Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

A Kecske éve

JEGYZET - ˝Lehet tanulni a kecskéktől!˝
A nagy kínai horoszkóp szerint 2015 a Kecske éve. Az asztrológusok kedvelik ezt a csillagjegyet, mert azt tartják róla, mindig a lehető legszebb reményű évek egyike. Az urizálásra hajlamos magyar hagyományban mindig is lenézték e külsőre kétség kívül szerény kinézetű jószágot, el is nevezték a szegények tehenének. Legutóbb Pintér Sándor bökte oda: aki nem tud megélni 47 ezer forintból, tartson kecskét.

Ám aki azt hiszi, tényleg ennyire keservesnek ígérkezik a Kecske éve, az nem ismeri a magyar kecskék lelki világát. Régi írások szerint ez a jószág sok mindent megőrzött az önállóságából, nem úgy, mint a birkák. A kecske megtanítható a kocsihúzásra, dolgozik, de nem engedi, hogy túlhajszolják. Ha erőszakoskodnak vele, csökönyössé válik, mint a szamár, ha még ütlegelik is, megtagad mindenféle engedelmességet. Lehet tanulni a kecskéktől.

Meg persze az embertől is. A The Times magazin 2014-ben Angela Merkelt választotta az év emberének; egy évvel korábban pedig Ferenc pápát. A német kancellár a párbeszéd, az egyeztetés, a közvetítés nagymestere. Ahogy a lap címe fogalmaz: „A nő, akire szükségünk van a veszélyes férfiakkal teli világban." Ilyen kivételes ember Ferenc pápa is, aki megért, lehajol, felemel, komolyan gondolja Jézus tanításait. Ám ahogy Merkel politikai ethoszát, a Nyugat legféltettebb, általa talán leghitelesebben megjelenített értékeit szemberöhögik a mi vaduló hűbéruraink, Ferenc pápára is tesznek. Még az egyházi méltóságok között is alig akad, aki kimozdulna a centrális erőtér andalító öleléséből.

Vágtat velünk az ördögszekér. A kocsi fékeit kilazították, a lovak zabláit eloldották, megrészegült kocsisok rángatják a gyeplőt a bakon, a nép meg a semmibe kapaszkodva rázódik szét a saroglyában. És senki nem tudja, hová tartanak velük.

Az idő naptári felosztásában az a legszebb, hogy évente esélyt kapunk rá, változtassunk. 2015-ben is. Ha mégsem sikerülne, arról nem a kecskék tehetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérdőjelek

˝Tényleg megdermed minden?˝ Tovább olvasom