Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Új üzem Vásárhelyen

Harminc csökkent munkaképességű vásárhelyinek és környékbelinek biztosít megélhetést a Textilfó Kft. A tegnap felavatott új üzemben használt ruhákat válogatnak, dolgoznak fel. Az önkormányzat várhatóan a jövő év elején használatba adja a cégnek egyik ingatlanát, így létszámbővítésre is lehet számítani.
DV-fotó
Külföldről érkező használt ruhákat válogatnak, dolgoznak fel Vásárhely új munkahelyén, a Textilfó Kft.-nél. A nyáron alakult cég egyelőre harminc csökkent munkaképességű helybelinek és környékbelinek biztosít munkát a Klauzál utca végén lévő telephelyen, amelyet tegnap avattak fel. Míg az asszonyok leginkább a használt ruhákat válogatták, s csomagokba pakolták a holmikat, addig a férfiak a géprongyoknak szánt anyagok sorsát rendezték.

Csáki Kálmán csoportvezető ottjártunkkor éppen a zsákokba pakolt holmikat mérte. Közelében tüsténkedett Rákos Lászlóné, aki a hatalmas fémrekeszbe ömlesztett ruhákat válogatta szét. Az asszony már-már könnyezve beszélt arról, mennyire örül annak, hogy végre munkát talált. Mégpedig olyan munkát, ami rokkantnyugdíjasként sem megterhelő. Évekig a porcelángyárban dolgozott, majd leszázalékolták, s a Hódfó Szociális Foglalkoztatóban kapott állást. Ám időközben Vásárhelyről kiköltözött Földeákra, így nem bírta a napi bejárást, otthagyta a foglalkoztatót. Ezek után 3 évig nem talált munkát, ezért nagyon boldog volt, amikor a munkaügyi központban felhívták a figyelmét erre a lehetőségre.

Csáki Kálmán méri a ruhacsomagokat. Fotó: DV-fotó
A szintén használt ruhákat válogató és hajtogató Dékányné ugyancsak több év után, az interneten bukkant a textilfós munkára. A mellette dolgozó Nagy Sándorné csoportvezetőtől megtudtuk, a lényeg, hogy a ruha eladható legyen, azaz ne legyen sérült, szakadt. Szétválogatják a nyári, téli kollekciókat, de külön csomagba kerül például a lakástextil is.

A cégnél egyébként exportra is dolgoznak, mégpedig Németországba szállítják azokat a ruhákat, amelyeket már nem lehet hasznosítani, tudtuk meg Tóth Zoltántól, a kft. társtulajdonosától. Hozzátette: onnan tudomása szerint Indiába viszik, ahol újra fonal készül a holmiból. Az üzem avatási ceremóniáján részt vett Lázár János polgármester, aki elmondta: várhatóan a jövő év elején használatra átadják a kft.-nek az egyik önkormányzati ingatlant, cserébe a felújításért, s ezzel lehetőség nyílik a cég bővítésére is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Galambrajok Vásárhely belvárosában

Villanypásztorral, hálóval tartják távol az épületektől a galambokat a vásárhelyi belvárosban. A… Tovább olvasom