Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Segély helyett munkabér Vásárhelyen

Hódmezővásárhely – Vásárhely mindig munkapárti város volt – mondta a szerdai közfoglalkoztatási fórumon bevezetőjében Lázár János polgármester.
Beszámolva a tapasztalatokról közölte: tavaly az 1100 megkeresett rendelkezésre állási támogatást kapó emberből egyharmad vállalta a munkát, egyharmad egyáltalán nem reagált, illetve egészségi állapota miatt alkalmatlannak bizonyult a foglalkoztatásra. Fontos, hogy mindenki vegye ki a részét a közös terhek viseléséből. Ehhez csatlakozott Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, aki közölte, a cél, hogy az érintettek ne segélyt kapjanak, hanem munkabért, és a közfoglalkoztatás segítségével minél többen visszataláljanak a munkaerőpiacra. Az államtitkár elmondta, az előző kormányzat által életre hívott "Út a munkához" program finanszírozhatatlan volt, ezért kellett új rendszert kialakítani. Idén a közmunkára 64 milliárd forint jut, ebből az önkormányzatok 40 milliárdra (28 a 4 órás, 12 a 6 és 8 órás foglalkoztatásra) pályázhatnak, 24 milliárd pedig az országos akciókra költhető. Az önkormányzatokon kívül kistérségek, cégek is bekapcsolódhatnak a közmunkaprogramba. A regionális és helyi tapasztalatokról Nagy Ágnes és Törjékné Pásztor Ildikó számolt be.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. bariton 2011. június 07. 22:37
  „Segély helyett munkabér????? No de munkahely nincs!!!! Ilyen áldatlan állapotok az "átkosban" sem voltak!A munkanélküliek száma napról napra nő,az illetékesek meg naponta jelentenek be logikátlan népnyomorító intézkedéseket.”
 • 26. Stufff 2011. április 08. 16:46
  „3 hónapra ragyogó perspektiva!
  Közös terhek viselése.... Hát persze!
  Mindezek után mindenki annyit is ér... megmondta a Vezér.
  De mostmár nyugi van! Lesz új alkotmány....munkahely az nem..........és?”
 • 25. 4Angel 2011. április 06. 14:00
  „Én kérésemre nem tudja senki a választ úgy látszik !!”
 • 24. fles2 2011. április 06. 11:59
  „Egy baj van a közmunkával,hogy csak 3 hónapig lehet ott is dolgozni...
  A másik!miért nem lehet a férfiakat a kórház sürgősségi részlegéhez irányítani,így olcsóbb lenne a megépítési munkabér és a nők maradnának a város ellátásában,kertet gondoznának és esetleg nem csak 3 hónapra szólna mindez.”
 • 23. borcsokzsolt 2011. április 05. 12:24
  „Ezt szerintem megérdemeltük.
  És ez ennél már csak rosszabb lesz.
  Persze minden az elöző kormány sara.
  De hát mit lehet tenni?
  Ez van.
  Ja és még ott van az államadóság!
  Ááá!”
 • 22. UtólagKapitány 2011. április 03. 23:00
  „Lézer nem akar részt venni a NASA mars programjában? Arra gondolok, hogy elküldenek oda pár embert, megpróbálják benépesíteni, de sajna nincs retúr jegy XD”
 • 21. balihoho 2011. április 03. 08:06
  „Bizony! Sokszor az orvos mondja azt hogy nem! Nem engedem dolgozni, hiszen le van százalékolva! De ha nem vállalja a munkát, a segélyét is elveszik. Na most akkor, ilyen helyzetben mi van?”
 • 20. zoltanszabo 2011. április 02. 11:32
  „T. 15. Jó, igazad van.
  De nem ártana már elkezdeni legalább --kezdésnek pár ezer új munkahelyet ! Mert az eltelt 10 hónapban : - 12 000 rel csökkent az a kevés is ami volt. --ahelyett,hogy nőt volna ! Elvannak foglalva az alkotmányuk kidolgozásával--mert az életbe vágóan sürgős ,mindennél fontosabb,hogy bebetonozzák magukat --pár tíz évre !?????”
 • 19. 4Angel 2011. április 02. 09:09
  „Azt halottam, hogy a HÓDFÓ Nonprofit kft. Júniusig lesz ott munka , ki tud erről valamit vagy csak ilyezgetés megint !!!”
 • 18. 4Angel 2011. április 02. 09:05
  „15. booo 2011.03.31. 15:55

  Igazad van !!!

  Mindég ezt csinálják, mutogatnak egymásra !!!!

  Nekik mindegy , nekik mindég telik mindenre a kis ember meg le van .............”
 • 17. 4Angel 2011. április 02. 09:02
  „Arra adjon valaki választ , hogy az egyetlen munkahely Hódmezővásárhelyen ami a csökkentetett munka képességűeknek van létrehozva , oda miért nem vesznek fel embereket csak azok kapnak ott munkát aki a főnök asszonynak szimpatikus !!!!!”
 • 16. hecsedli 2011. március 31. 19:36
  „Bla-bla, vagy esetleg föccs-fröccs( és most nem a szódás borra gondoltam)?ez nagyon megy ,már unalmas és szánalmas.”
 • 15. booo 2011. március 31. 15:55
  „14. zoltanszabo
  1 millió munkahelyet ígértek, de 10 éven belül! Ezt azért ne feledd! Ha 3 év múlva lesz egy "rendszerváltás", nyugodtan mondhatják hogy nem telt el a 10 év, azért nincsenek új munkahelyek.

  Vásárhely (is) bevezethetné a szociális kártyát. Minden segély külön kártyára, amit csak előre meghatározott termékekre (élelmiszer, ruha, szolgáltatók) lehetne ELLENŐRZÖTT módon elkölteni.”
 • 14. zoltanszabo 2011. március 31. 11:08
  „Igen ,mindenki így gondolja!
  Ne segélyt adjanak ha nem RENDES MUNKÁT, RENDES MUNKABÉRÉRT !
  Mivel van tele a hírdetés : pultos, konzum munka, ügynök, ezek mindd gagyi munkák!
  " egy millió munkahely " amit ígértek ???hol van ???
  van egy olyan érzésem : Egymillió munkanélküli hamarabb lesz,mint 1 millió munkahely !!!!”
 • 13. zoltanszabo 2011. március 31. 11:01
  „Az előző cikkhez írtam,de meghülyült a gépem ezért ide tette a kommentemet.”
 • 12. zoltanszabo 2011. március 31. 10:48
  „A kultúrát igen, támogatni kell! Erre is olyan nagy igény lehet mint az Emlékpontra ?
  Nem inkább MUNKAHELYET kellene előbb teremteni ? Vajon a segélyből--telik-e színház-koncert jegyre ??
  Az emberek napi megélhetési gondokkal küzdenek--érdekli-e őket a bulizás??
  A fiatalok csak pia-drog- diszkó. Kúltúrált szórakozás mennyire köti le őket????”
 • 11. jotty 2011. március 31. 10:12
  „Nekem egy kérdésem lenne. Félre értés elkerülése végett, ez tényleg csak érdeklődés, hogy melyik oldalról látjátok át ezt a közmunka helyzetet. Volt-e közületek már valaki kiközvetítve közmunkára? Sajnos Nekem van tapasztalatom ebben. 16 év munkaviszony után egyik napról a másikra közölték, hogy viszlát, ennyi volt. Hiába adtam be az önéletrajzomat bárhová is, nem kellettem sehova, mert Nő vagyok, fiatal vagyok, na meg van gyerekem is, kettő. Akkor úgy döntöttem, hogy elmegyek egy képzésre, ami 2 évig tartott ,közben dolgoztam pultosként. Na aki dolgozott már hasonló munkakörben, annak gondolom nem kell bemutatni mivel is jár ez a munka. Aztán mikor már nem bírtam tovább a kettőt ( a suli hétfő délutántól- szombat délelőttig tartott ) elmentem vissza álláskeresőnek. A suliból már csak pár hónap volt hátra.Sikeres vizsgával lettem ápoló. Közben kaptam a levelet, hogy kiközvetítettek közmunkára a Kórházba !!! takarítani, de még ugyan abban a napokban fel is vettek a kórházba ápolónak. Ne értse senki félre, Én elmentem volna takarítani is, hisz muszáj lett volna, de amikor nővér hiány van........ És az üzemorvos is annyit mondott, hogy "Tudja mit kedves? A szívem szakadna meg ha ki kellett volna raknom közmunkára, mikor így is olyan kevés ápoló van.
  Talán ezen is el kellene gondolkodni. El nem tudja képzelni senki, hogy mennyi olyan munkanélküli van, akiket sajnos koruk, nemük vagy hova tartozásuk miatt nem vesznek fel dolgozni. És könyörgöm, mindenkinek nem tudnak közmunkát adni. Volt az orvosi vizsgálaton olyan roma asszony, aki minden betegségét letagadott és még a szemüvegét is levett, hogy engedje az orvos dolgozni. Ezt csak azért írtam ide, hogy lássátok, ilyen is van.”
 • 10. DMagóg 2011. március 31. 09:18
  „Ez kényszermunka! Rabszolgaság!

  A hatalom gyakorlóinak kutya kötelességük olyan munkaerő-piaci és képzési viszonyokat teremteni, hogy az egyén a szabad választásán alapulóan, a képességeinek és felkészültségének megfelelő munkát végezhessen. Ha erre képtelenek -rosszul dolgoznak-, akkor takarodjanak a hatalomból! A pofátlanság csúcsa, hogy tehetetlenségüket kényszermunkával próbálják kompenzálni, rabszolgasorsba taszítva az embereket! Ne feledjük, hogy a munkát találók nagy többsége is éhbérért dolgozik. Mindez a válságok ellenére is a hatalom gyakorlóinak hibája, tehetetlenségük, alkalmatlanságuk következménye.

  Vannak, akik soha kísérletet sem tettek a munkavállalásra -legfeljebb a segély mellett feketén-vagy éppenséggel egyéb tisztességtelen forrásból gyarapodtak, méghozzá szépen.
  Vannak, akik az adott munkaerő-piaci és képzési viszonyok miatt nem tudják ,,eladni" magukat, nincs megfelelő munkalehetőségük. Ezek egy kalap alá vonása, közös kényszermunkára taszításuk nem más, mint a hatalom gyakorlóinak alkalmatlanságát kompenzáló, rabszolgasorsba taszító pótcselekvés. Parasztvakítás!”
 • 9. 4Angel 2011. március 31. 08:48
  „Arra adjon valaki választ , hogy az egyetlen munkahely Hódmezővásárhelyen ami a csökkentetett munka képességűeknek van létrehozva , oda miért nem vesznek fel embereket csak azok kapnak ott munkát aki a főnök asszonynak szimpatikus !!!!!”
 • 8. leveskocka10 2011. március 31. 05:45
  „TERMELŐ MUNKÁT!”
27 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kismama is megsérült a balesetben

Baleset történt kedden délután az Erzsébeti úton: egy személygépkocsi ütközött traktorral. Tovább olvasom