Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Villamosok járnak a vásárhelyi panelben

Hódmezővásárhely - Gyermekkora óta a vasútmodellezés szerelmese a vásárhelyi Zakar Ödön. A 77 éves, nyugalmazott református lelkipásztor az évtizedek alatt közel 50 mozdonyt vásárolt, terepasztalán pedig villamosok róják fáradhatatlanul a köröket. A lelkész már több modellezőversenyről tért haza éremmel.
Halk zakatolás fogadott, amikor beléptünk a hódmezővásárhelyi Zakar Ödön panellakásának nappalijába. A jelenség itt mindennapos, a 77 éves, nyugalmazott református lelkész ugyanis kisgyermekkora óta a vasútmodellezés szerelmese. Polgármesteri hivatala, postája, temploma, de még víztornya is van annak a képzelet szülte terepasztali városnak, amelynek tágas utcáin két egykori magyar gyártmányú villamos méretarányosan kicsinyített mása rója fáradhatatlanul a köröket.

– A szüleim elváltak, emiatt rengeteget utaztam vasúton, előbb Debrecen és Hajdúszoboszló, majd később Szoboszló és Budapest között, ekkor csapott meg a mozdonyfüst szele – mesélte mosolyogva a lelkész, aki 1965 óta tagja a Vasútmodellezők Országos Egyesületének. – Ráadásul az egyik nagyapám mozdonyvezető, a másik pedig váltókezelő volt.

Eleinte keménypapírra rajzolta a vonatokat, ezeket végül kivágta, cérnát kötött a szerelvények elejére, így hozva azokat mozgásba. Az 1950-es években aztán nálunk is megjelentek a német Piko cég apró, motor hajtotta modelljei.

– Az első ilyenem a németországi síneken futó BR80 típusú mozdony volt – árulta el Ödön bácsi. – A vasútmodellekbe ekkoriban elég gyenge motorokat szereltek, legfeljebb két kocsit tudtak maguk után húzni. Később, ahogy fejlődött a technika, egyre erősebb szerkezetek kerültek a boltok polcaira.

Beszállás, indul a villamos! Zakar Ödön makettvárosában sosem késnek
Beszállás, indul a villamos! Zakar Ödön makettvárosában sosem késnek a járatok.
Fotó: Tésik Attila

A zenével és festészettel is foglalkozó lelkész, ha volt egy kis pénze, akkor azonnal mozdonyokra, kocsikra költötte. Kezdetben ezeket nagyon olcsón lehetett kapni, 10 és 20 forint között mozgott az áruk. Mára viszont ez drasztikusan megváltozott, egy átlagos nyugdíjból csupán egy mozdonyra futja. Az állomány közel 50 mozdonyból és több mint 200 vasúti kocsiból áll. Előbbiek között van olyan darab, amely már negyvenéves, de még mindig hibátlanul működik. Különösebb karbantartást nem igényelnek, néha egy-két csepp olaj kell a tengelyeikre.

Zakar Ödön, amikor 1982-ben Susán lelkipásztora lett, nagy fába vágta a fejszéjét: a parókia egyik szobájában több mint tíz év alatt felépített egy monumentális terepasztalt, amelyen összesen 87 méter hosszú sín futott végig. A panelban sajnos ennek nem volt elég hely, ezért ide egy 90×120 centiméteres, könnyen szétszerelhető terepasztalt készített. Természetesen nem sablon alapján vagy előre gyártott elemekből. Minden épület, fa, villanyoszlop a saját keze munkája. Néhány éve pedig kartonpapírból épít villamosmodelleket, amelyeket kiszolgált, de működő mozdonyok alvázára épít fel. A tömegközlekedési eszközök régi fotók alapján, hosszú hetekig tartó, aprólékos munkával készülnek. Ödön bácsi rendszeresen részt vesz vasútmodellező kiállításokon és versenyeken, egyik villamosát még Angliában is megcsodálhatták.

Vasútállomások a szobában

Szolnok-Alcsi, Szentes, Balatonarács, Balástya, Kispest és Hajdúszoboszló vasútállomásának is elkészítette élethű, kicsinyített másolatát Zakar Ödön. Utóbbi indóházat ráadásul kétszer, és az egyiket aztán kedves barátjának, a szoboszlói állomás akkori főnökének ajándékozta. A maketteknek minden részletükben úgy kell kinézniük, mint az eredeti épületnek. Egy-egy vasútállomás elkészítése több hónapot vesz igénybe.

Olvasóink írták

 • 8. Írigy 2008. október 17. 13:42
  „Ha újraszületnék, én is lelkipásztornak mennék, jobban írigylem őt, mint a milliárdosokat!”
 • 7. BSC 2008. október 17. 12:51
  „Jó téma, jó cikk, jó makettező bácsi.”
 • 6. jozsika 2008. október 17. 12:09
  „csak egy bizonyos korig lehet csajokat, utana csak ilyesmi marad!”
 • 5. hehe 2008. október 17. 11:56
  „szépek a gyüjtemények . én inkább csajokat gyüjtök .”
 • 4. honorus 2008. október 17. 08:36
  „Fantasztikus!!! Minden elismerésem az úrnak, lenyügöző, hogy mennyirekiül az arcára az öröm és a boldogság. Remélem ha én megöregszem lesz hasonló dolgo számomra is ami ekkora örömöt okoz.”
 • 3. Mike3 2008. október 17. 08:10
  „nagyon profi!”
 • 2. chofer 2008. október 17. 06:07
  „65 év felett jön a 2. gyerekkor. Ami nem baj, sőt!!!”
 • 1. geekfanta 2008. október 17. 05:53
  „Királyság! További sikereket, lássák minél többen! ;-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illegális tejüzemre csaptak le Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Illegális tejüzemet leplezett le az élelmiszer-ellenőrző hatóság Vásárhely… Tovább olvasom