Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Pici pénzért gyűjtik a papírt

Szeged - A papír alacsony felvásárlói ára ellenére is szerveznek gyűjtést a sulik. A vásárhelyi iskolák diákönkormányzatai alig több mint 30 ezer forintot kaptak az akció után. Az egyik szegedi suliban viszont 74 ezer forintot gyűjtöttek. Kiderült: nem a pénz a lényeg.
Munka, pici pénzért – így lehetne leegyszerűsíteni az iskolák papírgyűjtési akcióját. Az intézmények többsége az alacsony felvásárlói ár – kilónként 1–5 forint – ellenére évről évre megszervezi a gyűjtést.

– Tavasszal 33 tonna papírt sikerült leadnunk. Ezért a mennyiségért 33 ezer forintot kaptunk. Igazából nem is a pénz számít – hallottuk Juhászné Wolf Edittől, a vásárhelyi Kertvárosi Katolikus Általános Iskolának igazgatójától. Az akció közösségformáló szerepe, a környezettudatosságra, a munkára nevelés a lényege az őszi, tavaszi papírgyűjtésnek. Örülnének viszont, ha a diákönkormányzatuknak ennél több bevétele származna a gyűjtésből. Ezért is csatlakoztak a Csongrád Megyei Településtisztasági és Szolgáltató Kft. felhívásához. A szegedi cég a vegyes papírt kilónként 5 forintért, a hullámot pedig 7-ért veszi át, míg a vásárhelyi felvásárló csak 1 forintot ad érte. Így a napokban összegyűjtött 3 konténernyi, egy autónyi papírért többet kaphatnak. A pénzt a diákönkormányzat hasznosítja. Támogatják az osztályok programjait, valamint hozzájárulnak a különböző versenyek díjainak finanszírozásához is.

Jó buli, de kevés haszonnal jár a papírgyűjtés. Fotó: Tésik Attila
Jó buli, de kevés haszonnal jár a papírgyűjtés.
Fotó: Tésik Attila

Udvari padok beszerzésére fordítja az idén a vásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola diákönkormányzata a papírgyűjtésből származó pénz felét, a fennmaradót pedig a működésre költi. A Nádor utcai tagintézményben még most lesz a gyűjtés. A legutóbbi akción 34 ezer forint jött össze.

A makói általános iskolában is a diákönkormányzat bevételét gyarapítja a papírért kapott pénz. Ebből finanszírozzák a programjaikat, jutalmakat, díjakat. Tavaly viszont elmaradt az akció, pontosan azért, mert nagyon keveset fizettek a papírért.

Legutóbb 74 ezer forinthoz jutott a szegedi Gedói általános iskola diákönkormányzata az összegyűjtött papírokért cserébe. Ebből – a munka jutalmaként – az első félévben a legtöbb papírt gyűjtők tortát kapnak, valamint a diákönkormányzat hozzájárul az iskola sziksóstói kirándulásához. A második félévben pedig a bevétel 50 százalékát az osztályok között osztják szét az alapján, mennyit gyűjtöttek – tudtuk meg Fiedler Judit pedagógustól, a felső tagozatosok diákönkormányzatának vezetőjétől. Tavaly egyébként kilónként 11 forintért vették át tőlük a papírt, az idén 5-ért. Hallván, hogy Vásárhelyen 1 forintért is gyűjtöttek már, megjegyezte: ennyiért tényleg nem éri meg.

Olvasóink írták

 • 7. az_aki 2009. október 22. 20:49
  „25 éve lehet erősebb volt a forint és többet ért az a 2 ft mint most....:) de csak lehet...”
 • 6. Pengemester 2009. október 22. 08:49
  „Érdekes ám ez,és valakiknek hatalmas nagy kasza. Papírgyűjtéstől papírgyűjtésig rakd egy kupacba az összes szuper-,hiper-,gigamegamarketes reklámújságjaid (mást ne rakjál bele) ,amivel nap mint nap teletömik a postaládád,aztán legyél ott,amikor azt a 40 kilónyi cuccost lemérik. Nem vicc,ilyen irdatlan tömegű szemét gyűlik össze. Aztán adnak érte mennyit is?”
 • 5. Írástudatlan-Tdi. 2009. október 21. 19:40
  „Mi is sokat gyűtöttünk papírt is meg vasat is! Annak idején.Nagyon jó buli vólt! Mit vergődtünk mi a pénzzel.Fő hogy együtt vólt a banda és ment a hülyeség! Nagyon szép idők vóltak azok! De szeretnék még oda vissza menni az időbe.”
 • 4. cikicakk55 2009. október 21. 19:21
  „Nem tudom már pontosan melyik évben volt,de mi a paírt kivittük a MÉH telepre,meg vasat is.Mikor mondtuk, hogy az iskola nevét írják rá,2 forint helyett 4 forintért vették át a papírt.A vasat átszámolták papír kilójára,természetesen nem úgy, hogy egy kiló vas egy kg papír,hanem a többszöröse volt.A gyerekeknek biztos jó buli a papír gyűjtés, de az iskoláknak az amúgy is szük támogatások mellett bizony nem mindegy,hogy mennyi a papír kilónkénti ára.
  Gróf! tényleg jól emlékszel a papír már 25 éve is 2ft/kg volt”
 • 3. ukk-mukk-fuck 2009. október 21. 15:23
  „"pici pénzért" :-))))

  kedves anita, írhattad volna azt is ebben a stílusban, hogy "kicsi a lóvéság" :-))”
 • 2. Hmmm... 2009. október 21. 10:11
  „A hulladekgyujtesnek elsosorban nevelesi jellege a fontosabb. Napjainkban fontos a Fold keszleteivel valo esszeru gazdalkodas. Kulfoldon meg hazhoz is jonnek a papir es zold /kerti/ hulladekot gyujto autok. A gyerekek elvezik, foleg ha megfeleloen vannak motivalva. Persze tudatositani is kell bennuk a dolog lenyeget. Most nem akarok itt illuzio rombolo lenni a szelektiv gyujtessel es annak "allami megbecsulesevel" kapcsolatban.”
 • 1. gróf 2009. október 21. 09:47
  „Ha jól emlékszem 25 éve 1-3 forint volt az ára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elölről kezdik a mindszenti betegpert

Az eset kapcsán több szabálytalanságra is fény derült, azóta megszüntették R. Andrea bírónő jogviszonyát. Tovább olvasom