Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Mikrobusszal jöttek haza Svédországból

Hódmezővásárhely - Repülővel utaztak ki, és – a légtérzár miatt – mikrobusszal jöttek haza Svédországból a vásárhelyi Bethlen-gimnázium tanárai és diákjai.
Egy nemzetközi diákprogramon vett részt a Stockholmtól nem messze fekvő Hallsthammer városában a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium két pedagógusa: Molnár Péterné és Dienes Orsolya, valamint négy diák: Bagdadi Hakima, Erdélyi Péter, Szűcs Petra és Ván Demeter. Repülővel utaztak ki Svédországba, s azzal is jöttek volna vissza múlt pénteken, de közben kitört az izlandi vulkán. A hamufelhő miatt pedig légtérzárat rendeltek el.

– Mi odakinn inkább a kínai bányaszerencsétlenség híreit figyeltük. Persze a vulkánkitörésről is tudtunk, de miután ott szép kék volt az ég, reménykedtünk abban, hogy attól még időben hazautazhatunk – mesélte Molnár Péterné. Csakhogy nem így történt. A svéd vendéglátók nem is engedték el a vásárhelyieket a stockholmi repülőtérre, hiszen onnan egyáltalán nem szállhattak fel a repülők. Kiderült, vonatjegyet is csak keddre lehet váltani. Azt azonban már nem garantálták, hogy Stockholmból könnyen továbbjutnak, az pedig biztos volt, hogy Hamburgban óriási a torlódás. A kinnrekedt vásárhelyiek az addig őket vendégül látó családoknál sem maradhattak, azok ugyanis a hétvégét otthonuktól távol töltötték. Az így kilátástalan helyzetbe került diákokat és tanárokat végül az a hoteltulajdonos család fogadta be, s adott szállást és ennivalót nekik, amelynél addig a két bethlenes fiú lakott.

Molnár Péterné, Dienes Orsolya, Szűcs Petra, Bagdadi Hakima, Ván Demeter és Erdélyi Péter. Emlékezetes volt az útjuk. Fotó: Veréb Simon
Molnár Péterné, Dienes Orsolya, Szűcs Petra, Bagdadi Hakima, Ván Demeter és Erdélyi Péter. Emlékezetes volt az útjuk. Fotó: Veréb Simon

A helyzetről Molnár Péterné férje értesítette Berecz Jánost, a Bethlen egyik igazgatóhelyettesét, aki Bán Csaba lelkésztől, a református gimnázium igazgatótanácsának elnökétől kért segítséget. Ő azonnal cselekedett: Prikler Györggyel, a Bethlen tanárával beültek a lelkész mikrobuszába, s 24 óra alatt megtették a 2460 kilométeres távolságot Vásárhely és Hallsthammer között. A vásárhelyiek immár teljes létszámmal hétfő délelőtt indultak vissza, s kedd délelőtt értek haza.

– Amikor szombaton értesültem arról, hogy milyen helyzetben vannak a tanárok és a diákok, végiggondoltam, akár egy hétbe is beletelhet, mire hazajutnak. Azonnal tudtam, segíteni kell nekik. Fél óra alatt eldöntöttem, hogy a leggyorsabb, legolcsóbb és legjobb, ha autóba ülünk, s kimegyünk értük – indokolta gyors döntését Bán Csaba lelkész.

Olvasóink írták

 • 9. hecsedli 2010. április 23. 19:29
  „Azért kíváncsi lennék ha az epés hozzászólók gyermekeiről lett volna/lenne szó ugyanezt írták volna?Netán ők is ugyanúgy cselekednek mint az említett tanárok?Minden elismerésem az övék.”
 • 8. efje 2010. április 23. 19:11
  „A legolcsóbb az lett volna ha hazajönnek stoppal. Benzinkúton kell megkérdezni autósokat hogy elvinne e. Én is így jutottam haza egyszer két lánnyal. A hatodik autós elhozott minket. Biztonságosabb mint út mellett mert a kúton te választod ki hogy kihez mész oda. Vettem így fel stopposokat egy Pest alatti benzinkúton is. Ők előző nap indultak Dániából Görögbe. Persze kifogás van a stoppolás ellen millió, egyszerűbb megvárni mig valaki kimegy értük.”
 • 7. Sunlight88 2010. április 23. 16:40
  „Hát gratulálok...ennek aztán tényleg nagy hírértéke volt...Kenjék a hajukra...hazaértek puff...
  Azt mérnem írja le seni, hogy Én hazaértem a munkából.Mivel igazán izgalmas néha a sok idétlen egyén közt közlekedni biciklivel, mikor mindenki éppen arra megy amerre lát felrugva minden kresz szabályt.
  Na talán erről is lehetne valami értelmeset írni...”
 • 6. efje 2010. április 23. 16:30
  „A svédek hétvégére elutaztak, szegény magyaroknak nem futotta szállásra, élelemre.
  "Szögény szocializmus!" -mondaná erre nagyapám.”
 • 5. klj_54 2010. április 23. 15:15
  „Mi ebben a pláne?
  Willi Betz és még sok "csóró kamionos társaság" küldi haza mikrobusszal a kamion sofőröket négy - hat heti meló után. Persze a sofőrök vezetik hazafelé is a mikrobuszt!
  De ezzel a mélyen letisztelt magyar munkajogászok tévedésből sem mernek foglalkozni:(
  Pedig több halálos balesetet okoztak már szerencsétlenek.”
 • 4. szilmaril2 2010. április 23. 14:36
  „Gyors reagálás és cselekvés! Végre ilyet is hallok. Van, aki nemcsak síránkozik, hanem csinál is valamit,ha a helyzet megkívánja!”
 • 3. Falcao 2010. április 23. 14:35
  „Már aggódtam miattuk.”
 • 2. jq 2010. április 23. 13:04
  „Több,. mint valamelyik celeb lábszőrzete, vagy külföldi k*rválkodásának története. Ez ugyanis egy helyi lap...”
 • 1. suzukirobi 2010. április 23. 11:46
  „ennek aztán van hírértéke”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Görkorcsolyapálya épül Vásárhelyen

A nemzetközi versenyelőírásoknak is megfelelő görkorcsolya- és gördeszkapálya építését kezdték meg Hódmezővásárhelyen, a hódtói városrészben. Tovább olvasom