Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Olimpiai bajnokok a keresztelőn

Hódmezővásárhely - Olimpiai bajnokok és világsztárok sora vett részt szombaton az uszoda és a strand névadóján Vásárhelyen. Előbbi Gyarmati Dezső, utóbbi Török Sándor nevét viseli – a keresztelőre eljött többek közt Benedek Tibor és Molnár Tamás, Buzánszky Jenő és Gerendás György is.
– A lehetőségek megteremtése mellett példaképeket kell felmutatnunk. Török Sándor és Gyarmati Dezső sohasem hagyta magukra azokat, akiket a sors rájuk bízott, nagyságuk megkérdőjelezhetetlen. Ezért is döntöttünk úgy, róluk nevezzük el a strandfürdőt és a fedett sportuszodát – mondta köszöntőjében a városi egészség- és sportnap keretében megtartott névadón Lázár János, Vásárhely polgármestere.

A strandfürdő szombat óta a 2005-ben, 73 évesen elhunyt, sikeres úszó- és vízilabdaedző, id. Török Sándor, a sportuszoda a játékosként három, szövetségi kapitányként egy olimpiai aranyat nyerő Gyarmati Dezső nevét viseli. Ezzel kapcsolatban jegyezte meg Deutsch Tamás volt ifjúsági és sportminiszter, hogy az a tárgy, aminek nevet adunk, szinte személyiséget kap, vagyis a helyiek innentől a Törökbe és a Gyarmatiba járnak, nem a fürdőbe és az uszodába. Hozzátette: – Az edzőtől általában tartunk, a mesterre felnézünk, ők mindketten sokak mesterei voltak.
Az eseményen rengeteg világsztár sportoló, olimpiai bajnok vett részt, itt járt többek közt Benedek Tibor, Gerendás György, Molnár Tamás, Molnár Endre, Kenéz György, Buzánszky Jenő, Fenyvesi Csaba, Kásás Zoltán, Kiss László, Kű Lajos, Vaskuti István és a Steinmetz testvérek, több sportág képviseletében. A legidősebb bajnok, az 1936-ban Berlinben vízilabdában aranyat nyerő 96 éves Tarics Sándor San Franciscóból érkezett: – Dezső felhívott telefonon, és elmesélte, milyen megtiszteltetés éri. Azt mondtam: ne is folytasd, a feleségemmel együtt utazunk, ott a helyünk Vásárhelyen!

Gyarmati Dezső (középen) vízilabdákat dedikál, segítségére van ebben Wichmann Tamás. Fotók: Tésik Attila
Gyarmati Dezső (középen) vízilabdákat dedikál, segítségére van ebben Wichmann Tamás.
Fotók: Tésik Attila

A Szegedről elszármazott klasszis, Molnár Tamás is elmondta: átszervezte a programját, hogy ott lehessen az ünnepségen, amelyre Dezső bácsi hívta meg. Szívós István pedig megemlítette: Török Sándort is jól ismerte, de ki ne ismerte volna, aki a vízilabda világában mozgott?
– Nagyon nagy dolognak tartom, hogy két pólós legendáról nevezték el a létesítményeket – közölte Benedek Tibor olimpiai bajnok vízilabdás –, főleg, hogy Dezső bácsit még életében éri ez a kitüntetés.

Török Sándorra Martin György, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke emlékezett, a MOB elnökének, Schmitt Pálnak a levelét pedig Szabó Tamás alelnök olvasta fel. Az avatásban, a nevek, az emléktábla leleplezésében vásárhelyi úszó- és vízilabda-növendékek segédkeztek.

– Nem vagyok a város szülötte, de szinte vásárhelyinek érzem magam, mert több emberrel évtizedes, jó kapcsolatot ápolok, és itt mindig szeretettel, kedvesen fogadtak engem, és feleségemet, Bara Margitot is – mondta Gyarmati Dezső, aki szobrot is kapott a róla elnevezett uszoda aulájában.

– Csodálatos érzés volt a nevemet látni a homlokzaton. Nagy ajándék ez a várostól – fogalmazott.

A városi egészség- és sportnap már a névadó előtt elkezdődött, és utána is folytatódott. Megtelt a fürdő, rengetegen vettek részt a programokon, az ingyenes szűrések, vizsgálatok is népszerűek voltak. Többen kijelentették: minden hasonló rendezvényen részt vesznek, mert fontos számukra az egészségük.

Rúdugró, ég és föld között.
Rúdugró, ég és föld között.

Meghatott hozzátartozók

– Felemelő és megható érzés volt a bejáratnál az emléktábla felavatása – mondta özv. Török Sándorné Éva néni. – Nagyon boldog vagyok, mert Sándor munkásságával megérdemelte ezt, így méltóképpen őrzi emlékét a város.

– Talán egy hónapja tudtuk meg, hogy apuról nevezik el a vásárhelyi sportuszodát, igaz, Eszter? – kérdezett húgára az egykori kiváló úszó Gyarmati Andrea. – Izgatott volt az egész család, óriási megtiszteltetés, és jó látni, hogy ennyire, ennyien szeretik, megbecsülik őt Vásárhelyen.

Hopp-parádé

A Gyarmati Dezső Sportuszoda parkolójában megrendezett Hopp-parádé – a tavalyi évhez hasonlóan – nagy sikert aratott. A férfi rúdugrást az ukrán Makszim Mazurik nyerte 540 centivel, míg a férfi távolugrásban Ecseki Dániel (Szolnok, 745 cm), a női távolugrásban Ajkler Zita (Vasas, 600 cm) bizonyult a legjobbnak. A közönségtől búcsúzó Vaszi Tünde 573 centiig jutott.

Olvasóink írták

  • 1. JB007 2009. június 08. 21:42
    „Szinte percre pontosan 2 nappal ezen remekmű előtt ugyanúgy Imre Péter billentyűzetéből már született egy cikk ugyanezen eseményről. Picit olyan, mintha még szombaton egy gyors kényszert érzett volna, hogy VALAMIT írjon, aztán aludt rá kettőt és megírta újra, kicsit bővebben. Sok helyen még a szöveg is copy-paste érzés. Ez már sajnos tendencia, szinte minden cikket kétszer írnak itt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Strandfürdő és uszodanévadó Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Az ünnepségen sok egykori és mai kiváló sportoló, híresség jelent meg. Tovább olvasom