Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Minden autós lassít, ha látja az utcán

Rendőrnek hiszik egyes járművezetők Hatvani Jenőt. A vásárhelyi mérnök ugyanis kézi traffipaxra emlékeztető hőkamerájával gyakran dolgozik a városi utak mellett.

Csikorogva fékeznek a sofőrök, ha meglátják az utcán dolgozni Hatvani Jenő vásárhelyi mérnököt. Csak ennyit észlelnek: fekete kamerával vizsgálódik. Valójában nem a forgalomra, hanem az épületekre kíváncsi. A házak, épületek hőveszteségeit, hőleadását méri.

Hatvani Jenő a kézi készülékkel. A szerző felvétele
Hatvani Jenő a kézi készülékkel.
A szerző felvétele
– Már hozzászoktam, hogy amikor reggelenként vagy estefelé kiállok az utcára kezemben a hőkamerával, az autósok egyből a fékpedálra lépnek, gyakran még villognak is egymásnak. Még rosszabb a helyzet, ha az út szélére kell kiállnom a teljes homlokzati kép készítéséhez, akkor sárga mellényt is felveszek a biztonságom érdekében – mondta Hatvani Jenő.

– Ez nem olyan munka, mint az épületek energetikai tanúsítványát készíteni – ehhez legtöbbször ki sem kell menni az épületekhez. Elegendő a dokumentációja, s elvégezhető egy számítógépes programmal. Én a kamerámmal a valóságot tárom fel. Vizsgáltam olyan, még garanciális épületet, ahol az ablak mellett dolgozók nem tudták, hogy honnan éri a hideg a vállukat és a hátukat. Kiderült: a szakszerűtlenül beépített ablak engedte be – mesélte.

A mérnök szerint a régebbi típusú nyílászárók általában jó hőszigetelést biztosítanak, ha rendesen beépítették, ugyanis a két üvegtábla között azoknál vastagabb a szigetelő légréteg. Általában egy hőszigetelő üveg beépítése vagy a tömítés javítása elég a javításhoz. Ráadásul a hibák döntő többségének kijavításához nem kell sem komoly szakértelem, sem hatalmas összeg, legtöbbször házilag elvégezhető a 10 százalék körüli megtakarítást eredményező javítás. Csak azt kell tudni, hol kell pótolni a hiányzó szigetelést – tette hozzá a mérnök.

Olvasóink írták

  • 2. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. március 09. 09:42
    „Jó kis ketyere, a múltkor rákerestem, hol lehet ilyet bérelni 1-2 napra, de csak a "x forintért vállaljuk épületek főszigetelés vizsgálatát" találatok jöttek, mintha hülyék volnánk és nem tudnánk használni, gondolom marha bonyolult lehet.”
  • 1. deszkás 2012. március 07. 12:06
    „Kedves mérnök úr! Nem legális amit (ahogyan) csinál. Igaz az én felvételem se önről amit készitettem anno amit utólag fedeztem föl.(nem teszem nyilvánossá éppen ezért) De egy balhé elég lesz., ha önre hivatkoznak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orgonává alakult űrsikló

Almási István alpolgármester és Gopcsa Katalin művészettörténész nyitotta meg szombaton délután a vásárhelyi Alföldi Galériában a XIV. Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumot. Tovább olvasom