Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Szaporodó lovastanyák

Hódmezővásárhely - Az elmúlt években egyre több lovastanya nyitotta meg kapuit Vásárhelyen és környékén. A nyeregbe vágyók válogathatnak a szolgáltatások között.
Reneszánszukat élik a vásárhelyi és környékbeli lovasfarmok. Hét – hátasokat tartó, gyerek- és felnőttoktatást, a profibbaknak tereplovaglást kínáló – tanya található a városhoz közel, illetve Mártélyon és Mindszenten. A körülmények és a szolgáltatások változók. Van, ahol fedett lovarda várja a vendégeket, és szinte minden korosztály lovagolhat, akár terepen is. Máshol viszont csak gyerekekkel foglalkoznak, és télen-nyáron a szabadban tartják a lovakat. Ilyen például a Fjord lovasfarm, amely tavaly nyitotta meg kapuit.

A mártélyi út melletti tanya igazi családi vállalkozás. A vásárhelyi Bánfi házaspár tulajdona, férj és feleség mindent maga csinál.

A tulajdonos, Bánfiné Vári Helga lánya, Lili is imád lóra ülni. Fotók: Segesvári Csaba
A tulajdonos, Bánfiné Vári Helga lánya, Lili is imád lóra ülni.
Fotó: Segesvári Csaba

– Évekig gyűjtöttük a pénzt, míg megvásároltuk az első lovat a fiunknak. Akkor több százezer forintba került. Olyan fajtát akartunk, amely a hideget is jól bírja, mivel nincs istálló. Fjord lovakat vásároltunk. Viszonylag kis termetűek és nagyon barátságosak, kiválóak a gyerekek oktatásához – magyarázta Bánfiné Vári Helga. Óvodástól a középiskolás korosztályig járnak hozzájuk. A Fjord a fiatalok oktatására szakosodott, valamint a törzstenyésztésre. Az országban csak 4 helyen foglalkoznak ilyen lovak tenyésztésével, Bánfiéknak kilenc hátasa van.

Bírják a hideget, de kell is bírniuk, mert nincs istálló.
Bírják a hideget, de kell is bírniuk, mert nincs istálló.
Fotó: Segesvári Csaba

A házaspár szerint jól megférnek egymás mellett a lovastanyák, bár azt is megjegyezték: egy kicsit már sok van belőlük. A jövőben szeretnének kiköltözni a farmra, ahol vendégházakat akarnak kialakítani, de pályázati támogatás nélkül ez elképzelhetetlen.

A mártélyi út melletti tanyán Fjord fajtájú lovakat tenyésztenek.
A mártélyi út melletti tanyán Fjord fajtájú lovakat tenyésztenek.
Fotó: Segesvári Csaba

A Fjord lovastanyán félóra futószáras oktatás 1000 forintba kerül. Egy másik farmon, a Berein a futószáras lovaglásért óránként 1500 forintot kérnek. Az ár egyébként attól is függ, milyen előképzettséggel bír a nyeregbe vágyó. A tereplovaglás 3500 forint, futószár nélkül, oktató segítségével 2500 forintért lehet lovagolni, tanítás nélkül viszont 1800 forintért. A tulajdonos, Berei Béla egyébként képtelenségnek tartja, hogy Vásárhely valaha is csupán a lovas turizmussal tudna vendégeket a városba csábítani.

Olvasóink írták

  • 1. Nornora 2009. augusztus 05. 13:52
    „A Fjord lovasfarm egyszerűen szuper! :) Rengeteg állat van, a gyerekek imádják, ráadásul megfizethető, és a tulajdonosok is nagyon kedves emberek! Szóval aki teheti, az látogasson ki hozzájuk. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdától zsűrizik az 56. Vásárhelyi Őszi Tárlat műveit

Az 56. Őszi Tárlatra készül a hódmezővásárhelyi kulturális élet. A múlt héten megtörtént az Őszi… Tovább olvasom