Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

A csend hangjai

"A szavazófülke magánya szent és sérthetetlen – mindenhol a világon."
Annyi bili borult ki a választási kampányban, hogy félő: el sem jutunk száraz lábbal a szavazófülkékig. Sajtótájékoztató követ lakossági fórumot, s hol a szocialisták botrányairól, hol a kompromittáló múltjuk miatt kizárt jobbikosokról, hol a „komcsi" szavazókat is nyilvántartó Fidesz-adatbázisról szólnak a hírek.

Legalábbis szombat éjfélig – ekkor lép életbe hazánkban a kampánycsend. „A szavazást megelőző nap 0 órájától választási kampányt folytatni tilos" – szól az országgyűlési képviselők választásáról rendelkező törvény.

Hogy totál értelmetlen, mi sem bizonyítja jobban, mint a ciklusok óta megszokott rend: sokan az utolsó pillanatban sározzák politikai ellenfelüket – az érintetteknek pedig semmiféle fórumuk nem marad a reagálásra. Amint Török Gábor politológus is megjegyzi: „a kampánycsend nem megvéd, hanem éppen ellenkezőleg: kiszolgáltat ennek a sajátos gerillapolitikának".

Szabályozhatatlan például a közösségi oldalak világa is: ne tegyem ki szombaton a profilomra az „Anyám, szegfűvel" című képet, ne legyek a „Szeretem a narancsot" klub rajongója vasárnap este hétig?

A szavazófülke magánya szent és sérthetetlen – mindenhol a világon. De az Egyesült Államokban például csak a választóhelyiségben és annak 20–30 méteres körzetében él a kampánycsend, Ausztriában még ott sem. Nagy-Britanniában, Hollandiában sem ismert ez a fogalom – alkalmazzák viszont Luxemburgban, Szlovákiában, Franciaországban és az egykori jugoszláv tagállamokban.

A kampánycsend magyar szabályozása jelenlegi formájában tarthatatlan és értelmetlen. Az új választójogi törvény megalkotása már régi adóssága a mindenkori Országgyűlésnek – a kisebb parlamenttel, a pártfinanszírozás átláthatóvá tételével együtt ezt a témakört is újra kell gombolni.

Ám addig is: szombat 0 órától maradjon ez a 43 óra a csend hangjaié. Ha elhalkul a politikai acsarkodás, legalább észrevesszük a madárcsicsergést a későn jött tavaszban.

Olvasóink írták

 • 4. KG1947 2010. április 12. 15:56
  „Rágondolni is borzasztó, hogy kampánycsend nélkül például a szavazókörzetek bejáratánál pl. hangos zenei rendezvényekkel és bemondásokkal kampányolnának, ajándékokat osztogatnának stb.

  Elmebaj megszüntetni a kampánycsendet!

  És hogy megszegik? Ritkábban, mint a lopás tilalmát. Engedjünk lopni, mert úgyis szoktak?”
 • 3. flexsnake 2010. április 09. 23:01
  „és ma nem az van? :D
  megint ittál?
  -Nem, amott állok... :D”
 • 2. hajnalka 2010. április 09. 20:11
  „Az ominózus csend nem péntek éjfélkor kezdődik?”
 • 1. Akadékos 2010. április 09. 11:01
  „Ha a csend beszélni tudna....
  http://www.civilmozgalom.hu/index.php?ac=read_news&id=133#top”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roadshow

"Csak a gazdag, sokszínű program- kínálat emelheti ki Szegedet az egynapos városok sorából." Tovább olvasom