Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Már csak az emlékekben él a szerdai piac

Mindszent - Hiába a környék legolcsóbb piaca a mindszenti, szerdánként így is üresen tátong a közel 800 négyzetméteres csarnok. Öt éve se árus, se vásárló nem teszi be a lábát hétköznap, csak alkalomadtán. Az üzemeltető kitartó, ennek ellenére minden héten kinyitja a kaput.
Mindszenten évek óta szerda–szombat ütemben jártak piacra az emberek. Ez egy bevált rendszer volt, de mára eltűntek a hétköznapi árusok, illetve a vásárlók, így szinte csak szombaton látni ott mozgást. Borsi József 9 éve üzemelteti a piacot.

 Benzinkút épül
A piac területének egy részét eladta a város, ahol benzinkút és autómosó épül majd. A 6 millió forintból fordítanak a piac fejlesztésére is – tudtuk meg az önkormányzattól.

– Már az elején is gyenge volt a szerdai nap, az utóbbi 5 évben viszont már senki nincs – kezdte beszélgetésünket Borsi József, aki hozzátette, szombatonként 50 árus van kint, korábban 108 is volt. Elmondta, hiába a környék legolcsóbb piaca, az emberek elszoktak onnan. – A tél mínuszos, a nyár talán nullás – folytatta az üzemeltető, aki az árusoktól 600 forintos bérleti díjat kér, illetve a helypénzért méterenként 150 forintot. Havi kiadása a rezsivel és a bérleti díjjal együtt 120 ezerre rúg, ami nem jön vissza, ennek ellenére csinálja. Hogy miért? – Szeretek az emberekkel foglalkozni. Munkamániás vagyok. Itt is mindig teszek-veszek valamit, csak hogy jobb legyen – mondta József. Véleménye szerint az emberek a nagy multik miatt szoktak el a piactól.

Se árus, se vevő. Szerdán már csak az üzemeltető van a piacon. A szerző felvétele
Se árus, se vevő. Szerdán már csak az üzemeltető van a piacon. A szerző felvétele

– Egy jó szombati piacon akár 2-300 ember is megfordul. Ehhez az is kell, hogy jó idő legyen. Ha hideg van, vagy esik az eső, akkor nem jönnek ki az emberek – tette hozzá Borsi József. Elárulta, a piacon szinte minden megtalálható: zöldség-gyümölcs, fehérnemű, divatáru, szerszám. Érdekesnek tartja, hogy kevés a helyi árus. A legtöbb vásárhelyi, de van kisteleki, sándorfalvi, forráskúti, balástyai és makói is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóth Sándor tárlata a Tornyaiban

A Munkácsy-díjas szobrászművész kiállításán hatvan év elevenedik meg. Tovább olvasom