Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Majdnem ölt a szén-monoxid a mártélyi családi házban

Mártély - Nem jelzett a szén-monoxid-mérő, és a kazánt is három hónapja ellenőrizték, mégis majdnem tragédia történt Mártélyon: hattagú család került kórházba mérgezés miatt.
Lekapcsolták a fűtést

A mentők mellett a tűzoltók, a rendőrök és a gázszolgáltató emberei is a helyszínre siettek. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a tűzoltók az épület több pontján is méréseket végeztek, de a műszerek már nem érzékeltek szénmonoxidot, mivel a gyerekek addigra kiszellőztették a házat. A szakemberek átvizsgálták, majd lekapcsolták a fűtőberendezést.
– Belegondolni sem merek, hogy ez a történet másképp is végződhetett volna. Ha Kriszti nem esik össze, ha a többiek nem ébrednek fel… Szerencsére valamennyien megúsztuk – idézte vissza a történteket Józsa Ibolya. Mindenre a mártélyi asszony sem emlékszik, ő is elvesztette egy időre az eszméletét.

Józsa Ibolyának saját lánya, a 17 éves Kriszti mellett négy nevelt gyermeke van. A hatfős család nehéz órákon van túl. Tegnap hajnali négy körül Krisztina felébredt. Elindult a fürdőszobába, de a nappaliban összeesett, közben meglökte az asztalt. Erre a zajra ébredt fel Niki és Roli.

– Azt hittük, Kriszti is influenzás lett, és a magas láz miatt esett össze. Azonnal ébresztettük Ibolyát, a nevelőanyukánkat – mondta a 14 éves Niki. A nappaliban azonban Ibolya is elvesztette az eszméletét. A 16 éves Viki hívta a mentőket. – A diszpécser, akivel beszéltem, több kérdést is feltett. Arra is rákérdezett, hogy én hogy vagyok. Fájt a fejem és szédültem. Azt mondta, azonnal nyissuk ki az összes ablakot és az ajtót is, úgy várjuk a mentőket. Arra gyanakodott, hogy szén-monoxid-mérgezésünk van – tudtuk meg a nagylánytól. Ibolya akkor tért magához, amikor a mentősök kiérkeztek. – Büszke vagyok rájuk! Talpraesett gyerekek, és helyén van a szívük – mondta a nevelőanya.
 
A házban automatikus szellőztetők is vannak. És mégis. Fotó: Kovács Erika
A házban automatikus szellőztetők is vannak. És mégis. Fotó: Kovács Erika

Ibolya nem érti, mi történhetett. – Amit lehetett, úgy érzem, megtettem a biztonságunk érdekében. A ház 2006-ban épült. Az akkor kapható legbiztonságosabb kazánt választottam. A készülék a fürdőszobában van, ahol résnyire még télen is nyitva hagyjuk az ablakot. A kémény kerámiabetétes. A tervező azt mondta, az a legjobb. Két automatikus szellőztetőt is beépíttettem. Mikor elkészült a ház, ajándékba kaptunk egy szén-monoxid-mérőt, nehogy baj történjen. Többször is jelzett már. Olyankor átszellőztettem a lakást, a kazánt újraindítottam.

Fogalmam sincs, most miért nem jelzett. Megnéztem, jó benne az elem, működik is – mutatta meg, és bekapcsolta a műszert, hogy halljuk, milyen fülsiketítő hangot ad. Józsa Ibolya azt is elmondta, december elején ellenőriztette a házban működő gázkészülékeket. A kéményseprők is voltak a fűtési szezon előtt.

A mentők az egész családot bevitték a hódmezővásárhelyi kórházba. Kriszti, Viktória és Ibolya a sürgősségi osztályra került. A három kisebb gyerek pedig a gyermekosztályon töltötte a hajnali és délelőtti órákat, egyedül nem maradhattak otthon. A családot néhány órás megfigyelés után hazaengedték.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószert találtak a betörőknél Vásárhelyen

A két férfi egy helyi ingatlan raktárépületéből többek között mosdókagylót, csaptelepet és gázradiátort tulajdonított el. Tovább olvasom