Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Négykilós szuronyos fegyvert dobálnak

Hódmezővásárhely - Pörgetik, forgatják, dobálják 4 kilós szuronyos fegyvereiket a komendáns szakasz tagjai Vásárhelyen. Akár hónapokig is készülnek egy 5-6 perces zenés bemutatóra. A gyakorlást nem mindig ússzák meg horzsolások, karcolások, ütések nélkül.
– Semmiképpen sem ilyen gyakorlattal kezdenek az újoncok – jegyezte meg mosolyogva Benkó Norbert főhadnagy, a komendáns szakasz parancsnoka a vásárhelyi laktanyában. A katonák rögtönzött bemutatót tartottak kedvünkért. Könnyedén, egyszerre forgatták, dobálták szuronyos fegyvereiket. Később kiderült: ezt a produkciót még nem láthatta közönség. A norvég királyi testőrség bemutatójából vették az ötletet.

– Általában együtt ötletelünk, mi kerüljön az 5-6 perces produkcióba – vette át a szót Hegyi László főtörzsőrmester. Korábban Budapesten szolgált a díszzászlóaljban. Vásárhelyre kerülve vetette fel: itt is lehetne hasonló – 6 éve alakultak. Az országban vidéken egyedül a vásárhelyi laktanyában van ilyen csapat.

– Jó kiállás, kiváló állóképesség kell ehhez a feladathoz, és legalább 175 centiméteres magasság – folytatta a főtörzsőrmester. – Először az alapokat kell elsajátítani. Az alaki fogások adottak, de az sehol sincs leírva, miként forgassuk, dobáljuk a fegyvert. Gyakoroljuk, amit kitalálunk, ha működik, bevesszük a műsorba.
Mindketten azt mondták, a dobás a legnehezebb feladat. Főként ha nappal szemben kell tartani a bemutatót. Már napszemüveget is beszereztek, biztos, ami biztos alapon.

A laktanya nyílt napján is megmutatták, mit tudnak.
A laktanya nyílt napján is megmutatták, mit tudnak.

– Az ujjak közel 4 kilós fegyvert mozgatnak – mondta a főhadnagy. Hozzátette: a gyakorlást nem mindig ússzák meg horzsolások, karcolások, ütések nélkül, de ez benne van a pakliban. Változó, hogy mennyit tudnak gyakorolni. Előfordul, hogy napi 4 órát, de az is, hogy csak egyet.

– Emellett sok mással is foglalkozunk – magyarázta Benkó Norbert. A nemzeti ünnepeken, temetéseken adunk díszőrséget, szolgálatban is vagyunk, és katonai rendészeti feladatot is ellátunk – jegyezte meg.
A 10 tagú formáció gyakran lép fel együtt a helyőrségi zenekarral közösen. Fesztiválokra, falunapokra, óvodába, jótékonysági napra hívják őket. Legutóbb a Kiszomborra mentek, a kukoricafesztiválon attrakcióztak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berki Krisztiánnal ússza át a Balatont Fanni

A tévészereplés és a szépségverseny lehetőség, hogy kiálljon a fogyatékkal élő emberekért – mondta Illés Fanni paralimpikon úszó, Tovább olvasom