Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Nagyapja kezéből tépték ki és vitték el a szovjetek

Hódmezővásárhely - Nagypapája karjából tépték ki a szovjetek a második világháború végén az akkor 3 éves nagymágocsi Horváth Lászlót. Csak 18 év után térhetett vissza Magyarországra, addigra elfelejtette az anyanyelvét. Elrabolt gyermekkorát senki nem adhatja vissza – mesélte az Emlékpontban Vásárhelyen.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Édesanyám a második világháború alatt nem tudott két gyermeket eltartani, ezért Budapestről az Ungváron élő szüleihez adott. Másfél éves koromtól ők neveltek – kezdte nem mindennapi történetét a vásárhelyi Emlékpontban, a Szovjetunióba elhurcoltak emléknapján a nagymágocsi Horváth László. A 71 éves férfi sírva idézte fel megrázó sorsát a diákoknak egy rendhagyó történelemórán.

– A háború végén felszólították az Ukrajnában élő magyarokat, hagyják el otthonaikat, vagy automatikusan ukrán állampolgárok lesznek. Figyelmeztették a nagyszüleimet, ha maradnak, gettóba kerülnek, ezért elindultak Magyarországra. A határon a szovjet katonák a nagyapám kezéből kitéptek, hiába ordítottak, sírtak ők is, én is, elvittek. Munkácsra, intézetbe kerültem, ahol sokat éheztem. Húst ritkán kaptunk, köleskását ettünk, mint a papagájok. Agymosás volt, a szocialista rendszer hű embereit nevelték. Ukránul addig egy szót sem beszéltem. Ott viszont magyarul nem szólalhattam meg. Csak 6 éves koromban árulta el titokban egy nevelő, hogy magyar vagyok. Ekkor szembesültem a származásommal. Azt is elmondta, bújjak el, ha idegen bácsik, nénik jönnek az intézetbe, nehogy megtetsszem nekik, és elvigyenek – emlékezett vissza Laci bácsi.

Festeni, rajzolni szeretett volna, de erről szó sem lehetett. Olajipari középiskolába kellett mennie, hogy a rendszert jól szolgálja. Már megvolt a terv, hová viszik őket dolgozni. A iskolában rendszeresen verte egy lengyel származású tanár, mert az 1956-os forradalom idején Magyarországon katonaként a fia elvesztette az egyik karját. Pedig Laci bácsi akkor már egy szót sem tudott magyarul. 1957-ben kezdte a tanulást, később a Vöröskereszt segítségével sikerült kapcsolatba lépnie édesapjával. Mint kiderült, időközben elváltak a szülei.

Horváth László a vásárhelyi Emlékpontban. Még ma is rémálmai vannak. A szerző felvétele
Horváth László a vásárhelyi Emlékpontban. Még ma is rémálmai vannak. A szerző felvétele

– Leveleztünk apámmal, de csak 4 évvel később tudtunk találkozni. A taníttatásom költségét le kellett dolgozni a Kaszpi-tengernél. Itt jól kerestem, havonta 3000 forintot, de nem tudtam elkölteni, nem volt mire. 18 év után térhettem haza, de ez sem úgy sikerült, ahogy terveztem. Hiába várt apám a pályaudvaron Pesten, a határnál leszállítottak a vonatról, mondván, nincs rendben az útlevelem. Másnap sikerült átlépnem a határt, akkor már apám nem tudott elém jönni. Valószínűleg azért akadályoztak, mert az érkezésemet több újságíró várta, és nehogy olyat mondjak, ami rombolja a rendszert – magyarázta Horváth László.

300 ezren soha nem jöttek haza

600 ezer magyart hurcoltak el a Szovjetunióba, és 300 ezren soha nem tértek vissza Magyarországra. Katonákat fogságba vittek, másokat málenkij robotra, és Horváth Lászlóhoz hasonlóan sok gyereket is elraboltak.

Története végül mégis megjelent az Esti Hírlapban, ennek köszönhetően talált állást egy kőolajipari cégnél. Előtte elküldték magyar nyelvtanfolyamra, hogy legalább törve beszélje az anyanyelvét. Édesanyjával csak egyszer találkozott, apja nem akarta, hogy bármi kapcsolata legyen vele. Algyőre került, ahol 1993-ig dolgozott, majd feleségével úgy döntöttek, Nagymágocsra költöznek. Horváth Lászlónak egy lánya született.

– Senki nem adhatja vissza az elrabolt gyerekkoromat. Manapság is rémálmaim vannak a Szovjetunióban töltött évekről, az idő sem tudja begyógyítani a lelkemet – mondta könnyezve a nyugdíjas férfi, aki semmiféle kárpótlást nem kapott megpróbáltatásaiért. Kérelmét korábban az ombudsman azzal utasította el: a Szovjetunióban nem korlátozták a szabadságát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfelejtett fizetni a soproni vendég

Fizetés nélkül távozott több vásárhelyi szálláshelyről, sőt egy étteremből is az a soproni férfi, aki ellen csalás gyanúja miatt indult büntetőeljárás. Tovább olvasom