Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Edényfogó

"Drága idén a zöldség és a gyümölcs, állapítja meg a magyar ember, és igazolva látja magát, amikor az árak emelkedését a statisztikai hivatal százalékra pontosan kiszámolja. Az eltérés a tavalyi árakhoz képest durván ötven százalék, vagyis átlagosan másfélszer kell többet fizetnünk nélkülözhetetlen élelmiszerekért."
Drága idén a zöldség és a gyümölcs, állapítja meg a magyar ember, és igazolva látja magát, amikor az árak emelkedését a statisztikai hivatal százalékra pontosan kiszámolja. Az eltérés a tavalyi árakhoz képest durván ötven százalék, vagyis átlagosan másfélszer kell többet fizetnünk nélkülözhetetlen élelmiszerekért.

A magyar ember tehát bosszankodik a piacon, futkos, mint a mérgezett egér egyik kereskedőtől a másikig, és fájó szívvel ad ki kétszáz forintot egy kiló paprikáért vagy barackért. Ugyanez az ember a túrát követően a kezébe veszi az egyik áruházlánc katalógusát, kibumlizik a város szélére, és megvesz egy csomó felesleges csetrest, edényfogót, zoknit, konyharuhát, rongyszőnyeget, mert azok most nagyon olcsók, egységesen 249 forintot kérnek értük.

Az egy kiló őszibarack valóban többe kerül, mint tavaly ilyenkor, de még mindig kevesebbe, mint a nélkülözhetetlen edényfogó. Az egy kiló őszibarack mögött álló termelő főgonoszként jelenik meg a vevő szemében, aki nem átallott benzin- és műtrágya-áremelések miatt többet kérni a portékájáért, míg a multi akciós kínálata boldogsággal tölti el. Ezt hívják emberi gyarlóságnak: amikor az összes hírforrás naponta zúdítja a nyakunkba a százalékokat, mi mennyivel drágult avagy lesz még drágább, szeretnénk magunkat egy kicsit abban az illúzióban ringatni, hogy jól is járhatunk.

A tények, amiket számok támasztanak alá, általában cáfolhatatlanok. A szakember, a Mórakert vezetője azonban cikkünkben mégis cáfolni próbált, statisztikai hivatalt, médiát, mindenkit, ő nem látja a fene nagy drágaságot. A szövetkezet termelői ugyanis messze kisebb mértékben emeltek árat, mint amekkoráról a piac árulkodik: a haszon java nem náluk képződik. Csak az a baj, hogy a vásárlót nem lehet lecserélni, a vásárló ugyanis a legszívesebben mindent megvenne, az edényfogót éppúgy, mint az egy kiló barackot. És ha ő úgy érzi, hogy az edényfogó olcsó, a barack pedig drága, akkor neki van igaza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roncsautó az utcán

"Most már nem lehet kinn hagyni a roncsautót az utcán: ezt mondták Csongrádon, amikor elkezdtek… Tovább olvasom