Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

2014 – így vagy úgy

JEGYZET - ˝Ami most fog következni, az egyszer majd meghatározó fejezet lesz a történelemkönyvekben.˝
Soha nem szoktam fogadkozni január elsején. Máskor sem. Tudom, úgysem tartanám be ezeket, akár a politikusok az ígéreteiket. A cigarettáról is úgy szoktam le, hogy egyszerűen abbahagytam a dohányzást, mint Forrest Gump a maratoni futást – egyszerűen, minden felhajtás nélkül. Kívánni szoktam inkább az év első napján, most például azt, hogy az ilyen természetes gondolkodáshoz társadalmi méretben is legyen meg minden szabadságunk. Szépen beszélt Áder János is újévi köszöntőjében, kár, hogy nálunk a szavak – és ezt ő is nagyon jól tudja – régóta már csak buborékként reppennek a szélben. A valóságban éppen hogy extrém politikai időjárási viszonyok vannak készülőben.

A 2014-es évre akár ki is tehetnénk a korhatáros táblát, és jobb, ha előre figyelmeztetjük a gyengébb idegzetű és a jobb érzésű embereket, vigyázzanak, mit néznek, mit hallgatnak és mit olvasnak a közeljövőben. Nem sima választási esztendő jön ugyanis, 1990 óta először gondolom úgy, hogy ami most fog következni, az egyszer majd meghatározó fejezet lesz a történelemkönyvekben. Így vagy úgy. A rendszerváltoztatás óta ugyanis ekkora hatalom és ekkora pénz még nem forgott kockán a választásokon. És nincs is az az ár, amit meg ne adnának megtartásáért birtoklói.

A választási kampány permanens, cinikus és hazug, peregnek a harci dobok, röpködnek a mérgezett nyilak, betalálva otthonainkba, családi, baráti közösségeinkbe is. Megint kell az ellenség (külső is meg belső is), hogy – Umberto Eco szavaival élve – legyen mivel biztatni a népet. Pedig az ördög kártyájából játszik az, aki a leghitványabb emberi ösztöneinket előhívva az utálatot és gyűlöletet használja szervező erőként gigantikus céljai eléréséhez.

A többfrontos választási harc másik mezején pedig mézesmadzagból fonják már a korbácsot is. Miután ugyanis a pórnép szelektálására kitalált előzetes regisztráció még az amúgy megszállt Alkotmánybíróság előtt is elbukott, a pökhendi urak kénytelenek a társadalom táguló bugyraiba is leereszkedni szavazatokért. Mint szilveszterezők a konfettit, szórják is csillogó kampánygyöngyeiket a peremeken kapaszkodók felé.

Semjén Zsolt mániája, hogy Isten a történelem ura. Akkor a tatárjárást, Mohácsot, Világost, Trianont, vesztes világháborúkat meg szovjet bevonulást is a Teremtő küldte ránk? Istenkáromlás! A Himnuszban is siratott balsorsainkat leginkább magunknak, rossz választásainknak, megalkuvásainknak, belenyugvásainknak, és hatalmasságaink végzetesen rossz döntéseinek köszönhetjük. Az Isten – ha hiszünk a teremtés könyvének és a tanításnak – ugyanis nem alattvalósággal, hanem éppen szabad akarattal és tetteiért vállalt felelősséggel ruházta fel az embert személyes élete és közös történelme alakításában. Rajtunk múlik 2014-ben is, hogy ezt a szabad akaratot és felelősséget milyen arányban osztjuk fel egymás között környezetünk, társadalmunk formálásában. Erről is szól a választás.

Azt kívánom mindnyájunknak, hozzon az új esztendő egy kívánatosabb országot, minden magyar és a világ számára. Így vagy úgy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év végi leckék

˝Mennyit tűrnek el önnek az emberek?˝ Tovább olvasom