Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Megszűnt Égető sárga újságja

Tizenkét év után búcsúzott olvasóitól a magánkiadásban megjelentetett vásárhelyi 7 Napról című hetilap. A sajtóorgánum alapítói úgy gondolják, hogy a csúcson hagyták abba. Égető Gyula a megszűnés után sem árulta el, hogy mennyi példányban jelentek meg.
Égető Gyula az utolsó lapszámmal. Írott történelem marad. Fotó: Gyenes Kálmán
– 1994-ben egy szűk stábbal a rádiózásra készültünk, ugyanis reményünk volt, hogy saját frekvenciánk lesz. Ez az álmunk csak 1996-ban vált valóra. A stábot addig sem engedtük szélnek, s miután megszűnt az addigi városi lap, a Vásárhely és vidéke, Dányi László főszerkesztésével megalapítottuk a 7 Napról hetilapot – osztotta meg a lapindítás körülményeit velünk Égető Gyula cég- és szerkesztőségvezető.

A lapot a kezdeti időszakban maguk az alapítók, Égető Gyula és Szőlősi Sándor hordta ki éjszakánként az olvasókhoz, mert nem volt pénzük saját terjesztőhálózat működtetésére. Égető Gyula a kereskedőket maga járta körbe, s kötött velük szerződést a lap árusítására.

Az újságot kezdetben teljesen sárga színű orosz papírra nyomták, ugyanis ez volt a legolcsóbb. A nevét is erről kapta, a köznyelvben ugyanis megszűnéséig csak sárga újságnak nevezték. A hetilap fél évig nem volt nyereséges, hiszen csak pár ezer példány kelt el hetente. Aztán, az alapítók ma sem tudják hogyan, a lapeladás az egyik-hónapról a másikra beindult. Bár a példányszámot a folyamatos növekedés jellemezte, Égető Gyula a megszűnés után sem árulta el, hány példányban jelentek meg.

Pörgősebb műsorok

– A Rádió 7 életében is lesznek változások, hiszen dinamikusabbá, pörgősebbé kívánjuk tenni a műsort. Ám a vidéki rádiózás olyan, mint a vidéki lapkészítés, hirtelen nem lehet nagy változásokat véghezvinni. A jól bevált műsorok, mint a Szőttes vagy a Szívküldi megmarad. De mivel megszűnt az újság, megszűnt a főszerkesztői poszt is. Martonosi Edit főszerkesztő december 31-éig dolgozik nálunk – mondta Égető Gyula. A cég- és szerkesztőségvezető tapasztalatai szerint Vásárhelyen nem könnyű újságírónak lenni, ugyanis e szakma művelője az utcán azonnal szembetalálkozik azokkal, akikről írt. Eredménynek tartja, hogy mindezek ellenére békében fejezték be a lapkiadást.

– Azt nem lehet mondani, hogy a hirdetők elárasztották volna az újságot, így a lap az eladott példányokból tartotta el magát. 1995-ben felkerültek az anyagai az internetre. Sem ez, sem a tíz éve indított Rádió 7 nem jelentett konkurenciát – mondta a cég- és szerkesztőségvezető. Szerinte a sárga fő erősségét az jelentette, hogy írásai a vásárhelyi régióban élő kisemberekről szóltak, az egyszerű emberek látták magukat viszont benne.

– Az, hogy a Szívküldi szelvényt is ebből lehetett kivágni, hogy aztán a kérést a Rádió 7 vasárnapi műsorában teljesítsük, csak kezdetben számított. Akik csak ezért vették meg, azok olvasni is kezdték a lapot, s akkor is megvásárolták, amikor nem kívántak a rádión keresztül üzenni.

Bár a lap életében voltak nehezebb időszakok is – ezeket Égető Gyula utólag már nem kívánta felidézni –, arra mindig vigyáztak, hogy a várossal és a városi hivatalokkal jó kapcsolatban maradjanak. Igaz – árulta el –, voltak időszakok, amikor minden politikai oldalról üzengettek, mi jelenjék meg vagy mi nem náluk.

Hogy miért hagyták most abba? Égető Gyula elmondta, többször is megfordult már a fejében az utóbbi 2-3 évben, hogy befejezik, hiszen sokkal nehezebb papír alapú újságot készíteni, mint rádióműsort, vagy a 2002 óta önálló, Promenád elnevezésű internetes hírportált. A cégvezető úgy látja, hogy a komoly megszorító intézkedések miatt most jött el az ideje a lapkiadás megszüntetésének. Ezzel a cég a létszámmal is tud takarékoskodni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kukoricából áramot

Kukoricából állítanak elő áramot: nagyon leegyszerűsítve így lehetne megfogalmazni a biogázüzemek… Tovább olvasom