Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Csömör a politika

"Nincs mit követelni. Mára megszoktuk: ígérettel tele a padlás. Ilyen a politika."
A maga módján ápolja 1956 emlékét a volt miniszterelnök dédunokája, illetve a forradalmi cikkei miatt állását veszítő újságíró kollégánk unokája egyaránt. A politikai pálya nem vonzza se a Nagy Imre-utódot, se – a nagyapja nevét is öröklő – Förgeteg Szilveszter Dávidot. Benedek Imre grafikusnak csupán megtervezendő honlap vagy bélyegtéma, amiért Nagy Imre az életét adta. A földrajz szakos srác számára pedig csak történetek sora a Szeged Népebeli cikkek nyomán családját tépázó vihar.

Politikai csömörének okára Dávid történetéből következtethetünk. Szülei meséjéből úgy tudja: mikor 1989. október 23-án déli 12 óra 3 perckor megszületett Makón, megyeszerte ünnepelték. Nemcsak nagyapja tekintette isteni ajándéknak érkeztét, az unokáét, aki továbbviszi a családnevet és 1956. októberének örökségét. A média is lecsapott az újszülött érkezésének hírére: cikkekben méltatták, és televízióban mutatták a csöpp Förgeteg Szilveszter Dávidot – mint a frissen kikiáltott harmadik köztársaság másodikként világra jött polgárát. Merthogy arról szóltak a tudósítások, hogy a húsz évvel ezelőtti október 23-án délben kikiáltott köztársaság első tíz polgárának életét kitüntető figyelem övezi. Felnőtt életük indulásához virágcsokrot és részvénypapírt kaptak. Az egyik külföldi tulajdonú gyógyszergyár meg azt ígérte, hogy százezer svájci franknak megfelelő összeget helyez el egy bankszámlán, amit 18. szülinapjukon sokmillió forintként ad át „a harmadik köztársaság első polgárainak". Ez jó reklám lett a cégnek, a rendszerváltó politikusoknak, de semmit sem hozott a húsz évvel ezelőtti elsőszülötteknek. A figyelem és a részvényérték elolvadt, bankszámla nincs. Hiába fordulnának ügyvédhez a köztársaság polgárai, nincs mit követelni. Mára megszoktuk: ígérettel tele a padlás. Ilyen a politika.

Apellálni, csak szóban létező ajándékot követelni nem illik most sem, amikor az 1989 októberében világra jötteket hívták ünnepelni a Parlamentbe – a 20. szülinapot és tán a 53 évvel ezelőtti 56-ot. Ott lesz a méltatásokkal tűzdelt holnapi rendezvényen a Förgeteg unoka is, akinek útravalója: nagyapja válasza egyetlen kérdésre. „A Magyar Rádió melyik munkatársa rögzítette hangfelvételen a szegedi egyetemisták MEFESZ-nagygyűlésén elhangzottakat?" Ezt Csak Dávidnak árulta el a nagyapa. Hogy majd elmondhassa – a 100. forradalmi évfordulón.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szúrópróba

"Vakcinás-e vagy? Vagy C-vitaminos? – szólhat rövidesen a Bëlga együttes új szerzeménye." Tovább olvasom