Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Új befektetők mentették meg a Vásárhelyre tervezett üzemet

Hódmezővásárhely - Kis híján meghiúsult a Hódmezővásárhelyre tervezett olajosmag-présüzem és biomassza-erőmű építése. A céget egy nemzetközi érdekeltségű magyar befektetőcsoport vásárolta meg.
– A befektetők felismerték a Vásárhelyre tervezett projektben rejlő lehetőségeket, amely a megújulóenergia-piac és ezáltal a mezőgazdasági termékek iránt megnövekedett kereslet miatt biztos hozamot nyújt a következő tíz esztendőben – mondta az új ügyvezető igazgató, Nemes Ervin. Az erős háttérrel rendelkező hazai, illetve külföldi befektetőkből álló vállalat megfelelő anyagi biztonságot jelent a Vásárhelyre tervezett 32 milliárd forint értékű beruházás megvalósításához. Ennek egyik jele, hogy a CEBH a közeljövőben 10,5 hektárról 17,5 hektárra növeli a vásárhelyi ipari parkban található földterületét.

Az ügyvezető megerősítette: terveik továbbra sem változtak, azaz évi félmillió tonna olajos mag feldolgozására képes présüzemet, illetve a préselés során keletkező maghéjakat elégető, zöldáramot termelő biomassza-erőművet építenek. A feldolgozandó mag 65 százalékát a cég a közép-európai térségből nagyrészt magyar napraforgó- és repcetermő területekről, a többit Romániából és Észak-Szerbiából szerzik be. A présüzemben 225 ezer tonna, magas proteintartalmú, állati takarmányként felhasználható présdarát, 200 ezer tonna kiváló minőségű növényi olajat és 54 ezer tonna maghéjat állítanak elő.

A jelenleginél nagyobb területen épül meg az üzem Fotó: Tésik Attila
A jelenleginél nagyobb területen épül meg az üzem Fotó: Tésik Attila

– A présüzem és biomassza-erőmű engedélyeztetése a végső fázisban van, az ütemezést nem befolyásolta a tulajdonosváltás – tudtuk meg Czugler Petrától, a CEBH szóvivőjétől. A cég már megkapta az előzetes környezethasználati engedélyt, az építési engedély az év végére várható. A présüzem építése is az eredeti időpontban, azaz 2009-ben kezdődhet, míg a próbaüzem indítását 2010-re tervezik. A vásárhelyi üzemben körülbelül százan dolgoznak majd, míg a régióban, elsősorban a nyersanyagbeszerzés és a logisztika területén – közvetett módon – háromezer embernek biztosítanak munkalehetőséget.

Segít a város

Térítésmentesen biztosított Vásárhely 10 és fél hektárt a CEBH-nek a Hód Ipari Park területén, illetve vállalta, hogy megépíti az ipari parkot a 47-essel összekötő – már készülő – nagy teherbírású utat és a leendő üzem telkéig a vasúti iparvágányt. A város számára megtérül a támogatás a CEBH által majd fizetendő iparűzési adóban.

Olvasóink írták

  • 1. eperjesigyorgyne 2008. november 13. 10:19
    „hodmezovasarhelyen eva u 5 2em 5 lakom.csaladom is ki megy dolgozni kulfoldre melozni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Batidán kiállnak a Szabadság mellett

Hódmezővásárhely - A háromból végül csak egy utcának változik meg a neve Batidán. Vásárhely ezen… Tovább olvasom