Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Az utolsó kérdések

"Egyetlen nyitott kérdés maradt még: sikerül-e az MSZP-nek a Jobbiknál több szavazatot gyűjtenie?"
Ha a kutatók nem lőttek nagyobb bakot, mint 2002-ben, kevés nyitott kérdés maradt még a választásokig. A felmérések szerint a Fidesz megszerzi az egyszerű többséget, és nem kényszerül arra, hogy koalíciós partnert találjon. Egy hárompárti parlamentben ez különösen megosztó helyzetet eredményezne, főleg ha csak az MSZP vagy a Jobbik közül kellene koalíciós partner választania.

Korántsem biztos viszont, hogy a Fidesz a parlamenti helyek kétharmadát, vagyis az abszolút többséget is megszerzi. A kétharmad elérésének tétjét a baloldali politika meglehetősen előtérbe állította, miközben e „veszéllyel" igyekezett mozgósítani saját táborában. Ez a még el nem ért kétharmad azonban aligha első számú kampánycélja a Fidesznek. Az egyszerű többséggel felhatalmazott párt teljes értékűen képes kormányozni az országot, a kétharmadra való törekvés viszont megosztó lenne a Fidesz sokszínű, néppárti szavazótábora körében.

Az MSZP 2002 óta választóinak több mint a felét elvesztette, koalíciós partnere, az SZDSZ pedig gyakorlatilag nem létezik már. Megmaradt azonban hatásuk: az őszödi beszéd és Gyurcsány Ferenc hatalmon maradása után megerősödött Jobbik, amely oly mértékig jelzi a kioktató toleranciapolitika bukását, hogy mára már minden demokráciaféltő nyilatkozat egyenesen a Jobbiknak visz protestáló szavazatokat. De a Fidesznek is maradt hagyatéka a gyurcsányi időkből, mégpedig az a dilemma, hogy a hitelében megingott Gyurcsány Ferenc reformjainak ellenzése után, most majd neki kell reformokhoz választói támogatást szereznie, valószínűleg a Jobbik ellenében.

A baloldal által oly ironikusan használt „egy a tábor, egy a zászló" jelmondat viszont most az MSZP-nek jönne jól, mivel a saját térfelén két kispárt is esélyes a bejutásra. A szocialisták még a kisebbségi kormány alatt érzékelhetően magukhoz kötötték az MDF-et, amely így attól fosztotta meg magát, hogy a jobboldalról szerezzen szavazatot, az MSZP pedig szerzett egy vetélytársat. Míg az MDF a Fideszhez át nem tért liberálisokat, az LMP az MSZP szűk fiatal bázisát vette célba, és a bejutásuktól függetlenül mindkettő el is veszi a szavazatokat a szocialista párttól. A két kispárt bejutása ugyancsak nyitott kérdése még a kampánynak.

Végső soron egyetlen nyitott kérdés maradt még: sikerül-e az MSZP-nek a Jobbiknál több szavazatot gyűjtenie? E kérdésnek csak szimbolikus jelentése van, és az sem különösebben fontos. A választások után az MSZP helyett valószínűleg úgyis a Fidesz előtt lesz a feladat, hogy a magyar polgárok 15–20 százaléka ne obskúrus csoportoktól várjon segítséget.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. unknown 2010. április 07. 05:01
  „Ejh, de furcsán jött át a kijelölt anyag. Az eleje duplán... Csak egyszer jelöltem ki másolásra a megnyitott teljes anyagot. Na mindegy...”
 • 23. unknown 2010. április 07. 04:57
  „21. LukSzkaivoker
  Hogy minek kellett, mi volt az Országimázs központ rendeltetése? Kérlek, olvasd el a Hollósi Zsolt: Világnapi üzenete jegyzete alatt tett hozzászólásomat. Idézem. Benne a lényeg.
  "2. unknown 2010.03.28. 22:21
  Őszintén szólva csalódott vagyok amiatt, hogy eddig nem akadt itt Szegeden szakavatott irodalmár, aki tollhegyre tűzte volna értekezését a hallgatás miértjéről. Mégis csak szólni kell valamit Mikszáth Kálmán elfeledett munkássága felemlegetésével (hogy ne forogjon szegény a sírjában) volt légyen a Szegedi Napló munkatársa, s ily formán viszonyítás mércéje annak a semminek, amit utódai mint produktumot a zsűri elé tenni méltóztattak. Természetesen láthatatlan magasságban van az akkori szinvonal a mai DM-online tartalmát szemezgetve. E mai bulvárszennyet szemezgető kufárokat a sírjából új Zrinyiként felébredő Mikszáth kikergetné a szerkesztőségből. Ma a főszerkesztő értékítéletében nem az a lényeg, hogy irodalmi gyöngyszemek alkotói koptassák zakójuk könyökét, s a megszentelt íróasztal írófelületét, hanem hogy ki találja meg a leg nem ide valóbb anyagot, mint példának okául ,,hogyan elégítsd ki orálisan a pasit". Ha volna lelkiismerete néhány mai ,,munkatársnak" (hogy ne... Tovább olvasom >>

  Őszintén szólva csalódott vagyok amiatt, hogy eddig nem akadt itt Szegeden szakavatott irodalmár, aki tollhegyre tűzte volna értekezését a hallgatás miértjéről. Mégis csak szólni kell valamit Mikszáth Kálmán elfeledett munkássága felemlegetésével (hogy ne forogjon szegény a sírjában) volt légyen a Szegedi Napló munkatársa, s ily formán viszonyítás mércéje annak a semminek, amit utódai mint produktumot a zsűri elé tenni méltóztattak. Természetesen láthatatlan magasságban van az akkori szinvonal a mai DM-online tartalmát szemezgetve. E mai bulvárszennyet szemezgető kufárokat a sírjából új Zrinyiként felébredő Mikszáth kikergetné a szerkesztőségből. Ma a főszerkesztő értékítéletében nem az a lényeg, hogy irodalmi gyöngyszemek alkotói koptassák zakójuk könyökét, s a megszentelt íróasztal írófelületét, hanem hogy ki találja meg a leg nem ide valóbb anyagot, mint példának okául ,,hogyan elégítsd ki orálisan a pasit". Ha volna lelkiismerete néhány mai ,,munkatársnak" (hogy ne mondjam: mindnek) szépen kulcsra kellene zárni a szerkesztőséget és elsunnyogni a kultúra temploma környékéről is.
  De maradjunk a téma aktuális politikai talaján. A rendszerváltást követően volt egy kis ébredés az irodalom háza táján, ami a népi (vidéki) - liberális urbánus kettészakadásba torkolt - már elnézést a kimondásáért - az anyázás szintjéig. A liberális urbánusok, élükön Konrád Györggyel rövid tusában győztek. Érvük az volt - ami az ország népe többsége lelkében beégetve mind a mai napig hat -, hogy ugyan már, kinek kellenek azok az uram-bátyámos múltat idéző tárcák, novellák, regények, társadalom mélylélektani elemzések? Minek kellene a népi nemzeti hagyományokat, mint kopott köpönyeget újra előszedni? Erre való hivatkozással sikerült elhallgattatni nem csak a nép lelke húrjain játszani akaró írókat, de még a megtévesztett nép, nemzet megmozduló szavazó többsége mozgósítása által Orbán Viktor kormányát is sikerült megbuktatniok 2002-ben. Óriási csalódás volt ez éppen az államalapítás 2000. évi ünnepség, zászlóátadás sorozat nemzet összefogást élénkíteni, ezzel a további kormányzáshoz lételemet teremteni igyekvő Orbán Viktor és Nemeskürty István számára. Mint érzékelhető, a Fidesz most okkal fél újra előhozakodni a témával, hiszen egyszer már jól megégette a kezét vele. S ez a szomorú: ha előhozakodnának vele Konrád Györgyék azonnal támadnának a még mindig alvó, vagy inkább vak hitbuzgó megtévesztett tömegekre támaszkodva. Az uram-bátyámosdi felemlegetése a mi belső használatra szánt ,,magyar kártyánk".
  No, ezért sikeredett oly semmisre ez az ünnepnapi pályázat."”
 • 22. flexsnake 2010. április 07. 01:36
  „Jó akkor két fajta politikus van, aki már lopott és aki lopni fog. Menj és szavazz :D
  Bele kell dobálni a mérlegbe hogy melyik oldalon milyen súlyúak a csontvázak és kész.”
 • 21. LukSzkaivoker 2010. április 06. 22:35
  „- Országimázs központ
  - Happy End Kft.

  Folytassam még, kedves "unknown"?
  Értsd már meg végre, nem vagyok Fidesz ellenes MSZP-s, vagy jobbikos, egyszerűen csak próbálom átlátni azt, hogy mi történik a színfalak mögött. Azt látom, hogy bárhova nyúlunk, csontvázak esnek ki.
  Minden egyes kormányon megfordult párt lopott ész nélkül. Anélkül, hogy meggondolta volna ennek a társadalmi, gazdasági következményeit. Olyan mértékben tették ezt (több száz milliárd forintról van szó), hogy a legtöbb volt és mostani élen megfordult embert hosszú évekre a rács mögé lehetne (és kellene) dugni.”
 • 20. flexsnake 2010. április 06. 20:52
  „Koránt sem elképzelhető a kétharmad. Az mszpt nem kell leírni, elég durva szavazóbázisa van, elképzelhető hogy simán ott lesz a második helyen, vannak még ilyen kis pártbombák az mdfnél és az lmpnél is.”
 • 19. unknown 2010. április 06. 20:25
  „18. Agyalapi
  Tényleg? :-))))))”
 • 18. Agyalapi 2010. április 06. 20:15
  „14-nek: tényleg akkor épült a Radnóti tornaterme, de érdemes megnézni (belülről látható igazán), milyen ferde lett...”
 • 17. unknown 2010. április 06. 19:49
  „15. LukSzkaivoker
  Egyébként a vasolvasztáshoz szükséges dolomitot évtizedek óta azokból a dunántúli bányákból szállították Dunaujvárosba, amelynek egyike volt ez a bánya. Nemcsak egyetlen bányával volt szerződése a vasműnek...”
 • 16. unknown 2010. április 06. 19:37
  „15. LukSzkaivoker
  Orbán papa annak a kőbányának volt alkalmazottja, amelyből - annak felszámolása után - kárpótlási jeggyel licitálva tulajdonrészt szerzett. A Dunaújvárosi Vasmű 1997-ben (tehát a Horn kormány idején, szocialista menedzser igazgatóval az élen) kötött vele dolomit szállítási szerződést. Amikor Orbán Viktor 1998-ban kormányra került azonnal az a vád érte O.V-t, hogy az öreg azért szállíthat, mert hogy... Orbán V. ekkor megbeszélte az apjával, hogy álljon el a szerződéstől, hogy ezért se érje támadás a családot. Megtörtént. Az Ezüst hajó intézte a kormány propaganda és tájékoztatás feladatát természetesen nem ingyen. A francért nem Önt kérte fel erre, kedves LukSzkaivoker?”
 • 15. LukSzkaivoker 2010. április 06. 19:08
  „- Ezüsthajó Kft.
  - Orbán papa kőbányája
  - stb.”
 • 14. unknown 2010. április 06. 18:13
  „Ekkoriban épült Szegeden pl. a Rózsa és a Radnóti gimnáziumok tornaterme....”
 • 13. unknown 2010. április 06. 17:47
  „Ispa támogatással megindult Szeged szennyvízcsatorna hálózata kiépítés tervezése, pénzügyi háttere biztosítása és építése. 2002-ben már javában tartott ez a munka a Fideszes Bartha polgármesteri tevékenysége alatt. Ha valaki pontos dátumot mondana, de ezen időre tehető az új klinika építése is!...”
 • 12. unknown 2010. április 06. 17:43
  „10. LukSzkaivoker
  Továbbá megépült az Esztergom-Párkány közötti híd. Orbán Viktor és az akkori szlovák miniszterelnök Dzurinda közösen avatták fel a híd közepén is, meg a partokon is. Akkor még nem zavarták vissza a szocialisták által elfuserált, megtorpedózott hülyeségei miatt onnan a köztársasági elnökünket. Akkor épült fel a Nemzeti Szinház is Budapesten. De nem a Deák tér sarkában lévő Engels térre, az olyan szűk és forgalmas hely eleve. Tornatermek épültek sorban az iskolákban a gyerekek testi erősítésére....”
 • 11. unknown 2010. április 06. 17:32
  „10. LukSzkaivoker
  A Fidesz 1998-2002 között lefékezte az ország eladósodottságát vízszintesre (nem emelkedő pályán) 8.ooo milliárd forintra. Működött az ország, az állam, a közigazgatás kisebb hőfokon, mint ma. Addig nyújtózkodott, ameddig a takarója ért. Kormányra kerülésekor (1998) derült ki, hogy nem tud egyszerre, egy év alatt 19.000 forint egyszeri nyugdíjemelést adni, amit Horn Gyula ígért be a 98-as választások előtt a választási kampányban, csak azt négy évre bontva. Ami úgy is lett! Ennek kígyója mérgét verték el rajta 2002-ben a seggnyaló média hathatós segítségével. Ennek eredményét szopjátok most, amikor az ország eladósodása jelenleg 20.500 milliárd forint. De nektek a szar is édes, csak MSZP legyen a csoki papírra írva. Átverik a fejeteket, hazudnak ahogy a csövön kifér, de nem ismertek más "becsületes" szervezetet, csak a kommunista múlt hajtásait...”
 • 10. LukSzkaivoker 2010. április 06. 16:47
  „Nekem meg egy kérdésem lenne azoktól, akik 2002 előtt is szavaztak már:
  Nem emlékszenek mi volt akkor, mit csinált a Fidesz?
  A Fidesz pontosan ugyanazt csinálta, mint az MSZP, csak pepitában. Egyik kutya, másik eb. A Jobbik egy szélsőjobb párt, jönnek a náci ugyanakkor vallásos szövegeikkel (nem tudom, hogy egyeztethető ez össze).
  Én nem látok egy hiteles pártot sem, amelyikre szavazni lehetne. Valaki mutasson már utat ...”
 • 9. unknown 2010. április 06. 14:30
  „Elírtam! Naponta jut el 47-48 ezer előfizetőhöz, nem havonta...”
 • 8. unknown 2010. április 06. 14:28
  „6. hozzászólásban theseus kérdezi: "...mi volt a célja a felmérésüknek...? Mint hogy nem hivatkozik az ott szereplő, más következtetést sugalló szavazás eredményre. Erre én is kiváncsi lennék persze annak tudatában (amit nemrég olvastam az írott DM-ben, hogy havonta a DM és a Délvilág (remittendát is belekalkulálva) 47-48 ezer példányba jut el az olvasókhoz. Mennyi a rákattintás szám itt az online kiadásra? Természetesen a különböző gépekről és nem a mi sokszoros rámenésünk szerint. Ennek tükrében lenne mit gondolkozni a jövő eredményén.”
 • 7. JoGabor 2010. április 06. 13:13
  „Kedves theseus
  ne tévessze meg a látszat. A köztársaság (közjó) eszmáját mára jól láthatóan felfalta az egyén csaknem korlátlan szabadságának demokráciája, amit már Platon is a csőcselék uralmának nevezett. Az, hogy minket műveletlen - jó esetben félművelt - hataloméhes, gátlástalan karrieristák az orrunknál fogva vezetnek, négyévente megengedik, hogy egyik vagy másik csoportjuk mellett szavazzunk (akár kampányoljunk is, óbégassunk, szidalmazva más kampányolókat, stb.) nem sokat jelent.
  A köztársaság - a közjó - szolgálata nem enged az egyénnek korlátlan szabadságot, ám felelős és szakszerű vezetést jelent. Az arra rátermettek, a legjobbak vezetését.
  Szerintem.”
 • 6. theseus 2010. április 06. 12:25
  „Panek Úr!

  A közvéleménykutatások tükrében jó a cikk, én csak egy dolgot hiányolok belőle. Nem reflektált a saját lapjuk felmérésére, amely teljesen más eredményt hozott. Akkor mi volt a célja a felmérésüknek, ha még csak nem is utal rá egy ilyen írásban?
  Az ön kérdését illetően: tavaly nyáron, az EP választások idején még fej-fej mellett volt a két párt, de azóta az MSZP tovább zuhant - pl. a BKV-botrány miatt -, a Jobbik pedig erősödött, így szinte biztos, hogy megelőzi a szocialistákat, a kérdés inkább csak az, mennyivel.

  JoGabor,
  Egy országban sincsenek tökéletes pártok, mindenhol csak az adott választákból lehet választani, ha úgy tetszik, a kisebbik rosszat, ez a demokrácia. Még mindig jobb, mintha egyáltalán nem lenne választási lehetőség, mint 1990 előtt.”
 • 5. JoGabor 2010. április 06. 11:53
  „Morálisan egyedül elfogadhatónak a tiltakozást tartom, a maffia ellen, a gyakorlatban keresztbe áthúzott szavazólapot (ha már nem szerepel rajta az az opció, hogy egyiket se fogadom el, akkor oda kell írni).”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltámadás

"Húsvétkor mindig feltámadás van a természetben, és mindig lehet feltámadás az emberben." Tovább olvasom