Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Nyolcadik generáció a Villeroy&Boch élén

Hódmezővásárhely - 260 éves a Villeroy&Boch, amelynek vásárhelyi gyára 1992 óta működik. Wendelin von Boch-Galhau, a cégcsoport igazgatótanácsának elnöke azt mondja: nem bánták meg, hogy Magyarországon fektettek be.

Egy családi cég másképpen gondolkodik, mint a multinacionális vállalatok többsége. Az előbbi a rövid távú döntéseket helyezi előtérbe a hosszú távú sikerekért – válaszolta Wendelin von Boch-Galhau, a Villeroy&Boch cégcsoport igazgatótanácsának elnöke arra, hogyan tudtak 8 generáción keresztül talpon maradni. A 260 éves múltra visszatekintő, kerámiagyártással foglalkozó vállalat termékei több mint 100 országban megtalálhatók. Wendelin von Boch- Galhau pedig – ahogy azt a múlt héten megírtuk – Orbán Viktor miniszterelnöktől vehette át a Parlamentben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, a kerámiaipar és Hódmezővásárhely fejlődésének elősegítéséért.

A Villeroy&Boch cégcsoport 1992-ben vásárolta meg a fürdőszoba-berendezéseket gyártó hódmezővásárhelyi üzemet, ahol eddig 100 millió eurót fektetett be. Archív fotó: Tésik Attila
A Villeroy&Boch cégcsoport 1992-ben vásárolta meg a fürdőszoba-berendezéseket gyártó hódmezővásárhelyi üzemet, ahol eddig 100 millió eurót fektetett be.
Archív fotó: Tésik Attila

A fürdőszoba-berendezéseket gyártó vásárhelyi üzemet 1992-ben vásárolták meg. A cég első embere azt mondta: nem bánták meg, hogy Magyarországra jöttek. 18 év alatt 100 millió eurót fektettek be Vásárhelyen, ahol többször járt már. Bár – mint nevetve hozzátette – számára elég nagy probléma, hogy helyesen ejtse ki a város nevét. A vásárhelyi gyárba invesztált tőke megtérülését egyébként hosszú távon várják. További fejlesztéseket terveznek, és újabb munkahelyeket is teremtenek majd. Hogy pontosan hány dolgozó felvételéről lenne szó, azt egyelőre nem tudta megmondani. Wendelin von Boch-Galhau szerint az újabb fejlesztési tervek is jelzik: elégedettek a magyar, a vásárhelyi munkaerővel.

A 68 éves Wendelin von Boch-Galhau elégedett a hódmezővásárhelyi dolgozókkal. Fotó: Szilágyi Gergely
A 68 éves Wendelin von Boch-Galhau elégedett a hódmezővásárhelyi dolgozókkal.
Fotó: Szilágyi Gergely

A Villeroy&Bochnak is meg kellett küzdenie a gazdasági válsággal, azonban gyáraikban csak pár hétre álltak le a termeléssel. Ezzel az intézkedéssel is a jövőt akarták biztosítani, azaz inkább a munkaidőt csökkentették, nem pedig dolgozókat küldtek el – fejtette ki az elnök.
Nyolc generáció után egyelőre nincs, aki átvenné a stafétabotot a cégcsoportnál – árulta el Wendelin von Boch-Galhau. Persze a család jelen van a vállalat életében, a felügyelőbizottságban képviseltetik magukat. A 68 éves elnök kérdésünkre azt is elárulta: otthonában nemcsak saját gyártású porcelánokkal, termékkel veszi körül magát. Nagyon szereti például a herendi porcelánt, de minden mást is, ami esztétikus, ízléses.

Milliárdos vita után együttműködés

Vásárhely és a Villeroy kapcsolata nem volt mindig felhőtlen. 1996-ban a cég és a város közt milliárdos adóvita kezdődött, amely hosszú évekig tartott, és megjárta a bíróságot is. A komoly jogi és pénzügyi csatározást Lázár János 2002-es polgármesterré választása után zárta le: tárgyalást és megegyezést kezdeményezett. Így lett a pereskedésből együttműködés, amely a városnak azóta is jelentős hasznot hoz: a szanitereket gyártó cég Hódmezővásárhely legjelentősebb adófizetője és legnagyobb munkáltatója, hiszen 1000 embert foglalkoztat. A vállalat egyébként az elmúlt években a gazdasági válság hatására több országban – köztük Németországban is – jelentős leépítéseket hajtott végre, a vásárhelyi gyárát azonban megerősítette.

Olvasóink írták

 • 8. becsei.sandor 2010. október 30. 11:36
  „"Nem idegen egymástóla tisztesség és a nyereség."Mondta Orbán Viktor. Hódmezővásárhely és a
  magyarországi kerámia ipar fejlődése érdekében tett többéves tevékenységéért kitüntették
  Wendelin von Boch-Galhau urat. "A kitüntetésselma jelképesen egész Magyarország hajt fejet-
  jelentette ki Lázár János" Nos kedves vásárhelyi barátaim,ezen közben az Európai Unió Verseny
  bizottsága 71 millió euró birságot szabot ki a cégre. (Kb. 20milliárd forint.) Almunia verseny biztos
  szerint,a cég vezetői maffiaszerű kartellben manipulálták termékeik árát,sok százmillió eurós
  kárt okozva ezzel a fogyasztóknak. Tudjuk :Orbán és Lázár hatalmának megszilárdulása azon a
  fokon áll,hogy nincs szükség pártokra,alkotmány bíróságra,de alkotmányra sem.Vajon van e szük-
  ség at Európai Únióra ? Mikor indultok,a nagyszerű B-közép vezérszurkoló,Lázár János vezényle-
  tével Brüsszelbe ? Nincs kétségem affelől,hogy felelőségre vonjátok,emmiatt a kommunista tempó
  miatt az Únió versenyjogi biztosát. Az utazáshoz Bunyós Panni biztosítani fogja a szükséges anya-
  giakat. Hajrá Vásárhely.”
 • 7. Tilla1 2010. október 29. 11:35
  „Tyúkanyó57!
  A háromezer az négy cég volt a valmikori múltban.....a villeroy csak a szaniteres rész.”
 • 6. jotty 2010. október 28. 14:27
  „Tyúkanyó teljesen igazad van. Szép siker-szép siker, de senki nem nézi, hogy most egy ember csinálja 3 ember munkáját. Végül is így lehet igazán spórolni, mert egy embernek a bérét kell csak kifizetni 3 ember bére helyett. Ja és arról nem beszélve, hogy a 3 műszakban dolgozó emberek még mindig ugyan annyit keresnek, mint 10 évvel ezelőtt.”
 • 5. tyúkanyó57 2010. október 28. 11:22
  „Gratulálok! Egyúttal tudni szeretném hol van az a háromezer ember aki valamikor dolgozott a gyárba? Még-hogy nincs leépítés,minden hol csak az van!”
 • 4. Filctoll 2010. október 26. 17:39
  „Gratulálok, szép siker!”
 • 3. Norman_Bates 2010. október 26. 17:32
  „egy pillanatra azt hittem feltámadt Tony Curtis”
 • 2. fles2 2010. október 26. 16:04
  „most mi ez a nyalizás a villeroynak?”
 • 1. keiner 2010. október 26. 06:54
  „Elhíszem, hogy ott gyartanak. Olcsón gyartanak ott, drágan eladnak.
  http://www.megabad.com/waschtische-k-12932.htm?sessionnr=a70vDMeB8VyIF18v2ouP&sessionid=27643046”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra gázolták a kerékpárost a 47-esen

Halálos közlekedési baleset történt a 47-es főúton Kakasszék és Székkutas között: kivilágítatlan kerékpárost gázoltak el. Tovább olvasom