Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Egy kiló kenyér

JEGYZET - ˝Az átlag magyar naponta 522 forintnál is kevesebbet költ.˝
Ki a szegény? A kutatók szerint az, aki legalább hármat nem tud megfizetni 9 tétel közül: a lakbér és a lakás fenntartása a hitelt is beleértve, a lakás megfelelő fűtése, váratlan kiadások, minden második nap hús, hal vagy egyéb, ezekkel egyenértékű fehérjeforrás az étrendben, évi egyszeri 7 napos nyaralás egy másik településen, autó, mosógép, színes televízió, telefon.

Sokan vannak, akik elsőre beikszelik az egyhetes nyaralást, az autót vagy a váratlan kiadást, és nem is gondolják, hogy európai mércével szegénynek számítanak. Azt olvastam, ezzel a mércével nálunk 4,6 millió ember él szegénységben, csaknem minden második. Európa egyik legszegényebb országa lettünk. Vannak olyan számítások is, hogy az átlag magyar naponta 522 forintnál is kevesebbet költ: ennyibe kerül egy kiló kenyér és egy liter tej. Egy másik számítás, a TÁRKI 2012-es adatai pedig azt mutatják ki, hogy a lakosság 17 százaléka él a létminimum alatt. A KSH idén még nem közölt adatokat.

Ausztria már 2010-től ad minimumjövedelmet a legszegényebb állampolgárainak – olvasom az interneten. A 8 millió osztrák közül 1,4 millióan rossz körülmények között élnek. A mélyszegények 300 ezres csoportja minimumjövedelmet, 800 euró körüli összeget kap havonta, ami 240 ezer forintnak felel meg. A sógoroknál is folyamatosan nő a szegények száma. 2000-ben 41 ezren kaptak segélyt, 2012-ben 221 ezer osztrák megélhetését kellett a költségvetésnek támogatnia. Ehhez képest mit írunk mai lapunkban? 2010 óta a negyedére csökkent a szegedi szociális kasszába érkező állami támogatás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csalódtak

˝Azon zúgolódnak, nem ezt ígérték nekik.˝
Tovább olvasom