Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Pénzen múlik a kutyaterápia?

Hódmezővásárhely - Két év után veszélybe kerülhet a kutyaterápia a vásárhelyi Kozmutza Flóra iskolában. Tódit, Fancyt és Tádét le kell vizsgáztatnia a gazdájuknak, Erdélyi Noéminek, de még nem sikerült összegyűjteni rá a pénzt. Pedig sok sérült gyermeknek a három kutya segítségével nyílt ki a világ.
– Tódi, Fancy, Tádé! Ide-ide hozzám! – hívták a kutyusokat egymás szavába vágva a vásárhelyi Kozmutza Flóra iskola diákjai. A négylábúak láthatóan otthon érzik magukat a sérült gyermekekkel foglalkozó intézmény falai között. Kedvükre mászkálnak a folyosón, ha pedig kinyílik egy terem ajtaja, kíváncsian kukucskálnak be rajta. A pedagógusok, a diákok a barátságos golden retrievereknek keksszel kedveskednek.

– A kutyás órát szeretem a legjobban az iskolában – jelentette ki határozottan a 11.-es Bartók Mihály. Kiderült: a minap csak a kedvünkért látogattak be az intézménybe a kutyusok és gazdájuk, Erdélyi Noémi. Most szünetel a kutyaterápia, mert januártól törvény írja elő a segítőkutyák kötelező vizsgáját.

– Tavaly óta próbálkozom levizsgáztatni őket, de egyszerűen nem tudok összegyűjteni 50 ezer forintot. 15 céget kerestem meg levélben, még válaszra sem méltattak. Még a piacra is kiálltam úgymond koldulni, hátha valaki adományoz – mesélte elkeseredetten az eredetileg óvónő végzettségű terápiás kutyavezető.

Noémi évekkel ezelőtt egy súlyos műtéten esett át, rokkantnyugdíjasként a szegedi Napos Oldal A Sérült Emberekért Alapítvány foglalkoztatja. A vizsga költségeit nem tudja teljesen átvállalni az alapítvány, ezért gyűjtenek a számlaszámukra. Noémi azt mondta, éppen elég a három kutya etetésére, orvosi ellátására költeni, ami havonta több 10 ezer forint.

A Kozmutza-iskola diákjai nemcsak tanulnak, játszanak is a kedvencekkel. A szerző felvétele
A Kozmutza-iskola diákjai nemcsak tanulnak, játszanak is a kedvencekkel.
A szerző felvétele

– Pedig a kutyaterápia maga a csoda, és a megyében csak ketten tartunk ilyen foglalkozásokat. Két éve járok a Kozmutza-iskolába, de már az első héten óriási eredményeket értünk el – magyarázta Noémi, aki saját magán is megtapasztalta, milyen nagy segítséget jelent a kutya. A műtéte után Fancy hozta az ágyához a cipőjét, ruháját, vitte le a szemetet. Ekkor határozta el, sérült gyerekeken is próbál segíteni a kedvencével.

– Egy autista fiú számára a kutyáknak köszönhetően nyílt ki a világ. Már az első találkozáskor felvette az állattal a szemkontaktust, pedig az autisták ezt kerülik. Egy Down-szindrómás gyermeknek a viselkedése változott meg gyökeresen. Elmaradtak a dühkitörései, nem veti a földre magát. Egy kislány pedig, aki nyitott hátgerinccel született, és hallássérült, a kutyák jóvoltából tanult meg kommunikálni – sorolta a terápia pozitív hatásait Noémi. A foglakozások sokrétűek. Az idősebbek például a négylábúak segítségével tanulnak számolni. Az ebek viszik a tanulókhoz a kártyákat, a diákok pedig megmondják, milyen szám van rajtuk. Az olvasás gyakorlása is hasonlóan működik.

– A kutyák kedvéért csinálják meg a gyerekek testnevelésórán a felüléseket, vagy futnak. Azért, hogy hamarabb játszhassanak velük – osztotta meg tapasztalatait Erdeiné Domonkos Anikó, az iskola egészségtantanára. Noémi búcsúzóul annyit mondott, reméli, sikerült levizsgáztatni a kutyáit, és még sok gyereknek segíthet Tódi, Fancy és Tádé.

Olvasóink írták

 • 14. Prugna 2011. február 15. 21:13
  „"A kutya nemesebbé teszi a nemest és aljasabbá az aljast."
  Drága Tódi, Fancy, és Tádé! Mit is mondhatnék...
  Egyre inkább átértékelődik az ember, és állat fogalma. Állat emberek, " Emberállatok"...”
 • 13. Renchy 2011. február 15. 17:54
  „Én megtettem ami tőlem telt :) Az 1%-nál is gondolni fogok rátok. Legyen szép napotok!”
 • 12. naposoldal 2011. február 15. 15:10
  „Sziasztok!
  Mindenkinek nagyon köszönjük a hozzászólást és a támogatást. A számlaszámot sajnos nem jelentette meg az újság. Most leírom:10700062-48546201-51100005 Napos Oldal Alapítvány.
  1% felajánlással is sokat segíthettek. Tevékenységeink megtekinthető: http://www.naposoldal.org/mainbemutat.htm (van külön kisfilm a kutyatarápiáról is)
  Köszönettel és tisztellettel Takács Kata a Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány elnöke”
 • 11. Én2 2011. február 15. 12:44
  „Polgármester segíthetne azt se tudja mennyi a pénze, dicsőség lenne a számára.”
 • 10. DMagóg 2011. február 14. 19:08
  „Deutsch Tomika a magamutogató naptár helyett, ezeket a kutyusokat bemutatót adhatott volna ki, kérve, hogy az Ő támogató adományán túlmenően mások is segítsenek. Bár, még mindig nem késő egy adománnyal megtámogatnia!

  "Egy autista fiú számára a kutyáknak köszönhetően nyílt ki a világ." Az audista fiú is hozzájárulhat!”
 • 9. Renchy 2011. február 14. 11:24
  „Találtam egy számlaszámot a Napos Oldal Alapítvány honlapján: 10700062-48546201-51100005. Annyi lenne a kérdésem, hogy erre kell-e utalni az összeget, ha segíteni szeretnék és a megjegyzés rovatba kell-e valamit írnom, hogy tudják, a kutyusok vizsgáztatását szeretném segíteni az összeggel? (Nem nagy összegre, 1-2 ezer forintra gondolok, de ha még 20-an így gondolkodnak, csak összejön a pénz)”
 • 8. 4Angel 2011. február 14. 09:25
  „7. Renchy 2011.02.13. 20:33

  Igazad van ménem írnak számlaszámot, még én is utalnék, igaz nem nagy valamit de ha mindenki utalna rá keveset hamar össze jönne !!”
 • 7. Renchy 2011. február 13. 20:33
  „Nem tudom, milyen anyagi helyzetben vannak azok a szülők, akiknek a gyermekei ebbe az iskolába járnak, de ha 1000 Ft-ot adnának gyermekenként, szerintem összejönne az összeg a kutyusok levizsgáztatásához.
  Egyébként a cikkben említést tesznek arról, hogy van valami számlaszám, amire adományt lehetne küldeni, miért nem írják le a számlaszámot a cikkben?”
 • 6. 4Angel 2011. február 13. 17:04
  „Gondolhattuk volna, hogy semmire nincsen pénz pofára osztogatnak, pénz , sajnos ez ilyen város !!”
 • 5. Primus 2011. február 12. 18:22
  „az "essnyócas" bérleti díja elég lenne.”
 • 4. niemand 2011. február 12. 16:05
  „Az iskola nem tudna segíteni? Vagy csak arra van pénz, amit nagyon akarnak?
  ha jól tudom megyei intézményről van szó, ők is segíthetnének egy kicsit.”
 • 3. Napcsi 2011. február 12. 01:18
  „Javaslom, hogy az önkormányzat fizesse ki, ezt az összeget! Nem többszáz ezer forintról van szó. Vagy esetleg, 2 - 3 képviselő, a tiszteletdíjából támogathatná a kutyusuk vizsgáztatását.”
 • 2. bubuska73 2011. február 11. 22:33
  „Most,hogy Jancsika visszadobja a trabit adhatna a megmaradt bérleti díjból!Vagy csak hülyeségre van pénz?!?”
 • 1. zoltanszabo 2011. február 11. 11:22
  „" NINCS A VILÁGON JOBB LÉLEKGYÓGYÁSZ AZ ARCUNKAT NYALOGATÓ KISKUTYÁNÁL !
  A KUTYA AZ EGYETLEN A VILÁGON, AKI JOBBAN SZERET TÉGED SAJÁT MAGÁNÁL !!!!!!"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százhúsz gazdát képeznek

Jelenleg is zajlik, és idén szeptemberig tart négy szerbiai városban a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi mezőgazdasági karának az Újvidéki Egyetemmel közös növényvédelmi továbbképzése. Tovább olvasom