Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Sarkukat taposták az oroszok

Székkutas - Az egyik utolsó túlélője a 2. magyar hadsereg vesztét okozó, 67 évvel ezelőtti szovjet ellentámadásnak, majd az azt követő menekülésnek a székkutasi Bányai István. Zászlóalját támadásra küldték, de még időben visszafordították.
A Vásárhelyen állomásozó honvéd gyalogezred 3. zászlóaljához hívták be 1940-ben a székkutasi Bányai Istvánt (88) sorkatonai szolgálatra, aki nem gondolta volna, hogy 1000 kilométert kell menekülnie majd úgy, hogy a sarkukat tapossák a Vörös Hadsereg katonái.

– 1942 tavaszán hívatott az irodába a szakaszparancsnokom azzal, hogy le kell váltanom a szovjet hadműveleti területen egy bizonyos Rodnyai Balázst – árulta el Pista bácsi, hogyan került az orosz frontra. – A szovjet hadműveleti területről két év szolgálat után leszerelték a nős, illetve a családfenntartó katonákat, én azonban nőtlenként utána is maradtam. Amikor 1943. január 12-én az oroszok áttörték a Don partján lévő magyar vonalakat, riadóztatták az éppen tartalékban lévő zászlóaljunkat is. Vasúton indultunk a folyó felé, majd gyalogmenetben folytattuk utunkat – idézte fel emlékeit.

Bányai István máig megőrizte eredeti harctéri naplóját. Fotó: Frank Yvette
Bányai István máig megőrizte eredeti harctéri naplóját.
Fotó: Frank Yvette

A front felé menetelő zászlóalj ekkor találkozott először olyan sebesült katonákkal, akik a mínusz 40 fokos hidegben fegyvertelenül, sokszor hiányos ruházatban menekültek nyugat felé. Pista bácsi nem sokkal később vett egy, a parancsnokságról küldött, rejtjelezett táviratot.

– Tamási Iván alezredes, zászlóaljparancsnok és segédtisztje, Fejes Péter főhadnagy elolvasta, összenézett, majd láthatóan megkönnyebbülve adta ki a parancsot: forduljunk vissza.

A zászlóalj 1000 kilométert tett meg gyalog, és a hatalmas távolságok miatt csak decemberben érkezett meg Minszkbe. Úgy, hogy közben az oroszok folyton a sarkukban voltak. – Mindig abban a faluban töltötték az éjszakát, amelyben előző éjjel még mi aludtunk, olyan közel voltak. De sosem támadtak ránk, úgy tudtuk, azért, mert bennünket nem gyűlöltek, csak a németeket – emlékezett vissza Pista bácsi, aki naplót írt menet közben.

Pista bácsi a fronton készült fényképen a rádiójával.
Pista bácsi a fronton készült fényképen a rádiójával.

– Volt egy kockás jegyzetfüzet a bal zsebemben, esténként abba írogattam fel, hogy mi történt velünk, mit hallottunk a túlélőktől. Szerencsésnek mondhatom magam, mert ugyan ott voltam a pokol kapujában, de nem kellett belépnem, mert a harcokban végül nem vettünk részt. „Csak" a menekülés szörnyűségein mentünk keresztül – mondta. Pista bácsi bajtársaival 1943 decemberének végén ért haza, itthon azonnal mindnyájukat leszerelték. Ő néhány nappal később már a székkutasi Hangya Szövetkezetben vette fel a kereskedősegédi munkát. 1948-ban megnősült, gyermekei nem születtek. 1982-ben vonult nyugdíjba, s ma is köztiszteletben áll a faluban.

Megemlékezések a megyében

Emléktüzet és gyertyát gyújtottak kedd este a csongrádiak a II. világháborús emlékműnél a Donnál elesett magyar hősök tiszteletére. Szentesen, a Széchenyi liget bejáratánál koszorúzással emlékeztek meg a 2. Magyar Hadsereg tragédiájáról. Vásárhelyen a II. világháborús emlékműnél civil kezdeményezésre 24 órás díszőrséggel tisztelegtek a Don-kanyarban és a 20. század háborúiban hősi halált halt honvédek előtt. A szegedi Rákóczi téren Kligl Sándor szobrászművész Háború című szoborcsoportjánál tegnap este emlékezett meg a doni áttörésről a megyei önkormányzat.

Olvasóink írták

 • 5. Léni 2010. január 23. 19:06
  „4. sso! Szerinted kinek a parancsára lettek a szerencsétlen katonák az eleve vesztésre ítélt
  csatákba kiküldve meleg ruha és utánpótlás nélkül? Amit nem is küldtek utánuk, mert tudták már
  a hadügy vezetői, hogy mind el fognak hullni. Na ki volt ez a becsületes ember? A ti hortytok!
  És miért, hogy Hitlelrnek megfeleljen! Nektek ez kell? Szégyen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 4. SSO 2010. január 17. 19:21
  „Igazad van! Nem voltak hazaárulókkal megtömve a parlamenti székek...
  Horthy idején volt a legmódosabb a középosztály Magyarországon. Remélem visszajön még az a rendszer.”
 • 3. bj029 2010. január 16. 09:36
  „Az ilyen öregemberek egy olyan társadalomban nőttek fel, ahol volt még emberség, öntudat. Öröm lehet egy ilyen emberrel beszélgetni!”
 • 2. mininova 2010. január 14. 13:50
  „Szerintem lehetne több ilyen cikk is, részletesebb interjúk a 2. világháborús veteránokkal ´56-osokkal.”
 • 1. TUTI 2010. január 14. 07:17
  „Hihetetlen micsoda veteránok kocognak még itt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úszás helyett koriznak a vásárhelyi diákok

Csak a vásárhelyiek használhatják ingyen a Kossuth téri jégpályát, a vidékieknek január 15-étől fizetniük kell. Tovább olvasom