Délmagyar logó

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 24°C | 33°C Még több cikk.

Vásárhelyiek is takarították a vörösiszapot

Hódmezővásárhely – 15 vásárhelyi takarította a vörösiszapot a hétvégén Devecseren. Azt mondják, ha lesz elég jelentkező, újból nekivágnak, mert a katasztrófa sújtotta Veszprém megyében kevés a segítő kéz.
– Káosz – ezt felelte Nagy László, a Magyarok Szövetségének Csongrád megyei elöljárója arra a kérdésünkre, milyen a helyzet Devecseren. Az 5800 lakosú veszprémi településre vasárnap hajnalban indult egy 15 fős vásárhelyi különítmény – vegyvédelmi ruhákkal felszerelkezve vágtak neki az egész napos túrának. – A devecseriek megdöbbentek, amikor a Tisza Volán-os buszunkat meglátták. Nem hitték el, hogy az ország másik felében is gondolnak rájuk – mesélte Nagy László.

A Magyarok Szövetsége Devecseren tisztíotta az iszapos utcákat. Fotó: delmagyar.hu

A vásárhelyieket egy siófoki tűzoltócsapathoz osztották be, amelynek vezényletével elkezdték kitakarítani a házakat. Tapasztalataik szerint sokkal több emberre lenne szükség. Devecseren több a segítőket segítő, mint a dolgos kéz. Ingyenlángos, meleg és hideg italok várják a takarítókat, de a napok óta megfeszített munkában dolgozó tűzoltókon kívül kevés civil érkezett a térségbe. – A településre betört iszap lassan kiszárad, egyre nehezebb lesz eltakarítani. A házakban még mindig térdig ér a vörös lé. A kertben már leülepedett az iszap, rengeteg a lapátolni való – magyarázta Nagy. Devecserre csak rendőri ellenőrzés mellett lehet bejutni, ennek ellenére gépfegyveresek őrzik a lángosost is. – Halomban állnak a bútorok, az iszap mindent tönkretett. Sokan most sem hagyják el az otthonukat; itt éltek, és itt is akarnak meghalni. Egy kívülálló számára leírhatatlan a pusztítás, egyik percről a másikra nincstelenekké lettek a devecseriek – tette hozzá.

– Próbáltuk a helyzet élét viccel elütni, másképp nem tudtunk volna dolgozni – magyarázta a hódmezővásárhelyi vállalkozó. A vásárhelyi mentőtúráról megtudtuk: az önkormányzat igazolásával – miszerint ez közcélú tevékenység – a Tisza Volán ingyen biztosította a buszt. A korábban összegyűjtött pénzből vizet és tartós élelmiszert vásároltak, amit elvittek a károsultaknak.

A Magyarok Szövetsége Devecseren tisztíotta az iszapos utcákat. Fotó: delmagyar.hu

– Bízunk benne, ha a térségünkben történne hasonló tragédia, más is segítene – magyarázta Nagy László, miért vágtak neki az útnak. – Ha lesz jelentkező, újabb kört szervezünk, megint elindulunk Devecserre. Sokan azt hiszik, életeket kell menteni. Ezen már túl vagyunk, a környezeti katasztrófát kell megelőzni, ugyanis ha elkezd esni az eső, a kiszáradt iszap újra a Tarna patakot, majd a Dunát fogja mérgezni – fejezte be a vásárhelyi vállalkozó.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. msz.csongrad.megye 2010. október 14. 22:28
  „Tisztelt Hozzászólók!

  Nagy László vagyok, az önkéntes csapat szervezője.
  Tényleg nem csak vásárhelyiek voltak velünk, egy szegedi úr, egy szentesi hölgy és egy tiszaalpári ökológus.
  De a többség vásárhelyről jött. De nem is ez a lényeg.
  Mindenkire szükség van, lehet mit csinálni rengeteg munka van Devecseren.
  Felháborított a szerda esti híradás, hogy a "honvédség kivonul Devecserről mert már nincs mit csinálni".
  Hölgyek Urak! Hát nem is voltak ott!!!
  Akkor miről beszélünk?
  El akarják bagatellizálni a történteket. Azok akik ott élnek nagyon várják a segítő kezeket.

  Arra, hogy nincs értelme bármit is csinálni, azt válaszolnám, aki nem volt ott és nem látta a helyet, ne nyilatkozzon, ne írogasson csak a TV-ből vett információk alapján. Jöjjön el és segítsen!
  Nagyon sok technológia van tesztelés alatt, a Magyarok Szövetsége részéről is a mentesítésre, nem kis sikerrel!

  Most vasárnap is indul Vásárhelyről egy csapat dolgozni, aki csatlakozni szeretne kérem hívjon a 70/212-4939-es számon.

  ui: arra kérem aki jelentkezik, jöjjön is el, mert a múlt vasárnap sokan nem jöttek. Fontos mert a buszt, az ételt a vegyvédelmi ruhát stb. csak akkor tudjuk biztosítani, ha pontos a létszám.

  üdvözlettel: Nagy László”
 • 35. MszSzeged 2010. október 13. 17:26
  „Amúgy nem csak Vásárhelyiek voltak, mert volt aki Szentesről ment meg én Szegedről. 6 órás buszozás után értünk Devecserre és ami ott fogadott az minden képzeletet felülmúlt. 11-től este 6-ig dolgoztunk, vigyázni kellett hogy nehogy ránkfröccsenjen a lé mert egy órán belül megmarta a bőrt, mint a képen is látható.
  Kaja az volt dögivel, rendes ellátást kaptunk. A védőfelszerelést nehéz volt viselni, a szemüveg folyamatosan bepárásodott és semmit nem lehetett látni, de szükség volt rá mert naponta többeket vittek szemproblémával orvoshoz mert belecsapódott az anyag. Sajnos nekem is volt benne részem, de sikerült kitisztítani időben.
  Egy helybéli nénitől hallottuk hogy a helyi temetkezési vállalkozótól 29 koporsót rendeltek állítólag csak ennyi fért be a hullaházba ahogy mondta,de úgy 40-50 áldozatról beszéltek. Ő a volt férjétől hallotta aki Kolontári és most náluk lakik. Nem tudom mi igaz belőle, de ez még így is elég durva volt.”
 • 34. segesvarics 2010. október 12. 20:51
  „30. hozzászólás efje 2010.10.12. 18:52

  ln csak ötleteltem. leginkább semmit se hiszek el.”
 • 33. pityesz76 2010. október 12. 20:43
  „Alig egy hét alatt közel 145 millió forint gyűlt össze a 1749-es segélyvonalon, ami több mint 700 ezer hívást és sms-t jelent - közölte Csali Annamária, a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága kommunikációs vezetője az MTI-vel. Minden, október 5-től a segélyvonalra érkező hívás és szöveges üzenet teljes, 200 forintos összegét a Magyar Vöröskereszten keresztül a bajba jutottak megsegítésére fordítják.
  A 1752-es Nemzeti Segélyvonal aktuális állása szerint kedd délután 17 óráig 700 ezer 148 segíteni szándékozó hívta a vonalat, az eddig már megérkezett banki befizetések összesen 30 millió 742 ezer 549 forintot jelentenek - olvashatók az adatok a www.nsv.hu oldalon.”
 • 32. qutya 2010. október 12. 20:01
  „Az egészet le kellene dózerolni, mert az elkövetkezendő 15-20 évben itt már nem lesz élet. /De lehet, hogy azután se./
  Az embereknek pedig építeni kellene egy másik falut. Vajon a 100 leggazdagabb magyar mennyire magyar? Csak ameddig a pénztárcát nem kell kinyitni? Rajtuk kívül is sok olyan módos ember van, akinek egy ház ára csak zsebpénz.”
 • 31. Filctoll 2010. október 12. 19:34
  „Felvetődött bennem hogy a RABOKAT ilyenkor miért nem lehet bevonni a munkába?? Mondjuk saját felelősségre, önként és 1 hét rendes munka után 1 hónap minusz a büntetéséből! Biztos volna rá jelentkező és lenne ember a munkára.”
 • 30. efje 2010. október 12. 18:52
  „segesvarics 2010.10.12. 16:19

  "a tetejéről el lehet szedni és utána jöhet a földcsere. a földcsere csak akkor lesz, ha nincs iszap. sok helyre a gép nem fér be."

  El is hiszed hogy ha leszedsz 10 centit a tetejéről az úgy jó lesz?
  Honnan tudod majd hogy tényleg kicserélték vagy csak beszórták a tetejét friss földdel?
  Halott ügy. Felejsd el!”
 • 29. Filctoll 2010. október 12. 18:34
  „Minden elismerésem az önkénteseknek!
  Ha szombat, vasárnapra esne egy út, én is szívesen mennék 2 ismerősömmel. Hétközben sajnos a munkahelyemről nem tudok eljönni a szabim is elfogyott!
  Ha tudtam volna a kezdeményezést jelentkeztem volna!
  Ezen cikk alatt lebeszélhetnénk egy találkát és adhatna a szervező egy jelentkezési helyet.”
 • 28. Cinea 2010. október 12. 17:39
  „Aztán, ott van a Segélyvonal Alapítóokiratának 9.4, 9.5 pontjai, a költségelszámolásra vonatkozólag, amit sose tudunk meg hogy mennyi. De lehet hogy csak rosszul értelmezem, és csak kötöszködök...”
 • 27. Cinea 2010. október 12. 17:28
  „A segélyvonal honlapján találtam a 250 Ft-ra: " Ebből néhány forint kapcsolási díj a telefonszolgáltatóké, feltöltős telefonok esetén pedig 50 forint áfaként a költségvetés bevétele." Mennyi az hogy néhány Ft???? Meg még ezt is megadóztatják. Gondolom az előfizetésesek után is valahol becsurog az 50 Ft.”
 • 26. Cinea 2010. október 12. 17:15
  „Kedves 25. hsz.
  Örülnék ha igazad lenne, én is szivesen küldenék, de nem hiszem el.
  Az alapitványok tőböl leírhatnak 80 %-ot, működésiköltségre.én meg igy tudom.
  Egyetlen alapitvány, telefonos szolgáltató sem csinál semmit sem ingyen.
  Többször is rákérdeztem már a kunyaráló ilyen-olyan alapitványoknál, de csak himeltek, hámoltak,
  éppen az az ügyintéző nem tudta megmondani. Remélem a nemzet segélyvonal más.
  De kérlek, ha biztos helyről megtudod, tájékoztass, én is nyomok pár sms-t.
  Tisztes költséglevonást megértek, de amit irtam 22. hsz-omban, felháboritó volt.”
 • 25. segesvarics 2010. október 12. 16:59
  „18. hozzászólás efje 2010.10.12. 12:47

  a tetejéről el lehet szedni és utána jöhet a földcsere. a földcsere csak akkor lesz, ha nincs iszap. sok helyre a gép nem fér be.”
 • 24. segesvarics 2010. október 12. 16:55
  „22. hozzászólás Cinea 2010.10.12. 15:27
  Jó lenne tudni, abból a 200, 250 F-os sms-ekből ténylegesen mennyi jut el a célhelyre.

  úgy tudom az összes pénz nekik megy, nincs levonás.”
 • 23. airwaves 2010. október 12. 16:52
  „Nagyobb toborzó kéne! Én megyek! A katonaság mit ül a seggén? Mit védenek ilyenkor???
  Ha nem lesznek precedens értékű retorziók a jövőre nézve is, akkor ez az ország tényleg megérett a vesztére...”
 • 22. Cinea 2010. október 12. 15:27
  „Jó lenne tudni, abból a 200, 250 F-os sms-ekből ténylegesen mennyi jut el a célhelyre.
  Amikor az egyik alapítvány 350 Ft-os sms-dijjal szedte "áldozatait" elolvastam az apróbetűket, utánajártam, és mindössze 18 Ft- jutott a célszemélyekhez, ha jutott. Vagy pl. Blázsik Patrik esete!! Nem bizom egyikben sem!”
 • 21. 4Angel 2010. október 12. 14:18
  „18. efje 2010.10.12. 12:47
  Teljesen felesleges ott takarítani. Ezt nem lehet csak úgy feltörölni. Beleszivárog a földbe méterekre, nem terem ott meg semmi, ami talán kinőne az meg ehetetlen lesz.
  Az a terület lakhatatlan, esetleg veszélyes lerakónak jó lesz majd.
  Szomorú, de ez van. Költözni kell onnan.

  Teljesen egyet érek veled !!!!”
 • 20. 4Angel 2010. október 12. 14:16
  „19. bélás 2010.10.12. 13:15
  igaz az, hogy a gárda is képviseli magát?
  ez valahogy nem hír

  Van egy ismerősöm, ö is Gárda tag és ők is elmentek, és tényleg nem hír de miért ???”
 • 19. bélás 2010. október 12. 13:15
  „igaz az, hogy a gárda is képviseli magát?
  ez valahogy nem hír”
 • 18. efje 2010. október 12. 12:47
  „Teljesen felesleges ott takarítani. Ezt nem lehet csak úgy feltörölni. Beleszivárog a földbe méterekre, nem terem ott meg semmi, ami talán kinőne az meg ehetetlen lesz.
  Az a terület lakhatatlan, esetleg veszélyes lerakónak jó lesz majd.
  Szomorú, de ez van. Költözni kell onnan.”
 • 17. niagara 2010. október 12. 12:46
  „Nagy nehezen megtaláltam Nagy László elérhetőségét: http://www.magyarokszovetsege.hu/content/kapcsolat-4

  Erre írtam neki, remélem olvassa.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőcs Géza: a névváltoztatás nem terv, hanem vélemény

Számottevőbb figyelemre és támogatásra számíthatnak az unió részéről a magyar filmesek is Szőcs Géza szerint. A kultúráért felelős államtitkár a Szabó Ervin-ügyről azt mondta: nem tervet, hanem csak véleményt közölt. Tovább olvasom