Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Az iskola rendőre

"A rendőr rendszeresen találkozik majd a tanárokkal, szülőkkel, gyerekekkel – szóval ha az intézmény igényli, ő lesz az iskola rendőre."
Iskolarendőr-programot, az iskolákkal való korábbi együttműködés folytatását jelentette be az országos rendőrfőkapitány. A forgalmasabb helyen működő általános iskolák környékén már korábbi hagyomány, hogy iskolakezdéskor rendőr segített a közlekedésben. Az új tanévtől azonban ez a hasznos feladat nemcsak a baleseti helyzetek megelőzésére terjed majd ki, hanem arra is, hogy a gyerekeknek segítsen felismerni a veszélyes, bűnmegelőzési helyzeteket. A rendőr rendszeresen találkozik majd a tanárokkal, szülőkkel, gyerekekkel – szóval ha az intézmény igényli, ő lesz az iskola rendőre.

Meglehet, ez a kifejezés, az iskola rendőre, és a vele járó feladat elsőre nem hangzik valami jól. De azok a hírek sem hangzanak jobban, amelyeket időnként a nyilvánosság is megismer, időnként pedig csak a gyerek mesél el otthon. Ha nem is drámai az általános iskolákban megszaporodott, diákok közötti erőszakoskodások, kisebb-nagyobb zsarolások, lopások miatt a helyzet, arra éppen megérett, hogy az iskolák segítséget kapjanak a megelőzéshez. A rendőrség egyébként szintén nem dramatizálja az iskolarendőr-programot, hiszen valószínűleg tudják, hogy a rendőrben a diákok is, szülők is jobban bíznak, ha a háttérben marad, és nem hatóságként, hanem jelenlétével, személyes kapcsolataival segít.

A segítő rendőr jelenléte az iskola számára is hasznos lehet, főleg, hogy a problémás eseteket könnyebb „házon belül" megoldani. A rossz családi háttér vagy az erőszakos filmek, számítógépes játékok miatt egy másik „valóságban" nevelkedő problémás gyerekek fegyelmezésére alig hagy lehetőséget a közoktatási törvény. Ezekre a problémákra persze az iskolarendőr éppúgy nem jelent teljes megoldást, mint a diákjogi szépelgések.

Abban azonban egy jó érzékű rendőr segíthet, hogy a diákok saját tetteik következményeit felelősebben mérjék fel, s ha arra van szükség, a gyerekek nagyobb biztonságban érezhessék magukat az iskolában és környékén.

Olvasóink írták

  • 2. egy szakértő 2008. augusztus 25. 14:14
    „Igazad van kyo!!!
    A napi feladat elvégzésére sincs elég rendőr, és még rájuk tukmálják az iskolákat is.
    A tanárok azért vannak, hogy az iskolában mindenre felkészítsék a gyerekeket, így a közlekedésre, és a bűnmegelőzésre is.”
  • 1. kyo 2008. augusztus 11. 20:56
    „Régen úgy hivták, hogy PEDELLUS.Ezt a feladatkört is kivállóan ellátta. Inkább az utcákra kelle több rendőr!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arany Lacinak

"Nos, Cseh Laci rossz érában született. Megkockáztatom: bármely más korszakban Darnyi Tamás-i… Tovább olvasom