Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Az a fekete folt…

"Nem ezért mondom, mintha divattörténetet akarnék bárkinek is a fülébe suttogni, de a nagy melegnek nálunk mindig is a hófehér volt az enyhítője, ebben tehát semmi újság nincsen. Csakhogy ez a habfehér nadrág áttetsző kezd lenni. "
„Ott künn a Brezinán, az a fekete folt… / Fekete folt helyén valaha akol volt." Mindenki tudja, Mikszáth Kálmántól veszem kölcsön a címet, de becsülettel azonnal vissza is adom neki. Nem Olej bacsa a hőse ennek az írásnak, szó sincsen benne Anikáról és demikátról, és nem is az akol tüzétől maradt ránk az a fekete folt.

Gyerekkorunk pajzán kérdése volt: hol legfeketébb és leggöndörebb a nő? A felelet nem az volt, amit rendesen várni lehetett volna, ki is mondhattuk akár a templom lépcsején is: Abesszíniában. Nem tekergetem tovább a szót, arról a fekete foltról beszélek, amire első nekifutásra mindenki is gondolt.

Ismételnék is egy kicsinkét. Nemrég mondtam már, a női divatot legtöbbször a kajla férfiak találják ki. Olyan is lett. Mostanában azt látom úton-útfélen, hogy a koptatott farmernadrágnak is feketére van föstve, ahol V betűbe fordul a szürke anyag. Vagy fekete szalagdarab van oda varrva. Öreg vagyok én már arra, hogy a lányok alsó fertályait vizslassam, de ha látom, látom. Éppen ott, és éppen akkora. Sorozatban elkövetve nem lehet véletlen. Mi más juthatna eszembe, tűznek kell ott égnie, ahol a fekete folt marad.

Régen kipusztult volna az emberiség, ha nem így lenne.

Az idei divat mást is termett. Habfehér nadrágot a leánkákra, habfehér pruszlikkal. Nem ezért mondom, mintha divattörténetet akarnék bárkinek is a fülébe suttogni, de a nagy melegnek nálunk mindig is a hófehér volt az enyhítője, ebben tehát semmi újság nincsen. Csakhogy ez a habfehér nadrág áttetsző kezd lenni. És vagy van alatta valami textilnemű, vagy nincsen. Hogyan, hogyan se, koromfekete tangabugyi rántja éppen oda a férfinép tekintetét. Megint a fekete. Már nem az a legizgatóbb, hogy a kipitykézett köldöktájon nődögél a folytonossági hiány, és néha-néha alulról kezd fölzárkózni hozzá az aligszoknya alja, hogy maholnap a széles öv is túlöltözötté teszi a viselőjét. Az a bizonyos fekete folt kínálja magát leghangosabban.

Erre is ezt tudom csak mondani: hogy ki ne pusztuljon az emberiség. Meg vagyunk mi húzatva? Brezinai bacsa, nyakas Olej Tamás, látod, a születési statisztikák mégis süllyednek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szálkamentes hullámpapír

"Mondanám, hogyan, mert jól megmutatták, de ha mondom, meglehet, hamarabb terjed nálunk is a… Tovább olvasom