Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Bekerítve

JEGYZET - "Nesze neked, kivételezett úri középosztály!"
„Én egy jól kereső belvárosi nő vagyok!" Sárbogárdi Jolán, azaz Parti Nagy Lajos modorában mindig ezzel a szöveggel ütötte el a barátnőm, ha valami méltánytalanság érte. Ha mondjuk merő udvariasságból megdicsérték a 12 éves kosztümjét. Ha átvágták, meghazudtolták, cserbenhagyták, átnéztek rajta – és a többi. A mondat segített túllendülni a pillanatnyi dühön, elkeseredettségen, fájdalmon. És mindenkit megnevettetett. Még azt is, akinek lila gőze nem volt arról, ki az a Sárbogárdi Jolán. Pláne Parti Nagy.

Utóbb megváltozott a helyzetünk és a mondatunk, imígy: „Én egy jól kereső belvárosi úrhölgy vagyok!" Barátnőm manapság a pátyolt középosztály tagjának tudja magát. Tegnap találkoztunk, és azonmód elújságolta, mit tudott meg a „bankárjától". Hogy óvakodjon készpénzt felvenni az ATM-ből, mert drága. Hogy gondolja meg, a nyugdíjas éveire gyűjtögetett pénzecskéjét hova teszi, mert ha leköti 2-3 hónapra, lehet, hogy lefogyasztja az összeget. „Hogy mit csinálok? – kérdeztem a bankáromtól, mire elmagyarázta, hogy alacsony kamatot tud csak adni a bankom, és ebből is 22 százalék ugrik... És mindez semmi, mert képzeld, a kártyás vásárlás után is fizetni kell, elsejétől. Na rendben, hiszen alig használom én a kártyát, csak tankoláskor, heti bevásárláskor, kétévente, ha veszek egy cipőt... Pont ott nem tudok kártyával fizetni, ahol a legtöbb pénzt hagyom! A piacon, a nemzeti dohányboltban, mert nincs ketyeréjük, a fodrásznál, a manikűrben, a pedikűrben, a kozmetikusnál, a tornateremben, a masszőrnél, a T-modellben... Hogyhogy mi az a T-modell? Fiam, te aztán le vagy maradva, fogadok, azt sem tudod, milyen a lézerbugyi... Na ugye! Szóval a T-modell az a turkáló, ahol veszem a cuccaimat. Mert én egy jól kereső belvárosi úrhölgy vagyok! Vagy csak voltam?" – nézett rám kifulladva és kissé bizonytalanul.

Épp csak szusszant egyet, és folytatta, hogy a „bankárja" azt javasolta, legyen hitelkártyája, mert azzal ingyen vásárolhat a multiknál. A bank erre nem terheli az illetéket, ellenkezőleg, jutalmazza, ha legalább 120 ezret elvásárol a kártyával. „Legfeljebb 30 ezret vásárolhatok el, plusz a kábé havi 15 ezer benzinre, úgyhogy nem éri meg kiváltanom a hitelkártyát. Be vagyok kerítve!" – közölte tragikus sóhajjal.

Nesze neked, kivételezett úri középosztály! – mormoltam, és kerestem aprót a koldusnak, aki már öt perce ott sündörgött körülöttünk.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gatyarohasztó

"Folyékony aszfaltban rekedt, pecsenyére sült japán nyugdíjasokat látni a belvárosban, akik még így is találnak fotózni valót." Tovább olvasom