Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Biztos pénz

"A honvédség is esélyt kap, hogy bebizonyítsa, nem olyan, húsz éve."
Csak egy férfi körözte le a vásárhelyi Borsodiné Hódi Anettet a honvédségi alkalmassági vizsgálaton. A katonai egyenruháért tűzön-vízen át harcoló négygyermekes vásárhelyi édesanya története nem csak ezért érdekes. Amikor megszüntették a sorkötelezettséget Magyarországon, sokan számítottak arra, hogy a munkanélküli fiatalokkal majd úgyis sikerül feltölteni az új hadsereget. A roham azonban elmaradt. Talán azért, mert azoknak az emlékeiben, akikre számítottak, még egy olyan honvédség képe élt, ahová nem jelentkezett az ember, hanem vitték. Ahol látszott, nincs elég pénz rendes kiképzésre, így aztán az az egy év jórészt elvesztegetett időnek számított. A közvélemény azóta is szinte csak akkor hall a katonáinkról, amikor az Afganisztánban szolgálókról esik szó, vagy pontonhidat kellene építeni a Dunán a felújítás alatt álló Erzsébet híd kiváltására. Az idősebbek nem nagyon értik, miért van az, hogy létszámhiánnyal küszködik a honvédség, miközben a tévéhíradókban gyakran lehet látni seregestül olyan fiatalembereket, akik szemlátomást kedvelik az egyenruhát és a vezényszavakat, és szeretik is a hazájukat. Ők miért nem jelentkeznek? Tényleg csak azért, mert nem akarják ezt a kormányt szolgálni?

Jellemző, hogy amikor arról ír az újság, hogy Anett katona akar lenni, de most épp nincs fölvétel, sokan visszakérdeztek: hogyhogy? Hát most kell a katona, vagy nem? Kellene. Közel háromezer betöltetlen álláshelyre várnak jelentkezőket. Csakhogy a toborzás nem olyan, mint amilyen régen a sorozás volt. Ma nem lehet megmondani, hogy maga márpedig ejtőernyős lesz, maga pedig utász. A mostani hadsereg olyan, mint egy nagyvállalat, ahol különböző szakmákra várják a jelentkezőket. Egyes helyekre sokan jönnének, máshová senki se jelentkezik.

Most megint arra számítanak a honvédelmi minisztériumban, hogy a válság miatt állásukat elveszítők közül sokan megpróbálkoznak a hadsereggel. Ha ez tényleg így lesz, a honvédség is esélyt kap arra, hogy bebizonyítsa, már tényleg nem olyan cég, mint a húsz évvel ezelőtti. Kérdés, tud-e most már olyan körülményeket teremteni, ahol azok is megmaradnak, akik eredetileg csak muszájból jelentkeztek.

Olvasóink írták

  • 2. flexsnake 2009. szeptember 11. 14:16
    „,,Az idősebbek nem nagyon értik, miért van az, hogy létszámhiánnyal küszködik a honvédség, miközben a tévéhíradókban gyakran lehet látni seregestül olyan fiatalembereket, akik szemlátomást kedvelik az egyenruhát és a vezényszavakat, és szeretik is a hazájukat. Ők miért nem jelentkeznek? Tényleg csak azért, mert nem akarják ezt a kormányt szolgálni?"
    Sem fizikailag sem szellemileg nem felelnek meg a követelménynek. Az említett ,,urak" együttes IQ-ja sem éri el a 100at. Ezért.”
  • 1. dodó 2009. szeptember 10. 10:34
    „"... nem olyan, húsz éve..."

    Kivételesen egyetértek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt csillag

"Ki fog ezekben a méregdrága szállodákban lakni?" Tovább olvasom