Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Több járásra másodfokú riasztást adtak ki: közeledik a vihar

Az ország nyugati felét szerda este a vártnál korábban kapta el a vihar. Reggel még a tartós meleg miatt riasztottak a megyében.

11:20 - Kezdenek gyűlni a felhők Szeged felett, a szél is felerősödött. A hőmérő már csak 24 fokot mutat. Úgy néz ki, nem maradunk ki a viharból.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat minden megyére elsőfokú riasztást adott ki a zivatarok miatt.

Korábban

A heves zivatarok miatt Veszprém, Zala és Somogy megye egyes járásaira másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő este. Az érintett területeken a következő órákban olyan zivatarokra lehet számítani, amelyeket kárt okozó szél, jégeső kísérhet.

A hétfő éjfélig szóló veszélyjelzés szerint ugyancsak kialakulhatnak heves zivatarok Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Tolna, Vas és Pest megyében, valamint a fővárosban. Ezeken a területeken elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére, továbbá Budapestre a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Itt egy-egy intenzív zápor, zivatar során rövid idő alatt 30 milliméternél is több csapadék hullhat.

A meteorológiai szolgálat azt írta: kedden főként az Északi-középhegység térségében fordulhat elő ismét helyenként zivatar.

Az előrejelzés szerint kedden elsősorban az Északi-középhegység térségében lehet helyenként zápor, zivatar. Délebbre nagyrészt derült vagy gyengén felhős, száraz idő várható. A Dunántúlon megélénkülhet a légmozgás, erős vagy viharos széllökések zivatar környezetében lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 16 és 21 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet északnyugaton 24, délkeleten 31 fok körül várható.

Az O
rszágos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki figyelmeztetése


ZIVATAR ÉS KÍSÉRŐJELENSÉGEIK: A délnyugati megyékben a délelőtti órákig zivatar környezetében még kialakulhat felhőszakadás (>25 mm). A nap további részében az esti órákig szórványosan számíthatunk zivatarokra. A keleti országrészben a késő délelőtti óráktól a zivatarokat helyenként viharos szél (60-80 km/h), kisebb méretű jég (jellemzően 2 cm alatti átmérő), felhőszakadás (> 25 mm) kísérheti. Nagyobb valószínűséggel északkeleten néhol heves zivatar is kialakulhat, amelyhez 80 km/h feletti széllökés és jégeső (2 cm feletti átmérő) társulhat.

ESŐ: Ma a nap első felében a nyugati megyékben területi átlagban 20 mm körüli csapadék hullhat le.

FRONTHOZ KAPCSOLÓDÓ SZÉL: Ma délután a délkeleti országrészben az északnyugati szelet átmenetileg 70 km/h körüli széllökés kísérheti, zivatartól függetlenül is.

HŐSÉG: Ma a délkeleti országrészben a napi középhőmérséklet még 25 fok felett alakul.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hőség, hőség, hőség

A hőség miatt négy megyére és a fővárosra elsőfokú, három megyére - köztük Csongrádra - másodfokú… Tovább olvasom