Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Útjára indult az EVP szűrőbusza

Székkutas - Idén is útjára indult a vásárhelyi kórház által működtetett mammográfiás szűrőbusz, az első „megálló" Székkutason volt.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
Immár hatodik éve, hogy az Egészséges Vásárhely Program (EVP) emlőszűrő-állomása Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megye falvait, községeit felkeresi, így a kis lélekszámú helységek lakói is saját településükön vehetnek részt emlőszűrésen.

A 2013-as első állomás – mint már említettük – Székkutason volt, és a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely–Makó főigazgatója elmondta: az EVP keretében 2008 áprilisa óta működő szűrőbusszal az elmúlt években a Dél-Alföld közel 40 településén 4200 szűrést végeztek (13 ezer 500 „meghívót" küldtek a 45 és 65 év közötti nőknek), és csak tavaly 1300-an vették igénybe a vizsgálatokat. Kallai kiemelte: a megelőzésben, az egészség megőrzésében segítenek a nőknek, és céljuk, hogy ennek fontosságát minél többen belássák, és igénybe vegyék a szűrőbusz szolgáltatásait. A székkutasi hölgyeket nem kellett biztatni: közel 50-en szűrették meg magukat. – Fontos, hogy az ember tisztában legyen az egészségi állapotával, én rendszeresen járok szűrésekre. Az pedig külön ideális, hogy helybe jön a lehetőség – mondta Egri Sándorné.

Ezt taglalta Szél István, Székkutas polgármestere is, aki elmondta: fontos, hogy ezt a háziorvos is szívügyének érezze. Bakos Attilára nem panaszkodhatnak, mindenben partner. A falu első embere elárulta, szeretnének még más, például nő- és belgyógyászati szűrővizsgálatokat is helybe vinni a kutasiaknak.

Idén a szűrőbusz működését a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 is támogatja „A rendszeres mammográfiás szűrés infrastruktúrájának fejlesztése Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Aradon" projekt keretében. Működtetésére ebben az esztendőben 16 ezer 800 euró költhető, és eljut Vásárhely, valamint Szentes kistérségének valamennyi településére.

Fejlesztések

Pályázaton Hódmezővásárhely–Makó és Szentes kórháza, valamint az aradi egyetem 1 millió 700 ezer eurót nyert, amelyből 800 ezer érinti a vásárhelyi egészségügyi intézményt. Ebből új digitális mammográfot és ultrahangkészüléket vásárolnak. Az építészeti munkákkal együtt a beruházás őszre készülhet el – mondta Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az EVP programigazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életre szóló sérülés lett a bohóckodásból: kollégája végbelébe fújt sűrített levegőt

Az életveszélyt okozó testi sértés ügyét szerdán kezdték el tárgyalni Szegeden. A két férfi egymás szemébe nézve, de nem egyformán idézte fel a történteket. Tovább olvasom