Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Fejjel a falnak civilek

"Néhányról kiderült, hogy pont akkora kamu, mint ami a nevéből következik."
Facebook-csoportoknak is beillő nevekkel szórakoztatott az anyaggyűjtés, amikor a Szegeden bejegyzett alapítványok, egyesületek nevét kerestem ki az országos adó egy százalék jegyzékéből. Néhányról kiderült, hogy pont akkora kamu, mint ami a nevéből következik. Nem csoda, a pályázati lehetőségek erős érdeklődést váltanak ki a formálisan működőképes, de valódi tevékenységet nem végző szervezetekből is, vagy – legyünk megengedők – lehet, hogy az alapításkor még komolyan vették a célt, de forrás híján később elsorvadt az egyesület.

Más, elsőre gyanús alapítvány közepesen komolynak, és teljesen létezőnek bizonyult – nyilván az én humorérzékem alulfejlett, hogy ezeket viccesnek találtam.

De igazából nem róluk szeretnék írni, hanem azokról a civilekről, akik tiszteletet érdemelnek sokféle okból, például mert fákat adnak több tucat önkormányzatnak erdősávok telepítéséhez, betegeket ápolnak, a biztonságos közlekedésért túrákat szerveznek, elhagyott állatoknak találnak gazdát, vállalják a génmódosított élelmiszerek elleni küzdelmet, vagy felejthetetlen alternatív színházi produkciókat hoznak Szegedre minden évben egyre kevesebb pénzből.

Nálam az önkéntesség a véradásban kimerül, így Bojtos Ferencet (Csemete) és Dávid Annát (a mozgássérülteket segítő Értelmesebb Életért Alapítvány) kérdeztem a „civilségről".

– Olyan pluszmunkát végzünk, aminek csak az öröm a fizetsége. Az életben maradásért küzdünk. Pedig az önkéntes munkának van pénzben is kifejezhető értéke. Bár ez csak feltételezett, de kiszámolható érték – fogalmazott Anna. Ferenc pedig azt mondta: sokszínűek az alapítványok, mindegyik másfajta elhivatottságot igényel, de közös vonás a civilekben a „fejjel a falnak értékfelvállalás". Szerinte ehhez fel kell tudni adni egy részt a magánéletből, a magánszférából. De – tette hozzá – ez nem panasz, hanem elvárás.

Kedves civilek, én nem várom el, de köszönöm.

Olvasóink írták

 • 4. E! 2010. július 08. 23:07
  „Mi is köszönjük és szívesen :)”
 • 3. atomboy 2010. július 08. 22:59
  „Koszonjuk, Zsuzsanna, hogy mi is meg lettunk emlitve. :)
  Nagyon szeretem olvasni a cikkeidet, egynemelyik kollegad igazan tanulhatna toled. :)”
 • 2. CsImre 2010. július 08. 19:37
  „Az az újságíró, aki hitelesen közvetíti a nyilvánosság felé a civilek tevékenységét, legalább annyit használ az ügynek, mint a civilek. Pénzszűkében ugyanis sokszor így érhetnek el eredményt ezek a csoportok.

  Csak így tovább! :)”
 • 1. KolompárRómeó 2010. július 08. 16:49
  „A génmódosított élelmiszerek ellen miért kell küzdeni? A nemesítés is egyfajta génmódosítás, csak kicsit tovább tart. Aki ez ellen harcol - ész nélkül -, az 100 évvel ezelőtt harcolt volna az elektromosság, vagy a robbanómotor ellen is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kutyafáját!

"Hogy garantálja a gazda, hogy nem szabadít rá a szomszédságra újabb támadást?" Tovább olvasom