Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Megérkeztek a fukushimai diákok Budapestre

Budapest – A Liszt Ferenc repülőtéren hétfő kora este landolt az a gép, amellyel 17 japán diák és felnőtt kísérőjük érkezett hazánkba a katasztrófa sújtotta Fukusimából és körzetéből. A fiatalokat Hódmezővásárhely látja vendégül a Kizuna-projekt keretében.
– Közösen kell elviselni a jót és a bajt. Osztozni kell a nehézségeken, Magyarországnak a bajban is segítenie kell – fogalmazott hétfőn kora este Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere a Liszt Ferenc repülőtéren a Japánból érkezett 17 diák fogadásán. Megírtuk: Európában elsőként Vásárhely lát vendégül a márciusi nagy erejű földrengés következtében megsérült fukusimai atomerőmű körzetéből 14–17 éves fiatalokat. A középiskolásokat Lázár János mellett a japán nagykövet, Ito Tecuo várta, majd a repülőtér kifutópályáján közös sajtótájékoztatót tartottak.

Több mint négy hónap telt el a tragédia óta, amely – mostanra kiderült – mintegy 20 ezer halálos áldozatot követelt – mondta a japán diplomata. Majd folytatta: ezek a fiatalok, akik Magyarországra érkeztek, személyesen is érintettek a katasztrófában. Az itt eltöltött két hét bizonyára segít majd feldolgozni a történteket és talpra állni a súlyos tragédia után. A japán–magyar baráti kapcsolat egyre erősödik – hangsúlyozta a nagykövet. A küldöttség egyik tagja, Yusuke Kondo megjegyezte: nagyon köszöni, hogy itt lehet, és minél jobban szeretné megismerni a magyarokat, kultúrájukat.

Megérkeztek a fukushimai diákok. Fotó: MTI (galéria)

A rendszerváltás óta a távol-keleti szigetországtól sok támogatást, segítséget kapott Magyarország – közölte Szerdahelyi István, a Japánba akkreditált magyar nagykövet.

A japánok a Kizuna-projekt – ezt a kifejezést az emberi kapcsolatokra, baráti kötelékekre használják – keretében látogatnak Hódmezővásárhelyre, ahová hétfőn este busszal szállították őket. A vendégeket önkéntes vásárhelyi diákok kísérték. Kedd délelőtt fogadja a középiskolásokat a városháza dísztermében Lázár János polgármester, majd délután az Emlékpont Múzeumba, a Belvárosi Fazekasházba és az Árpád utcai Tájházba látogatnak el. A diákok két hétig maradnak hazánkban.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. lisa01 2011. július 28. 17:54
  „A nincstelenek, betegek, éhezők, természeti katasztrófa sújtottak látványa mindannyiunkat szánalommal, és együttérzéssel töltenek el. Ez egy szép gesztus, de kedves vendéglátó vásárhelyi Önkormányzat, és kedves polgármester/stb./, ezzel városunkban nem múltak el a problémák. Kizuna projekt ide, Kizuna projekt oda, azért még néhány hónapja a sok éhező magyar gyermek ellenére jól esett száguldozni az s8-al.”
 • 26. mivan? 2011. július 28. 17:40
  „Az "önzetlen" Lázár megint elérte a célját! Ez az egész csak politikai PR fogás. Igen, sajnálatra méltó a gyerekek sorsa, de európából elsőként, egyedül Hódmezővásárhelynek jutott ez eszébe. Nevetséges. Mindent az önkormányzat fizet nekik? Aki azt meri mondani, hogy ez fölösleges jócselekedet volt, az máris lehet egy népművészeti agyagedény, ugye?”
 • 25. DMagóg 2011. július 28. 16:23
  „Lázár János önzetlen (érdektől mentes) cselekedetében nem hiszek. Öncélú magamutogatás.

  Ettől függetlenül, mutassuk meg, hogy él még bennünk a hagyományos vendégszeretet!”
 • 24. csillogás 2011. július 28. 04:49
  „Én szívesen látom őket itt, akárki akármit szövegel!
  Ők sokkal de sokkal rosszabb helyzetben vannak, mint mi jelen pillanatban. Szülők nélkül legalább két hétig
  újra gyerekeknek érezhetik magukat, mert utána hazamennek, ott a rideg valóság, szülők és otthon nélkül!

  Én is sokkal jobban szeretek adni, mint kapni!”
 • 23. Lótusz9 2011. július 27. 20:58
  „Erre van Pénz .........!!!!!!”
 • 22. booo 2011. július 27. 17:49
  „19. 980815
  Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!
  http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/gyerekek_nyari_ingyenebedjere_gyujtenek_vasarhelyen/2219207/
  Sajnálom szegényeket, de valahogy nem teljesen kerek a cipó!”
 • 21. skid 2011. július 27. 13:25
  „Négycsillagos szállodában alszanak?”
 • 20. Én2 2011. július 27. 06:59
  „Nekem akkor lenne jóérzés vásárhelyinek lenni ha mhely és jó élet lenne itt.”
 • 19. 980815 2011. július 26. 23:35
  „Nem szégyenlitek magatokat, még van pofátok viccelődni ezeken a fiatalokon!!! Mekkora katasztrófát kell átélnie valakinek ahhoz, hogy egy csöpp együttérzést kiváltson belőletek? Egyenlőre még nem azon a pénzen múlik az ország sorsa, amit ezeknek a diákoknak az üdültetésére költenek. Sikerült nektek ízelítőt adni a jó magyar vendégszeretetből, remélem az itteni kommentekből semmi sem jut el ezekhez a szerencsétlen, tragédiákban megfáradt diákokhoz.
  Szögedi, spiler, Norman_Bates, lenmag, Én2!
  Szégyelljétek magatokat, ha akkora katasztrófán mentek át, mint amin ezek a diákok átmentek, majd akkor írogassatok hülyeségeket. Rondábbnál rondább jelzővel lehetne benneteket illetni, csak sajnos a cenzúráznák, pedig igazán jól esne. Emberileg hatalmas nullák vagytok. Nem vagytok méltók arra, hogy bárki is segítsen rajtatok, bármilyen problémával is néztek szembe.”
 • 18. szalámibör 2011. július 26. 19:13
  „Ilyenkor jó érzés Vásárhelyinek lenni!!
  <moderálva>”
 • 17. Én2 2011. július 26. 18:09
  „Hiába,gazdag város Vásárhely,mindenkit fogadunk közbe az emberek éhen döglenek.”
 • 16. cleanx 2011. július 26. 17:44
  „Láttam délután már vitték is őket az emlékpontba...”
 • 15. lenmag 2011. július 26. 17:02
  „Én felajánlanám Lázár Úr 1 éves fizetését a japán diákoknak ! (fagyira elég lösz...) Én is adakozó kedvemben vagyok! Senki ne mondja , hogy fukar vagyok Ha elkap a "roham" bármire képes vagyok - most a nagy tesó van bajban, talán őt is meg kéne segíteni valamivel ! ADAKOZNI NAGYON JÓ! Hajrá Jani !!!”
 • 14. Norman_Bates 2011. július 26. 16:47
  „<moderálva offtopic>”
 • 13. zoltanszabo 2011. július 26. 11:48
  „T. kommentelők !
  Mi volna ha most az egyszer örülnétek valaminek, és nem fikáznátok itt.
  Sokkal nagyobb öröm ADNI--mint KAPNI ! Itt nem csak a pénzről szól ez a szép gesztus.
  Ha nem az eggyüttérzésről, szeretről, emberségről !!!
  Senkinek nem kívánjuk ,hogy átélje azt a sok borzalmat amit ezek a japánok átéltek . Mi csak videon láttuk, biztonságos szobából --még is nagyon megrázó volt. A hideg még most is átfut rajtam ha rágondolok.
  Két hét nem nagy idő, elfeledni a borzalmat egy élet is kevés. De ha mi magyarok csak 2 hét gondtalan nyaralást, 2 hét szeretetet adunk ezeknek a fiataloknak, egy életre szivükbe zárnak minket magyarokat !
  Érezzék jól magukat itt nálunk bár merre is járnak itt MAGYARORSZÁGON !”
 • 12. MakaiRozália 2011. július 26. 10:31
  „"Szeretném megmutatni a világnak, hogy a katasztrófa ellenére is igyekszünk vidámak lenni" - írta egy tizenhat esztendős fukusimai fiú, aki egyike annak a tizenhét japán diáknak, akik július végén két hétig Hódmezővásárhelyen vendégeskedik. A negyedévvel ezelőtt történt pusztító erejű földrengés és az atomreaktor-baleset hatására teljesen megváltozott a középiskolás diák élete: a környék sugárszennyezettsége miatt a nagy hőség ellenére sem nyithatnak ablakot, a ruhákat is a lakásban kell kiteregetniük. Az iskola udvarára nem mehetnek ki, mert a szennyezett talajt védőfóliával fedték le. "A Dunáról híres Magyarország természete olyan szép, mint Fukusimáé, szeretném ezt látni, hogy feltöltődjek, és visszatérve tudjak valamit tenni szülőhelyem jövőéért" - indokolta meg a fiú, miért szeretne részt venni a hódmezővásárhelyi képviselőtestület által életre hívott Kizuna projektben.
  http://www.vargamakai.com/fukusima.html”
 • 11. palika9 2011. július 26. 10:16
  „sosem feljtem el nekik, hogy a vörösiszap-katasztrófa után, olyan messziről, együttéreztek és segítettek, ez a legkevesebb, hogy néhány fiatalt vendégül látunk”
 • 10. VásárhelyiÁgi 2011. július 26. 09:32
  „Érezzék jól magukat nálunk!”
 • 9. Szögedi 2011. július 26. 09:30
  „Vmiért azt gondoljuk, gondoltuk mindig is , hogy mi fogjuk megmenteni a világot. Mikor a világháborúba is biciklivel mentünk a tankok ellen, majd mi megmutatjuk. Meg is lett az eredménye sok 10 000 magyar ment a halálba, a Duna királynője, Budapest szétbombázva.
  Itt sem mi fogjuk őket megmenteni. És nem csak erről az egyről van szó. Lázár Úr megint többet árt mint használ. Ilyenkor hol van a Népnemzeti Fideszség? A hazafiasság. Lehet demagógiával vádolni az embert. De amíg mi a meleg szobából írogatunk tömött bendővel addig kinn , vagy a szomszéd házban egy gyereknek nincs mit ennie, jobb esetben kiáll koldulni az utcára, életében nem evett chipset max a kukából.
  Adakozzon a G8 meg hívja meg őket Párizs, vagy Berlin.
  Az eszméletlen 100 000 000 kat amiket adakoznak meg vendégül hívnak, ha mindent ide költöttünk volna az egész évi kajáltatás meg volna oldva a szegényeknek.”
 • 8. TrombiFrédi 2011. július 26. 09:29
  „Szegény fukusimaiak nem is sejtették, hogy kivel fognak kezet mikor leszálltak a repülőgépről???
  Lázár mikor megy viszontlátogatásra???-:)”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A reptéren fogadják a fukusimai diákokat

Hétfő este érkezik hazánkba az a 17 japán diák, akit a vásárhelyi önkormányzat a katasztrófa sújtotta Fukusimából és körzetéből lát vendégül. Tovább olvasom