Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A legolcsóbb tej

"Amit itt lehet látni, körben, az a magyar mezőgazdaság jövője."
Most épp a tejtermelő gazdaságok vannak a legnagyobb bajban. A sertéstartóknak sincs okuk örülni; a búzát itthon lehetetlen jó áron eladni, és most még ugyan a belvíz okoz gondot, de szinte biztos, hogy három hónap múlva aszály lesz. Ez derült ki a tegnapi újságból. A városi olvasó, ha nem szorult bele elég empátia, mindebből valószínűleg azt szűri le, hogy a magyar mezőgazdasággal minden rendben. Régóta az a benyomása, hogy ennek a következetes, állandó panaszkodásnak nem oka, hanem célja van: a minél jobb piaci pozíció kiharcolása. Aki máshogyan látja, az is tanácstalan. Mert nemigen tudja, hogyan segíthetne még, azon túl, hogy mindig magyar tejet, húst, zöldséget vesz.
Ő a tudatos vásárló, akire igenis lehet számítani. Ezt a multi is tudja: a hazai tejtermékekre nagyobb árrést állapít meg, az importot viszont haszon nélkül adja tovább. Így tartja lenn az árakat. Tudja, hogy a tudatos vásárló megveszi a drágább magyar tejet, így ezen bejön az a pénz, ami az importon nem. Vajon ez megszokott piaci magatartás vagy gazemberség, ami ellen tenni kellene valamit?

Aki szeretne tisztán látni, és kíváncsi a magyar mezőgazdaság igazi arcára, annak érdemes megnéznie a most zajló vásárhelyi kiállítást. Nemcsak gyönyörű, egészséges jószágokat lehet ilyenkor látni, az is szembetűnő, hogy akik törődnek velük, odafigyelnek rájuk, magas színvonalon művelik a szakmájukat. A magyar állattartási kultúrát lehet itt megismerni, és ez a találkozás a laikus számára is maradandó élmény.
Az elit mutatja meg magát. A látogatónak az a benyomása, hogy ilyen első osztály mögött igenis van hely a nap alatt a második és a harmadik vonalnak is. A hűtőtartályból engedett hideg tej is finom szokott lenni – és ez magyar áru, ráadásul biztosan olcsóbb a boltinál. Mert ingyen adják.

Az első kiállításon, tizenhét évvel ezelőtt arról szóltak a megnyitóbeszédek, hogy amit itt lehet látni, körben, az a magyar mezőgazdaság jövője. Az állattenyésztési napokból hagyomány lett, ezek szerint még mindig biztos ez a jövő. Meg lehet nyugodni: lesz mit támogatni, és lesz miért aggódni ezután is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamu-kamu

"Ki vállalta volna a felelősséget, ha mégis lezuhan egy repülőgép?" Tovább olvasom