Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Már büntetik a petárdázást

Tegnap óta Vásárhelyen is több helyen vásárolhatunk speciális, úgynevezett II-es osztályba sorolt pirotechnikai eszközöket szilveszterre. A törvény szerint ezeket csak külön engedéllyel rendelkezők árusíthatják szabadtéri konténerekből.
Az 15 ezer forintos sorozatvető tűzijátékot vitték, mint a cukrot Fotó: Tésik Attila
Az óévet valamilyen pirotechnikai eszközzel búcsúztatni kívánók jó, ha tudják, milyen szabályok szerint kell eljárniuk, ha ilyesmit vesznek vagy használnak. Egy módosított rendelet értelmében mától 100 ezer forintra is büntethető az a magánszemély, aki petárdát birtokol vagy használ.

– December 28-a és 31-e között a külön engedéllyel rendelkezők úgynevezett kis tűzijátékokat, vagyis II-es osztályba sorolt pirotechnikai eszközöket is árusíthatnak. A kültéri konténerekben tartott rakétákból, egyebekből pedig csak 18. életévét betöltött személy vehet – nyilatkozta lapunknak Fülöp Zoltán alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti osztályvezetője.

Ezeket a komolyabb eszközöket csak a csomagolásukon szereplő szabályok betartása mellett szabad tárolni és felhasználni 2006. január 1-jén reggel 6 óráig. Ezt követően öt nap áll a tulajdonos rendelkezésére, hogy a fel nem használt rakétákat visszavigye az árusnak. Ha ezt elmulasztja, szabálysértést követ el.

– Nagyon kevesen tudják, hogy egész évben lehet árusítani az I-es osztályú, vagyis kis mennyiségű robbanóanyagot tartalmazó játékos pirotechnikai eszközöket. Szilveszterkor szépen fogynak a kisebb-
A komolyabb eszközöket csak külön engedéllyel és december 31-éig lehet árusítani Fotó: Tésik Attila
nagyobb rakéták, a durranó egerek, valamint a katyusák is. Az év többi napján pedig csak az ünnepi tortára tehető gyertyarakétát keresik – tudtuk meg Dékány Tamástól, a vásárhelyi Sárkány üzlet tulajdonosától.

Ilyen eszközökből már a 14. életévét betöltött személy is vásárolhat, de egy kiló robbanótömegű mennyiségnél többet nem tarthat magánál. A tiltott petárda helyett a kisrakéta a legnépszerűbb. A 25 lövés leadására alkalmas eszközt már ötszáz forintos áron beszerezhetjük. A háromszáz lövésre is képes katyusa pedig 4900 forintot kóstál.

– Szerintem a mától életbe lépő büntetésnek nem lesz semmi visszatartó ereje, ugyanúgy petárdázik tovább az, aki ezt szereti. Bevallom, korábban én is eldobtam egy-két kis gyutacsot, de most valami egyszerűbb rakétát szeretnék szilveszterre – mondta Horváth Ferenc.

A középkorú férfihoz hasonlóan Kelemen Péter is jó hangosan szeretné köszönteni az új esztendőt. Mivel ő még nincs 18 éves, így szóba se jöhet a komolyabb rakéta. Hiába próbálkozik az árusnál, aki az engedélye bevonásától és a várható pénzbüntetéstől tartva finoman, de elküldi egy olyan boltba, ahol fiatalok is vehetnek ilyen pirotechnikai eszközt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgalom: amikor autó lesz a buszból

A 3-as vonal megszüntetését, valamint néhány járat ritkítását javasolja a Tisza Volán Rt. vásárhelyi… Tovább olvasom