Délmagyar logó

2017. 05. 22. hétfő - Júlia, Rita 15°C | 26°C Még több cikk.

Az átlagos magyar

Jegyzet - "Még az ellenzék is úgy nyilatkozott, hogy az unortodox gazdaságpolitika első normális lépése."
Szeretjük a statisztikát, mert a számok sosem hazudnak: ezekből az adatokból derült ki például 5 nappal ezelőtt, hogy a magyarok fele nem tud autót fenntartani. Ugyanakkor kételkedünk is a statisztikai jelentésekben, hiszen azt látjuk, a reggeli órákban lámpától lámpáig araszolnak a kocsisorok, mintha mindenki személygépkocsival járna munkába.

A statisztika ráadásul átlagokat is számol: nagyot néztem például, amikor egy hónappal ezelőtt megtudtam, hogy a magyar nettó átlagfizetés 143 ezer forint, vagyis mintegy 200 ezer bruttó. Rögtön kalkulálni is kezdtem, hány darab milliós havi jövedelemmel rendelkezőnek kell szemben állnia a minimálbéresek és a még annál is kevesebbet keresők hadával, hogy ilyen középarányost lehessen kerekíteni. Ennél már csak egy számítás szerethető jobban: az, hogy az átlagos magyar munkanélküli másfél év alatt talál magának állást. Ami a valóságban úgy néz, hogy az egyik embernek egy hét alatt sikerül elhelyezkednie, a másik pedig még 5 év múlva is az utcán álldogál.

Átlagosnak kell elfogadnunk a 7 és 8 euró közötti magyar bérköltséget is. A számításnak az az érdeme, hogy csak ezzel a módszerrel hasonlíthatjuk össze magunkat más országokkal. Annak, aki ilyen számoszlopokat készít, alaposan tanulmányoznia kell az összes ország adórendszerét, a munkáltatókat terhelő valamennyi költséggel együtt. Mivel az európai statisztikai hivatal csak bruttó munkabérköltségeket számolt eddig, nem lenne baj, ha „kijönnének" a nettó órabérekkel is. Így derülhetne ki, mennyi pénz marad valójában a zsebünkben.

A magyar ember ráadásul szeret nettóban számolni. Az utolsó 20 évben annyit már megtanult, hogy 100 ezerből mintegy 30 ezret kell leadóznia és közterhekre kifizetnie, de továbbra sem érdekli, hogy a cége is „tejel" ugyanennyit az államnak. Holott ezek a közterhek a gátjai annak, hogy a munkáltatók spórolnak a létszámmal.

A kormány az élet kihívásaira válaszol a nemrégiben meghirdetett munkahelyvédelmi akciótervvel. Erről még az ellenzék is úgy nyilatkozott, hogy az unortodox gazdaságpolitika első normális lépése. Kérdés, marad-e pénz a jövő évi büdzsében arra, hogy az állam lemondjon a 25 év alattiak, az 55 év felettiek és a 25–54 éves kor közötti, képzettséget nem igénylő munkát végzők esetében a munkáltatói járulék feléről.

Olvasóink írták

  • 1. alfoldi 2012. szeptember 29. 06:16
    „Remek témaválasztás!

    Legyen szíves napirenden tartani.

    Az eltelt két évtized kevés volt ahhoz, hogy a magyarok átlagfizetése elérje az EU átlagát.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két keréken - vagy gyalog

„A kerékpártolvajok elleni védekezés soha véget nem érő, sziszifuszi küzdelem." Tovább olvasom