Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Régi konvektorokat is cserélni kell a Szabadság téren

Hódmezővásárhely - Elavult vízmelegítők, konvektorok okoznak problémát a Szabadság téri, több mint 1 milliárd forintos beruházásnál Vásárhelyen. Nehézkes az együttműködés az áram- és a gázszolgáltatóval – mondták az önkormányzatnál. A szolgáltatók szerint be kell tartani a szabályokat.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Nálunk már kész az új homlokzat, kicserélték az ablakokat is, az ajtót nem kellett – válaszolta szűkszavúan a vásárhelyi Szabadság tér egyik lakója, aki azt kérte, ne írjuk le a nevét. A tér felújítása, vagyis a Szent István-program hónapokkal ezelőtt kezdődött, összesen mintegy 896 millió forintból valósul meg, amelyre 694 millió forint támogatást nyert a város. Hat társasháznál – vegyes tulajdonú, minimum 10 százalék önkormányzati résszel – újul meg a homlokzat, cserélik ki a nyílászárókat. A lakók önerőként 5 százalékot fizetnek, az önkormányzat 25 százalékot áll. Korábbi lakossági fórumon elhangzott: a Szabadság téren gond van a bojlerekkel, és még a múlt hónapra ígérték a nyílászárók cseréjét.

– Problémás az áram- és a gázszolgáltatóval az együttműködés – tájékoztatta lapunkat Göbl Vilmos, a polgármesteri hivatal sajtóreferense. A Szabadság tér 80. számú ház rekonstrukciója már majdnem elkészült, a 78., 88., 83., 85., és a 87. kivitelezése is folyamatban van. A gázszolgáltató viszont az új nyílászárókkal, külső szigeteléssel ellátott házaknál nem engedi nyílt égésterű vízmelegítő berendezés használatát, ezeket elektromos bojlerekre kell cserélni.

A külső felújításon kívül a lakásokban lévő, elavult vízmelegítőkre és konvektorokra is költeni kell. Fotó: Schmidt Andrea
A külső felújításon kívül a lakásokban lévő, elavult vízmelegítőkre és konvektorokra is költeni kell.
Fotó: Schmidt Andrea

– A felújítási munkálatok alatt derült ki az is, hogy egyes lakásokban a gáztűzhelyek, valamint a parapetes konvektorok rossz állapotban vannak, a gázszolgáltató engedélyéhez ezeket szintén le kell cserélni – magyarázta a sajtóreferens. Hozzátette: a munkálatokat nehezíti, hogy az előírt bojlerek üzemeltetése csak vezérelt áramkörről lehetséges, amelyet ki kell építeni a lakásokban. Ehhez a szolgáltatóval hálózathasználati szerződéseket kell kötni. Bár a folyamat elindult, de a szolgáltató elképesztően lassan küldi a szerződéseket. Amíg ezekre várnak, addig nem tudnak továbblépni, azonban meleg víz és fűtés nélkül senki nem marad – hangsúlyozta Göbl Vilmos.

A hálózatcsatlakozási szerződéseknél az EDF DÉMÁSZ munkatársai pár napos határidővel ellenőrzik: a szerződő már az ügyfelük, vagy esetleg más szolgáltatóval áll kapcsolatban. Ezt követően postázzák a használati szerződést – tudatták az EDF DÉMÁSZ-nál. Közölték: a 6 társasháznál a helyszíni munkák készre jelentése nem történt meg minden fogyasztási helynél. A jelentés után 8 munkanapos határidővel vállalják az áramszolgáltatásba kapcsolást. Ekkor lép életbe a hálózathasználati szerződés. A beérkezett igényekre vonatkozó szerződéseket postázták, de az aláírt szerződéseket az ügyfeleknek vissza kell küldeniük, ez is csak részben történt meg. A GDF SUEZ pedig egyebek mellett közölte: a készülékek biztonságos üzeméhez szükséges légellátást már a korábbi jogszabályok is.

Olvasóink írták

 • 7. Lupus 2013. október 25. 11:09
  „Asszem - oda kéne költözni... néhányaknak. Van erről egy listám.”
 • 6. Falcao 2013. október 22. 20:51
  „Még megvan az állványzat. Akkor nincs minden veszve. De ha a Szab térnek állja az önkori a 25%-át akkor mondjuk joggal követelhetné a Hódtó is, hogy nekünk is.”
 • 5. grafika88 2013. október 22. 10:54
  „Igazuk van. Nem csak kívül legyen felujjítva, ha nem belöl is. Mert kívül csili..vili belöl meg min. 30-40 éves a gáz..víz--villany rendszer. 5 % önerő??? ezek mind önkormányzati lakások lehetnek?? Kik a lakók ?? Olyanok esetleg akik már többször leamortizálták a lakásokat ??”
 • 4. dobti 2013. október 22. 08:01
  „Igazságtalannak tartom én is, hogy nekik megcsinálnak mindent, más tisztes vásárhelyi adófizető meg nem kap semmit, na de lesznek még választások, és a következő felújításkor a számlát a vásárhelyi önkormányzat nevére fogom kérni, és ajánlott levélben feladom a másolatot egy levelet mellékelve, hogy legyenek szívesek kifizetni nekem is. Az 5% önerőt vállalom én is...
  Susánban lakom, az utcánk útburkolatának felújítását Havasi Katalin már több mint 10 éve ígéri, de mivel nem neki kell nap mint nap kátyút kerülgetni így csak ígéret marad... bár arra is lenne pénz.”
 • 3. xenopus 2013. október 21. 18:22
  „Gondolom akkor MINDEN vásárhelyi embernek jár ez az ingyen házfelújítás, ha a Tanközteresek megkaphatják ingyen még a páraelszívót is a magánlakásokban konvektorokat, én is szeretnék benevezni ebbe a projektbe !

  A cikk utolsó mondatának 3x futottam neki: "A GDF SUEZ pedig egyebek mellett közölte: a készülékek biztonságos üzeméhez szükséges légellátást már a korábbi jogszabályok is.
  " -valahogy igen értelmetlenre sikeredett!”
 • 2. zero 2013. október 18. 15:24
  „5 % önerőt én is befizetném .”
 • 1. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. október 18. 15:18
  „Társadalom hasznos tagjaiként, évtizedeken keresztüli kőkemény munkáik gyümölcseként felújítják a házukat.
  Teljesen jogos, de, hogy irigylem őket...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pónis Lacika még nem üzemképes

Kiengedték az Orosházi Kórházból Székkutas múlt héten balesetet szenvedett díszpolgárát: a 74 éves Mihály László otthon gyógyul. Tovább olvasom