Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Már nem akadály a talajvíz a temetésnél

Majd két esztendeig lehetetlenné tette a koporsós temetkezést Csongrád megye nagy részén a magas talajvíz – illetve egy kormányrendelet. A természet az idén már nem akadályozta ezt, a kormányrendeletet pedig nemrégiben módosították – a temetkezési vállalkozások egyesületeinek kérésére.
Majdnem két esztendőn keresztül jelentett nagy lelki terhet az elhunytak hozzátartozóinak, hogy a magas talajvízszint, illetve a szigorított szabályok miatt nem lehetett koporsós temetés végezni a megyei települések sírkertjeinek nagy részében. A vásárhelyi tisztiorvos például 2005. április 1-jétől megtiltotta a koporsós temetést a városban. A kialakult megyei helyzetet jól jellemezte, hogy például Szegeden kriptákat adtak bérbe ideiglenes elhelyezés céljára, illetve egy időre megteltek a ravatalozók hűtői. A hozzátartozók reménykedtek, hogy a talajvíz hamarosan visszahúzódik. Mivel nem így történt, a szertartások többségére az elhunytak hamvasztása után kerülhetett csak sor.

A helyzet csak tavaly, az év vége felé normalizálódott, s az idén tavasszal már csak a vásárhelyi Dilinkában, illetve a szegedi belvárosi sírkert mélyebben fekvő részén jelentett problémát a talajvíz. Ebben a hónapban pedig a korábbi szigorú kormányrendelet helyett is enyhébb lépett életbe.

Lebomló bélés

Boros Árpád tudomása szerint Szegeden és Mindszenten tanulmányozzák a kriptafülkés temetés lehetőségét is. Ilyet a mediterrán országokban végeznek. Ekkor a koporsót föld feletti fülkében helyezik el, a fülkét gránitlappal zárják le. A vásárhelyi Kincses temetőbeli díszsírhelyparcellában pedig vízáteresztő, önmagától lebomló bélést helyeznek el a sírban.

– A korábbi rendelet, mely szerint ha a talajvíz szintje elérte a 2,5 métert, már nem lehetett koporsóban temetni, vagy rátemetést végezni, hátrányosan érintette a Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megye délebbi részén fekvő településeket, melyek zömében a talajvíz szintje most is 2-2,5 méter között van. Ezért egy Békés megyei társcég vezetőjével közösen egy 52 dél-alföldi településre kiterjedő talajvízszint-felmérést készíttettünk – mondta lapunknak Boros Árpád. A Csongrád Megyei Kegyeleti Kft. ügyvezetője hozzátette: a kapott adatok alapján kezdeményezték az ombudsman, illetve az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület, valamint a Magántemetkezők Országos Egyesülete támogatásával az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumnál a kormányrendelet módosítását, a szigor enyhítését.

– Ettől a hónaptól kezdve az új szabályozás szerint ha a talajvíz szinte két méter alá süllyed, 1,6 méter mélyre már lehet koporsót temetni. Erre azonban rátemetést már csak hamvasztva lehet végezni – mondta Boros Árpád, aki szerint az előírások enyhítése jelentősen kedvezőbb anyagilag és lelkileg is a hozzátartozóknak.

A két éven át folyt gyakorlatot ugyanis jól jellemezte, hogy Mindszenten például a temetések átlagosan 70 százalékát csak hamvasztás után végezhették, de voltak olyan hónapok, hogy ez a szám elérte a 90 százalékot. Akik idegenkedtek a hamvasztástól, azoknak jelentősen a zsebükbe kellett nyúlniuk, hiszen akkor föld alatti fojtott kriptát, vagy föld felettit kellett építtetniük, hogy hozzátartozójukat abban helyezzék végső nyugalomra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várnak az önkéntes egészségpénztárral Vásárhelyen

A jogszabályok változása miatt egyelőre nem segítheti városi önkéntes egészségbiztosítási pénztár a… Tovább olvasom