Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Áldozatok és hősök

"Amíg a horthyzmus és a kádárizmus kavarog a fejekben, soha nem lesz konszenzus a 20. század megítélésében."
Szombaton Szegeden felavatták a Don-kanyarnál elesett magyar katonák emlékhelyét. A történészek szerint 1942–43-ban mintegy 120-140 ezer katona halt meg, illetve esett hadifogságba távol Magyarországtól, a Szovjetunióban. Az ünnepélyes avatáson Schmitt Pál európai parlamenti képviselő óvatosan és árnyaltan fogalmazott. Szerinte az emlékmű a jelen tisztelgése a múlt katonái és hősei előtt. Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés fideszes elnöke továbbment ennél, és arról talált beszélni, hogy nem tettünk eleget az elesettek emlékének ápolásáért, és szerinte vannak, akik félnek kimondani: a doni áldozatok hősök.

Való igaz, hogy 1989 óta nem akadt – sem jobb-, sem baloldali – kormány, amely megfelelő programot indított volna el dokumentumok, sírok vagy még túlélő veteránok felkutatására. Nincs olyan levéltár, illetve múzeum, ahol bármit is megtudhatnánk az egykor elesett hozzátartozókról, családtagokról, ismerősökről.

Bár a pártállam idején nem volt divatos a doni fiaskóról beszélni, mégis vitatkoznék azzal a kijelentéssel, hogy a rendszerváltás után húsz évvel bárki is félne bármit is kimondani. Beszélni lehet, de amíg a horthyzmus és a kádárizmus kavarog a fejekben és a szívekben, soha nem lesz konszenzus a 20. század szereplőinek és eseményeinek megítélésében. Főként, ha a sekélyes napi politika mesterségesen fenn is tartja a lövészárkokat.

Hősök voltak-e a Donhoz kivezényelt magyar katonák, akiket Horthy kormányzó átengedett az Adolf Hitler vezette német hadseregnek? Hős ügyért harcoltak-e, amikor távol hazájuktól egy idegen népet igyekeztek leigázni? Hősök voltak-e azok a rongyos és rosszul felszerelt katonák, akiknek mínusz 30-40 fokban kellett az akkori csúcstechnológiával rendelkező szovjet hadsereget feltartóztatniuk? Hős-e az a hadsereg, amelynek vezetője, Jány vezérezredes hadiparancsában gyávasággal vádolta meg a kimerült katonákat, és drasztikus fegyelmező intézkedéseket rendelt el?

Áldozatok ők csupán, nem héroszok. Még ha voltak közöttük hősök is, akik bajtársaikért kockáztatták vagy áldozták fel életüket. De hiba lenne általánosítani és keresztes hadjáratként felfogni a Szovjetunió elleni inváziót, mert könnyen eshetünk abba a hibába, hogy a Horthy-rendszer hazug indulóinak dallamára kezdünk el dúdolni.

Olvasóink írták

 • 3. BarnaMiklós 2009. november 03. 07:42
  „Katonaviselt ember nem írt volna ilyen cikket. Tessék át gondolni a katonai értelemben vett "PARANCS" fogalmát, és annak tükrében megítélni az életüket feláldozó Katonáinkat. Vegye még ismeretei bővítése tárgyába a "PARANCS MEGTAGADÁS" fogalmát. A Magyar Néphadsereg Általános II-esként emlegetett, háború esetére vonatkozó szabályzat ban is érdekes dolgokat találna erre vonatkozóan. Jány vezérezredes nem a Magyar hadsereg volt, mint a Wermacht sem Hitler.
  Kemény árat fizettek az Anyák Fiai ezért lehetnek HŐSÖK. Tisztelettel.”
 • 2. bradford 2009. november 02. 16:52
  „Gratulálok Kunstár Csaba.

  Végre valaki megmerte mondani hogy mi a Magyar nép baja. Évszázadok óta a mult bünöseit kergeti.
  Az 1989 es bársony forradalom bebizonyitotta, hogy nem gyilkosokat kell keresni, üldözni, hanem barátokat, elismerést és szeretet, kell teremteni, mert akit ma jogosan üldözünk azok leszámozatjai holnap minket fognak üldözni.
  Egyszer valakinek megkell álitani ezt a végtelen benemfejeszhető gyülöletet. Jó magam, a kommunizmus egyik áldozata, félre teszek minden okot és gyülöletet, azért hogy az én leszármazotjaimnak nekeljen soha többet rettegni egy változástol.

  Egy igazi Magyar szavai.”
 • 1. jq 2009. november 02. 09:06
  „Ötven év múlva mit fognak írni az Afganisztánban meg itt-ott ki tudja milyen érdekekből hazájuktól távol levő katonkról?...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Imbolygó lángok

"Mi olyan időkben éltünk, ahol a családok életét rendre igazságtalanul sarcolta meg a történelem." Tovább olvasom