által használt termőföldekre például tízszeres a túljelentkezés.

Kerestük tegnap Gyapjas Károlyt. A cég titkárságán azt mondták, hétfő reggel lesz. Később azt javasolták: felesleges több kört futni, mert az igazgató úr több évtizede van a cégnél, de eddig még senkinek sem nyilatkozott. Raskó György agrár-nagyvállalkozó, a cég igazgatósági tagja viszont a hvg.hu-nak azt mondta, a földbérletpályázatokat ők is megsínylik. Arra készülnek, hogy az eddigi 1800 hektár állami bérletből elveszítenek 600 hektárt.

Antal Gábor, a szintén vásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója nem akart reagálni addig, amíg nem zárultak le a pályázatok – a hvg.hu szerint Algyőn és Hódmezővásárhelyen, ahol művelt földrészleteket, az eddig kihirdetett 47 pályázaton sorra elbuktak. A vezérigazgató korábban azt mondta lapunknak, nem tudja megjósolni, hogy sikeres lesz-e a pályázatuk, de újra pályáztak. Mindenképpen folytatni szeretnék a tevékenységüket. Az más kérdés, ha 2017 őszétől nem termelhetnek állami földön, hogyan oldják meg. A Hód-Mezőgazda egyébként jelenleg mintegy 5400 hektár szántón gazdálkodik, amelyből 3400 hektár állami szántóterület és 1000 hektár legelő, 2000 hektár szántót magánszemélyektől bérelnek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Láthatatlanul dolgoznak

Szinte láthatatlanul és problémamentesen dolgozik a mindszenti szennyvízcsatorna-beruházáson a kivitelező, a Betonépítő Kft. vezette konzorcium - mondta Zsótér Károly, Mindszent polgármestere. Tovább olvasom