Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Pálinkafőzde és csokiüzem Székkutason

Székkutas - Nyertes Leader-pályázatnak köszönhetően pálinkafőzde és csokiüzem létesül a közeljövőben Székkutason. A két vállalkozás összefonódik, lesz pálinkás – és a tervek szerint gyógyteás – csokoládé is.
A Leader vállalkozásfejlesztési pályázatára 6 anyag érkezett be, ezekből kettőt különböző, például formai okok miatt elutasítottak – tudtuk meg Szél Istvántól, Székkutas polgármesterétől, aki egyben a Leaderhez kötődő Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület elnöke. Négy pályázat összesen 42 millió forintos támogatásban részesül, a fennmaradó több mint 20 millió forintot a falu megújítására, fejlesztésre csoportosítottak át az elmúlt esztendőben.

Csokiüzem épülhet Székkutason. Illusztráció.
Csokiüzem épülhet Székkutason. Illusztráció.

Tavaly július 31-éig turisztikai pályázatokat is beadhattak a vállalkozók, hét érkezett és kettőt ítéltek sikeresnek, amivel 40 millió forintot kötöttek le. A vidéki örökség megőrzésére november 30-áig lehetett kandidálni, és a rendelkezésre álló 353 millió forintos forrásra 11 „kérelem" futott be, több mint 472 millió értékben. Ezekről idén tavasszal határoznak.

Két pályázat jelentős székkutasi beruházás megvalósítását segíti. A faluban pálinkafőzde és csokiüzem létesül. – Nem az önkormányzat pályázott, meg sem tehette volna, két kisvállalkozás nyújtotta be, részletes üzleti tervet is tartalmazó kérelmét. Mindkét vállalkozást támogatjuk, a „csokisokkal" szakmai és együttműködési megállapodást kötöttünk, azért is, mert önkormányzati területet igényeltek és kaptak az üzem létrehozásához. A csokigyár Szegeden már működik, székkutasiak csinálják, tulajdonképpen hazaköltöznek. Kézi készítésű desszerteket, bonbonokat gyártanak a manufaktúrában, termékeikkel már kiállításokon és a bécsi karácsonyi vásáron is szerepeltek. Mindkettő 30–30 millió forintos beruházás, a támogatás mértéke a Leadertől fejenként 19 millió 600 ezer forint, és egy–két éven belül megvalósulhatnak – közölte Szél István polgármester.

A pálinkafőzdét a csokiüzletben társtulajdonos Kruzslicz Tamás kft.-je egy már meglévő, nem önkormányzati ingatlanban alakítja ki. És a különböző székkutasi vállalkozások összefonódnak: gyártanak majd pálinkás csokoládét, valamint a Herbáriát bevonva gyógyteás édességgel is szeretnének megjelenni a piacon.

Olvasóink írták

 • 4. xenopus 2013. január 10. 20:59
  „No, jó az ilyen híreket olvasni! Csak így tovább!
  Furcsa hogy a cikkben nem szerepel 1x sem a Lázár név.”
 • 3. DÓZER 2013. január 10. 18:56
  „Gratula, sok sikert!!”
 • 2. Falcao 2013. január 10. 11:48
  „Igen, ez már valami! Minden településre legalább ennyi nyertes munkahelyteremtő (VÉGRE!) pályázatot.”
 • 1. mamagesa001 2013. január 10. 09:23
  „Ilyen,és ehhez hasonló híreket szeretnék olvasni !!! Mint a falat kenyér annyira kellenek az új munkahelyek.Csoki,pálinka,pálinkás csoki....Bátraké a jövő,sok sikert !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

148 katona tett esküt Vásárhelyen

14 hetes alapkiképzés után 148 katona, köztük 8 nő tett szerdán esküt a vásárhelyi laktanyában. Tovább olvasom