Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Újabb 5 vásárhelyi gazdaságban mutatták ki a kéknyelvet

Hódmezővásárhely - Csongrád megye 60 településéből 58 érintett a kéknyelv-vírus miatt, legutóbb Batida környékén ütötte fel a fejét a betegség.
Csongrád megyében már 13 gazdaságban mutatták ki a kéknyelv-betegség vírusát. A mai napig több kitörést – a vírus megjelenését és az állatok megbetegedését – jelentettek Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megye területén is. Hódmezővásárhelyen újabb 5 gazdaságban mutatták ki a vírust. A leölt, illetve kényszervágott állatok esetében a gazdáknak minden alkalommal állami kártalanítás jár – közölte érdeklődésünkre a Csongrád Megyei Kormányhivatal.

Megírtuk, kéknyelv–betegség a szarvasmarhát, a juhot, a kecskét és a vadon élő kérődzőket támadja meg. Emberre nem veszélyes, emberre az esetlegesen fertőzött állatokból előállított élelmiszerek sem jelentenek veszélyt. Ugyanakkor az állatokat a vírus elpusztítja, a kéknyelv-betegséggel fertőzött országokból 2 évig csak igazolással lehet állatot exportálni. A vírust július közepén észlelték Bulgária és Görögország területén. A betegség vírusát szúnyogok terjesztik, a fertőzés szeptember elejére elérte Romániát, majd Magyarországot. A kormányhivataltól megtudtuk, újonnan fertőzött települések Deszk, Hódmezővásárhely, Csanádpalota, Szatymaz, Balástya, Ásotthalom és Szeged-Szőreg. Hódmezővásárhely környékén a batidai területeken jellemző az előfordulás.

A kitörések körüli 20 kilométeres körben 40 napos megfigyelési zárlatot rendelt el a hatóság. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság tájékoztatója szerint a 20 kilométeres megfigyelési körben Csongrád megye 60 településéből 58 érintett. A megfigyelési zárlat alatt az állatorvosok klinikai szűrővizsgálatokat végeznek, a haszonállatok eladása, szállítása csak külön bejelentés útján, szigorú feltételekkel lehetséges.

Mivel a kéknyelv-megbetegedést szúnyog terjeszti, a fertőzések 2 kilométeres körzetében légi szúnyogirtást rendelt el a hatóság, valamint az adott gazdaságokban földi rovarirtás is történik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még dolgoznak a templomrom körül

Tévedés, hogy a csomorkányi templomrom megújítása befejeződött volna – reagált Benkő Zsolt lapunk tegnap megjelent, ˝37 millióért nézhetünk a pusztába˝ című cikkére. Tovább olvasom