Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Több mint 10 év után állt újra katedrára Balogh Jánosné, mártélyi polgármester

Mártély - Szorzótáblát magoltat, dolgozatot írat a mártélyi polgármester, Balogh Jánosné – szeptember óta a faluvezetés mellett óraadóként a helyi általános iskola harmadikosait is tanítja.
– Adósság vagy vagyon ez a szám? – tette fel a kérdést Balogh Jánosné mártélyi polgármester a helyi általános iskola harmadikosainak. Nem az önkormányzati gazdálkodás rejtelmeiről beszélt, hanem a negatív és a pozitív számokról – matematikaórán tanítóként. Szeptembertől a faluvezetés mellett hetente 4 órában a katedrára áll. Korábban megírtuk: az ismét önkormányzati fenntartásba került iskolában több racionalizálást is végrehajtottak. Balogh Jánosné felajánlotta: óraadóként tanít.

Az iskolában is munkában. Balogh Jánosnét diákjai Jutka néninek vagy tanító néninek szólítják. Fotó: DM/DV
Az iskolában is munkában. Balogh Jánosnét diákjai Jutka néninek vagy tanító néninek szólítják. Fotó: DM/DV


– Nincs ebben semmi különös. Eddig is szoros kapcsolatom volt az intézménnyel. Most nem a farsangon zsűrizek, hanem a szorzótáblát magoltatom – jegyezte meg nevetve. Hozzátette: egyértelmű volt, a nehéz időkben neki is ki kell vennie a részét az oktatási munkából.
1979-ben kezdett tanítani a vásárhelyi Szántó Kovács János Általános Iskolában. 1988-ban kiköltöztek Mártélyra, ahol egy idő után iskolaigazgató lett. Polgármesterré választását követően, 1995-től mondott búcsút a sulinak. Hébe-hóba ezután is helyettesített, de gyakorlatilag több mint 10 év után tért vissza az osztályterembe.

A faluvezetői teendői után, általában esténként ül le a harmadikos matematikakönyvhöz, és készül az órájára. – A tananyag vagy a módszertan nem sokat változott, a gyerekek annál inkább. Annak idején, ha nem is hátratett kézzel ülve, de csendben figyeltek. A tanár szavának volt súlya, ahogy a fekete pontnak és a beírásnak. Manapság a pedagógusoknak már az is kihívás, hogy nyugodt körülmények között, járkálás, bekiabálás nélkül megtartsák az órát. Ugyanakkor a mai diákok nagyon érdeklődőek, nyitottak a világra – osztotta meg tanítói tapasztalatait a mártélyi polgármester.

A gyerekek az osztályban Jutka néninek vagy tanító néninek szólítják. Az iskola folyosóján többen polgármester néniként emlegetik. Szigorú tanító-e a polgármester néni? – Nem! – vágta rá egy kislány, majd gyorsan hozzátette: „ha rosszak vagyunk, ránk szól".

– A múltkor az egyik diákomat többször figyelmeztettem: ne hintázzon a székkel.

A füle botját sem mozdította. Végül azt találtam mondani: ne hintázz, mert ha elvágódsz, téged elvisz a mentő, engem meg a rendőrség. Nem baj, vágta rá, és közölte: viszek neked húslevest – mesélte Balogh Jánosné, aki a tanításért kapott óradíját visszautalja az iskola alapítványának.

A faluvezetés vagy a gyerekek oktatása-e a nagyobb kihívás? Mindkettőnek megvan a maga szépsége, ahogy a nehézsége is – állapította meg.

Olvasóink írták

 • 13. kánaán 2012. április 16. 11:08
  „9. Qllancs
  Találó név!
  "Én nagyon távol vagyok onnan. Sőt még életemben nem jártam arra !"
  No komment...”
 • 12. Én2 2012. április 15. 09:09
  „Nornora- köszi, hogy ilyen szépen leírtad az igazságot.”
 • 11. Nornora 2012. április 14. 17:05
  „Úristen, te tényleg nem tudsz olvasni! HETENTE 4 órában, nem napi 4 órában tanít! Tehát hetente 4 órát van az iskolában! Kedden 8-10-ig, csütörtökön 10-től 11-ig, pénteken 8-tól 9-ig. A polgármesteri hivatalig kb. 5 perc az út, mielőtt belekötnél. :D Ezt a heti négy órát, amit itt tölt, eltölthetné pihenéssel, szórakozással is, munka helyett, de nem, ő próbál tenni a falu, az iskola jövőjéért.
  És NEM veszi el más pedagógus állását, mert NEM tudott volna a mártélyi iskola fizetni még egy tanárt, hanem szépen bezárhatott volna. Gondolod, hogy INGYEN dolgozna, ha lenne rá mód, hogy fizessenek egy matektanárt?”
 • 10. Én2 2012. április 14. 16:35
  „Ha tudnád, hogy milyen szimpatikus , kedves asszony akkor nem írnál ilyen badarságokat össze.

  "Csak egy mhely " írtad, akkor kérd számon a képviselőktől is??”
 • 9. Qllancs 2012. április 14. 16:10
  „Ha mint polgmester 8 órát dolgozik --mikor van a suliban ??? v. reggel 8 tól 12ig suli, 12--től este 8ig meg mint polgmester dolgozik ??
  Amikor már mindenki hazamegy 16 órakor ??? ő még marad este 8 ig ??? Egyedül a nagy házban ????
  T. 5.
  Ha hiány van pedagógusban ..miért ő ??? miért nem vesznek fel 1 személyt ??? Elveszi 1 munkanélküli pedagógus állását !!!!
  Hogyan látja el ezt a 2 munkakört ????
  Reggel 8-tól este 8ig van ugye a 2 munkahely munkaideje ! Még ezután készül fel a következő napra !!
  Mikor vezet háztartást ???van -e családja ???velük mikor törődik ?????

  A seggel --csak 1 lovat lehet megülni !!
  T. 6. lézer j. pedig az ott élők választották meg ! Ott reklamálj ! Jóóóó vastag bőr van a képén az már igaz !
  Én nagyon távol vagyok onnan. Sőt még életemben nem jártam arra !
  Egy személy, ha tisztességesen, becsületesen akarja végezni a dolgát, CSAK 1 munkahelyet tölthet be !”
 • 8. Pepejeans 2012. április 14. 15:50
  „Szimpatikus asszony, főleg azóta, hogy nem bírt el vele Lézerjancsi.”
 • 7. booo 2012. április 14. 14:23
  „4. Qllancs - Sajnálom hogy a cikk olvasása és értelmezése nagy probléma számodra ! Beíratkozhatnál abba az iskolába, lehet hogy meg is tanítanák!”
 • 6. Én2 2012. április 14. 12:18
  „Qllancs- hú de rosszindulatú vagy és ha nem kap érte semmit akkor mi van.! Nézz körül a politikusoknál, hogy hány mhelyük van! Szeritem biztosan eltudja látni a pm. munkáját hiszen nem egész nap az iskolába van.
  Kérdezlek, az nem szúrt szemet Neked, hogy a vásárhelyi pm, hogyan látja el a munkáját amikor orszgy. képviselő, polgármester és frakció vez, így a hét egy napján tartózkodik Vásárhelyen a többi napot Bp-en tölti.Ehhez mit szólsz???”
 • 5. Nornora 2012. április 14. 11:26
  „Qllancs, értelmezd a cikket! Nem veszi el ő senki munkahelyét, inkább segít megtartani másik x munkahelyet. És milyen álláshalmozásról beszélsz, amikor neki ebből nincs anyagi haszna? Hm? A tanításával pedig semmi gond nincs, én mint szülő, elégedett vagyok, és ezúton is köszönöm a munkáját.”
 • 4. Qllancs 2012. április 14. 11:12
  „Most 2 helyről veszi fel a fizut ???
  Álláshalmozás ??? másnak 1 munkahely is jó lenne !
  10 éve nem tanított ---REMÉLEM TOVÁBBKÉPZÉSEN viszont igen ! Mert már régen nem úgy tanítunk mint akár pár éve !!!
  Hogyan tud tisztességgel megfelelni KÉT helyen ??????? NE VEGYE el 1 másik ember munkahelyét !!!!!!!”
 • 3. Én2 2012. április 14. 09:50
  „Gratulálok, ilyen embert nem lehet találni a jelenlegi politiusok között.”
 • 2. mivan? 2012. április 13. 22:23
  „Jé, vannak ilyen emberek is!! Példát lehetne róla venni nem ellehetetleníteni”
 • 1. booo 2012. április 13. 20:29
  „Le a kalappal Baloghné előtt !

  Példamutató és követni való nagyon sok politikus számára!

  Sok erőt, kitartást!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határidőre fizettek Vásárhelyen

A 17 ezer 165 adóköteles ingatlan 86 százaléka után fizették be határidőre az első negyedéves építményadót. Tovább olvasom