Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Remekeltek a Csongrád megyei kézművesek

Hódmezővásárhely - Három Csongrád megyei, két vásárhelyi és egy algyői kézműves kapta meg idén a Magyar Kézműves Remek elismerő címet – nem először.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hetedik alkalommal hirdette meg a Magyar Kézműves Remek címért kiírt pályázatot, és idén a benyújtott alkotásokból huszonkettőt találtak erre méltónak, emléklapot tizenegyen kaptak. A remekek között három Csongrád megyei van: két vásárhelyi, Ambrus Sándor fazekas ötödik, a Hódfó Szociális Foglalkoztató Kht. hímzőműhelye harmadik, míg az algyői szövő népi iparművész, Gálné Nagy Ildikó negyedik alkalommal nyerte el a Magyar Kézműves Remek címet.

Az algyői szövő iparművész étkezőbe való rongyszőnyeg-garnitúrával nevezett, amelynek elkészítésénél a vásárhelyi fazekasok alapszíneit használta, variálta. A Hódfó egy hímzett kress terítővel és két hímzett kress párnával (mindhármat Marton Sándorné tervezte, Tóth Sándorné és Korom Jánosné készítette el), míg Ambrus Sándor népi iparművész vásárhelyi pálinkás- és borosedényekkel jelentkezett.

Ambrus Sándor ötödször nyerte el az elismerést. Fotó: Tésik Attila
Ambrus Sándor ötödször nyerte el az elismerést.
Fotó: Tésik Attila

– Minden évben újra kell pályázni, s más, újabb termékekkel – mondta Ambrus –, én mindig Vásárhelyhez kötődőekkel kandidáltam. Eddig ötször jelentkeztem, és minden alkalommal megkaptam a Magyar Kézműves Remek címet, ami nagy kihívás, számunkra az egyetlen országos szintű megmérettetés. Ezek a díjak növelik bemutatótermem értékét, tárgyaim presztízsét. Egyébként érdekes, hogy most is úgy izgultam, olyan versenydrukk volt bennem, mint az első nevezéskor; a Magyar Kézműves Remek címet ugyanis nem adják meg automatikusan – mondta a vásárhelyi fazekas.

A díjat a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban vehették át az érintettek, ahol három héten át a beérkezett munkákból válogatást, időszaki kiállítást láthat a közönség. Ezt követően, február 10-étől a megyei alkotásokat a vásárhelyi Belvárosi Fazekasházban tekinthetik meg az érdeklődők.

Olvasóink írták

 • 3. cipész 2009. január 31. 18:07
  „Hazafi.
  Igen, ebben a városban hiába vannak szép munkái,annak a fazekasnak vagy bármely kézművesnek, , ha nem űl közel a tűzhöz valamilyen módon. Akik a Majolikába dolgoztak és kiváltották az ipart azok is vannak ilyen művészek.Meg lehet nézni a munkájukat.”
 • 2. Hazafi 2009. január 28. 15:52
  „Jobban ismerem az életrajzát, mint a sajátomat. Mintha a hétvégi megnyitón lett volna több fazekas is ebből a városból!! Lusták az újságírók felkeresni őket?? Uncsi már”
 • 1. FűzfaVessző 2009. január 27. 16:38
  „Gratulálok a díjazottaknak .Számomra nagy öröm ,hogy ismét becsülete van a kézműves termékeknek. Ambrus Sándornak személyes ismeretségünk okán külön is gratulálok.munkáját nagyra becsülöm.
  F.V.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokkoló színházi előadás a drogról

Hódmezővásárhely - A fiatalokra leselkedő veszélyek közül a kábítószer az egyik legkomolyabb. A… Tovább olvasom