Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Özönvíz után tavaszias idő jöhet a héten

Özönvíz után tavaszias idő jöhet a héten
Csongrád megye - Nem lesz özönvíz a megyében, a csapadék nagy része hétfőn lehullott. A hőmérséklet viszont jó ideje a sokéves átlag fölött van. Ez a következő két hétben nem változik. A Tisza vízszintje emelkedik, de a rakpartot várhatóan nem kell lezárni.
– Nekem itt jó. Ez egy gerinc, nálam nincs belvíz se a termőföldön, se az udvaron. Itt nem volt probléma a vízzel. Néha megáll egy-egy darabon, de nincs baj belőle – mutatta a háza mögötti, a magyar–szerb határon felhúzott kerítés melletti földjét Jaksa Pálné. A 78 esztendős asszony 1972 óta lakik Térváron. A Tiszaszigetről a településre vezető út jobb oldala mélyebben fekszik, néhol már megállt a víz a hétfői felhőszakadás után.

– A nagyja már lehullott – kezdte tegnap Gyuris Ferenc, az Országos Meteorológiai Szolgálat Szegedi Magaslégköri Obszervatóriumának meteorológusa. A szakember elmondta, hétfőn reggel hat órától 14 milliméter eső esett, amit kedden 3-4, szerdán 1, csütörtökön és pénteken újabb 3 milliméter csapadék követ.

– Özönvíz nem lesz Csongrád megyében, ez a csapadékmennyiség átlagos. A hőmérséklet viszont nem az, jó ideje a sokéves átlag felett van. Kedden „csak" 10 fok lesz, de szerdán akár tavaszias 15-16 fok is lehet. Utána sem látszik komolyabb lehűlés, éjszakai fagy sem lesz. A tizenöt napos előrejelzés alapján semmilyen markáns időjárás-változásra nem kell számítani – magyarázta a meteorológus.
 
10 fok mellett érkezett az eső Szegedre - egy hétig marad. Fotó: Kuklis István (galéria)
A Tiszán kisebb mértékű áradás indult meg, ami, mint Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője fogalmazott, nem rendkívüli. Szegeden hétfőn a folyó vízszintje 361 centiméter volt, ami vasárnapig fokozatosan emelkedik majd, de nem éri el az 500 centimétert. Várhatóan nem kell lezárni az alsó rakpartot.

A Tisza magas vízállása miatt az ATIVIZIG működési területén 25 szivattyútelep belvízvédelmi fokozatban működik, a torkolati szivattyútelepek pedig a csatornából érkező vizeket emelik át a folyóba. – A kötöttebb területeken a talaj telítődött, további vizet nem képes tárolni, a Homokhátságon még igen. Nagy területen, összefüggő belvízi elöntésről még nem kaptunk bejelentést – tájékoztatott a vízügyi igazgatóság vezetője.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jövő héten ismét borús lesz az idő

A jövő héten ismét borús lesz az idő
További esőzések várhatók, akár jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Napközben 10 Celsius-fok… Tovább olvasom