Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Tiltakoznak a kerékpárút ellen Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Tiltakoznak a kerékpárút építése ellen a vásárhelyi Kölcsey utca lakói, akik aláírást is gyűjtöttek. Úgy vélik, már jócskán lecsökkent az ipari parkba igyekvő tranzit kerékpárosok száma. Ha megépül a bicikliút leszűkül a bejárójuk is. Az önkormányzatnál máshogy látják, a végleges döntés előtt szakmai lakossági fórumon vitatják meg az ügyet.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Több mint félszáz aláírást gyűjtöttek tiltakozásként a vásárhelyi Kölcsey utca lakói, akik nem szeretnék, ha a páros oldalon kerékpárút épülne otthonaik előtt. Semmi sem veszélyezteti az utcában a biciklin közlekedőket, a kerékpáros forgalom egyébként is jelentősen lecsökkent, a gépjárműforgalom pedig gyakorlatilag az ott élőkre koncentrálódik. A közeli ipari parkba igyekvők zöme rég nem a Kölcseyn közlekedik, más útvonalat választottak, például a Nádor utcát. Olyan utcában kellene építeni bicikliutat, ahol óvoda, iskola gyógyszertár, rendelő van – olvasható abban a levélben, melyet az önkormányzathoz is eljuttattak a tiltakozók.

A tervezett kerékpárutat a Kölcsey utcán már nagy tábla hirdeti. Az ott élőknek még tavaly ősszel tartottak egy lakossági fórumot a beruházásról, ahol a lakók részéről az is elhangzott: minden eszközzel megakadályozzák az építkezést.

A Kölcsey utcában tábla hívja fel a figyelmet a beruházásra. Fotó: DM/DV
A Kölcsey utcában tábla hívja fel a figyelmet a beruházásra. Fotó: DM/DV

– Hivatkoznak arra, hogy a két évvel ezelőtti forgalomszámláláson 3000, főként tranzit biciklis járt az utcán. Rá is kérdeztem: havonta? Nem, naponta, jött a válasz. Az 1980-as évek óta élek itt, régebben valóban sokan kerekeztek erre, manapság már nem. Most is alig jön valaki – nézett szét tegnap a Kölcsey utcában Kis Margit. – Értelmetlennek tartjuk az építkezést. Nem beszélve arról, miként oldják meg a csapadékvíz elvezetését. Ha már annyira kerékpárutat akarnak, miért nem egy sárga csíkkal választják le, ahogy a belváros egyes utcáiban. Nálunk azt tervezik, hogy az úttól két méterre építik meg. Így leszűkül a bejáró. Az autók belógnak a kerékpárútra vagy a járdára. Sajnáljuk a fákat, a bokrokat is. Télen hogy takarítják el az út és a kerékpárút közötti sávról a havat? Ha sehogy, nem lehet majd beállni – folytatta a lakó.

Az összegyűjtött aláírásokat, illetve aggályaikat a decemberi közmeghallgatással is megosztották a városrész képviselőjének tolmácsolásában. Akkor Almási István polgármester azt kérte: vizsgálja meg a helyi közlekedési és közbiztonsági szaktanácsadó testület a kerékpárút építésének kérdését.

Tárgyalta az ügyet a szaktanácsadó testület, és a polgármester javaslatára hamarosan szakmai fórumot tartanak, többek között a rendőrség, az önkormányzat műszaki irodájának munkatársaival az érintett lakosoknak. Szakmai alapon vitatják meg a felmerülő problémákat. Végleges döntés ezután várható – tudtuk meg Hegedűs Lászlótól, az önkormányzat városüzemeltetési csoportjának vezetőjéről.

– Összességében 297 millió forintos európai uniós és állami beruházásról van szó, amely nem csak a Kölcsey utcát érinti – mondta Mucsi László, a városfejlesztési iroda vezetője. – Felújítják az Erzsébeti és a Makói országúti szakaszt. Új kerékpárút épül a Mester utcán, a Pálffy és a Holló utcán, a Kodály Zoltánon szinte már elkészült. A Kölcsey, ahol több mint 700 méter lenne a kerékpárút, a város egyik legszélesebb utcája. A bicikliút és a járda között 6-7 méter maradna, egy autó 5 méter, így simán befér. Egyébként pedig nem a meglévő út kiszélesítésére vagy sárga csík felfestésére szól a támogatás, ezért ez nem lehetséges. Újjáépülne a csapadékvíz-elvezetés is, ez sem jelentene gondot, ahogy a hóeltakarítás sem – tette hozzá.

Mucsi László azt mondta, a tervezés során végeztek forgalomszámlást. Az ipari parkba jelentős a tranzit kerékpárforgalom, de időjárástól függő,
hányan kerekeznek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltakoznak a kerékpárút ellen Vásárhelyen

Tiltakoznak a kerékpárút építése ellen a vásárhelyi Kölcsey utca lakói, akik aláírást is gyűjtöttek.… Tovább olvasom