Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

Nő a magyar áruk iránti kereslet

Aki szegény, még mindig ritkán engedheti meg magának, hogy a magyar ipart és mezőgazdaságot támogassa vásárláskor. Aki viszont több pénzből gazdálkodhat, nemcsak a származást nézi, de azt is, mennyire neves a márkája. Körkérdésünkből kiderült, hogy a vásárhelyiek közül egyre többen kifejezetten a magyar cikkeket keresik.
Magyar árut vegyünk, vagy olcsót? A kérdés néha még így vetődik fel. Fotó: Tésik Attila
Magyar vagy szlovák tej, német gyümölcsjoghurt vagy magyar – mióta hazánk is uniós tagállam, egyre több ország majdnem hasonló terméke között válogathatunk az üzletekben. Annak jártunk utána, vajon a vásárhelyieknek számít-e, hol gyártják a választandó terméket, illetve előnyben részesítik-e a magyar árukat a külföldiekkel szemben.

– Egyre nagyobb a választék, de ez nem hoz zavarba, képes vagyok hosszú percekig vacillálni a döntés előtt. Ezért néha a nagybevásárlás több mint egy órát vesz igénybe – árulta el Komáromi Sándorné.
A középkorú asszony elsősorban a termék árát nézi, s utána jön az összes többi adat. Ha azonos az árkategória, akkor túlnyomórészt a magyar gyártmány felé billen a mérleg nyelve. Ez elsősorban az élelmiszerekre igaz.

Péterfalvi Imréné azzal kezdte, hogy havonta 31 ezer forint nyugdíjat kap, ezért ő nem nagyon válogathat. Zöldséget, gyümölcsöt, húst és tejterméket főleg magyart vásárol, mert a piacra jár. Ezért gondolja úgy, hogy hazait vesz, mert ott a vásárhelyi, mártélyi, székkutasi termelők kínálják portékájukat. A boltokban viszont szinte kizárólag az áru ára számít.

– Szüleim egykoron a mezőgazdaságban dolgoztak, ezért tudom azt, mennyire fontos a termelőknek, hogy megfelelő piaca legyen terményeiknek. Ezért, ha tehetem, a magyar cikkek mellett döntök – mondta Gyapjas Roland.

A fiatalemberhez hasonlóan Lantos Árpádné is szívesebben vesz magyar árut, mint külföldit. A három gyermeket nevelő édesanya azt azonban hozzátette, hogy bizonyos termékeknél – főleg a babaápolási szereknél és a bébiételeknél – jobban bízik a határainkon túlról érkezőkben.

Azért akadnak olyan vásárhelyiek is, akiket nem érdekel, mely országban „látta meg a napvilágot" a keresett termék. Kovács Tamás vásárláskor a márkát figyeli. A fiatalembernek nem számít, magyar vagy külföldi a kinézett termék. Ha ismert és kedvelt márkáról van szó, akkor megveszi – ha meg tudja fizetni az árát.


Hajrá, Hazai!

Hajrá, Hazai! jelmondattal még 1997 májusában pécsiek alapították meg a MÁK-ot, vagyis a Magyar Áruk Klubját. Az azóta már országos méretűvé nőtt szervezet célja, hogy javítsák a magyar áruk keresletét, presztízsét és versenyképességét. A MÁk tagjai kampányaik során meg akarják arról győzni a fogyasztókat, hogy ha vásárláskor a hazai termékeket részesítik előnyben, akkor az kihat azok minőségének, megjelenésének javulására, sőt e folyamatok hosszú távon a magyar gazdaság fejlődését is elősegítik. Az országos akciósorozatba már áruházláncok, hipermarketek is bekapcsolódtak. 

Régi találmány

A hazai piac védelmének mozgalma nem új keletű ötlet, hiszen 1844-ben Kossuth Lajos vezetésével már védegylet alakult, tagjai magyar termékek vásárlására kötelezték magukat. A kezdeményezés konkrét elképzelés hiányában pár év után elhalt. Később újból fellángolt a hazai ipar védelméért folyó kampány. A Hungária márkanevű cipő dobozára például a húszas években azt írták, hogy „Magyar pénzért magyar árut végy!". Egy 1928-as számolócédulán pedig az állt: „Magyar tervet magyar észből, magyar árut magyar kézből!". Számos üzlet homlokzatán a következőt olvashatták a vásárlók: „Pártoljuk a magyar ipart!" vagy „Pártoljuk a magyar mezőgazdaságot!". 

Olvasóink írták

  • 1. andoras 2012. május 24. 18:40
    „Én is ha tehetem magyar hátterű termékeket vásárlok, ez valahogy elvi kérdés nálam. Amíg megtehetem, meg is teszem. Itt van egy videó a tejről, érdemes megnézni: http://minu.me/-youtej
    Nem mindegy kit támogatunk a pénzünkkel, és inkább a magyar gazda munkájáért fizetnék.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárdos beruházás kezdődik a héten Mártélyon

Mártélyon elkezdődik a héten az Ökotám alapítvány közreműködésével a csatornaépítés, amit az Állami… Tovább olvasom