Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Víz helyett parfümmel járnak locsolkodni

Hódmezővásárhely - Húsvét hétfőn még ma is sokan útra kelnek, hogy meglocsolják hölgy ismerőseiket. Mások inkább otthon, a családdal töltik az ünnepet. Az idén is a sonka és a tojás a legnépszerűbb étel.
Húsvét hétfő, a magyar hagyományok szerint a locsolkodás napja. A népszokás az új élet, a tavasz eljövetelére, a megtisztulásra utal. A férfiak közül még ma is sokan útra kelnek ezen a napon, hogy meglocsolják közeli hölgy ismerőseiket, akik étellel, itallal, hímes tojással kedveskednek nekik. - Minden évben el szoktunk menni a barátaimmal, a régi osztálytársaimmal meglocsolni a lányismerőseinket. Verset mondunk, locsolkodunk, eszünk pár falatot, koccintunk valamennyiünk egészségére, utána megyünk is tovább. Mi parfümmel járunk. Sajnos hideg van még ahhoz, hogy vízzel locsoljunk. Idén egyébként, éppen a különösen hideg időjárás miatt az is szóba került, hogy otthon maradunk - meséli a húsvéti program terveit az egyetemista Albert Gábor.

Étellel, itallal és hímes tojással kedveskednek a locsolóknak.
Étellel, itallal és hímes tojással kedveskednek a locsolóknak.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
Persze sokan nem követik már a húsvéti népszokásokat, az ünnepnapot inkább a családjukkal, a szeretteikkel töltik. -A barátnőmet és az édesanyámat meglocsolom, de nem indulok neki a városnak, felkeresni minden hölgy ismerősömet. Kisgyerek koromban, ha a nagyszülőknél voltam falun, eljártunk mindenhova, de ma már a húsvét inkább egy otthon ülős családi ünnep. Sonkát, tojást, kalácsot eszünk, esetleg iszunk pár pohárral. Igyekszünk kihasználni, hogy együtt van a család - mondta el a 26 éves Attila.

Akik csak tehették még a hétvége előtt bevásároltak az ünnepi ebédhez. Sorok voltak az üzletek húspultjainál, de a húsvéti csokoládéfigurákat és a különböző szeszes italokat is sokan keresték. - Veszünk néhány üveg sört és bort, hogyha valaki átjönne, meg tudjuk valamivel kínálni. A sonkát már korábban megvettük az egyik hentesüzletben. Igyekszünk mindig olcsón vásárolni, megnézni hol mi akciós ilyenkor - árulta el Balogh Imréné az egyik vásárhelyi hipermarketben.

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is fokozott rendőri jelenlétre kell számítani az utakon. Erre az időszakra jellemző, hogy az átlagosnál többen ülnek alkoholos állapotban volán mögé, így az ellenőrzések is elsősorban az ittasan közlekedő gépjárművezetők és kerékpárosok kiszűrése irányulnak majd. A korábbi évek gyakorlatától eltérően már az ünnepet megelőző napokban is több rendőr lesz a városban.

Olvasóink írták

 • 2. queenmargareth1 2013. április 01. 17:22
  „én reggel láttam locsolóverses cikket!”
 • 1. Besenyő_Pistabácsi 2013. április 01. 08:39
  „Azt hittem már elmarad az idei Húsvétos cikk! Mondjuk a locsolóvers gyűjteményt hiányolom.
  itt egy sziporka, igaz nem locsoló vers de megszívelendő tanács a mesteremtől:

  Tanács
  (Írta: Laár András verse)

  Bemehet a víz
  az ember orrába,
  hogyha beleszagol
  a járdán a tócsába.

  Márpedig az nem jó
  - ne csinálja senki!
  Tócsaszaglás helyett
  érdemesebb menni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tourinform-iroda Vásárhelyen

Az új helyre, az Emlékpont Múzeum épületébe költözött Tourinform-iroda Magyarország turisztikai kínálatáról bőséges információval várja ügyfeleit. Tovább olvasom