Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Fel is csút

JEGYZET - ˝Ceausescu szülőfalujában a 80-as években is szép, hipermodern stadion épült.˝
– Ha másért nem, pisilni azért egyszer szívesen elmennék Felcsútra, megnézném az ottani piszoárt – jegyezte meg félhangosan egy középkorú úr az Etelka sori pályán, az FK Szeged–Mórahalom mérkőzés szünetében szombat este, nem sokkal nyolc óra előtt az enyhén lepukkant férfivécében.

Maga a meccs rendben volt, közel háromszázan nézték a műfüves pálya mellett, ahogy az örökifjú csatár, dr. Szőke három perc alatt elvitte a három pontot. Történt mindez a hazai foci negyedik – a megyénket számítva legmagasabb – osztályában.

A Felcsút, pontosabban a Puskás Akadémia egy nappal korábban játszott a magyar labdarúgás első vonalában és utoljára Székesfehérváron, az ideiglenes hazai pályán, ahol megosztoztak a pontokon a Péccsel. Tette mindezt 200, azaz kettőszáz néző előtt, Felcsúttól negyven percnyire. Eztán már saját pályán fogadhatják az ellenfelet, húsvét hétfőjének estéjére ugyanis egy rangos ifjúsági torna döntőjére és a – Puskás után – Pancho Aréna hivatalos megnyitójára várta a celebeket az 1800-as lélekszámú település.

A létesítményt kellőképpen az agyagba döngölte a sajtó az elmúlt héten, aki akarta, már régen megtudta, hogy „Ebben nincsen egyetlen fillér közpénz sem... a miniszterelnöknek helyzeti előnye van, az üzleti élet szereplőit meg tudja győzni arról, ha egy ügy fontos. És nekem magánadományokból sikerült is annyi pénzt ide összegyűjteni". Ezt maga a régi-új kormányfő mondta a saját házától 15-17 méterre épülő, valóban impozáns stadionról. Ahova kétszer is befér Felcsút minden lakója, s amelynek egy székre jutó, több mint egymilliós bekerülési költsége nem Európa-csúcs: Bilbaóban még drágább lesz egy ülőhely, igaz, a Juventus új stadionjában kevesebből hozzák ki.

Jó, de Makovecz sosem volt olcsó – álmát itt már tanítványa valósította meg –, s ahogy a makói Hagymatikumnál is megtapasztalhattuk, bármilyen funkciójú épületre kérték a Mestert, ő jobbára templomot rajzolt. Felcsúton is bőven találtak ilyen nézőpontot a fotósok – lásd még: a labdarúgás szentélye –, de azért itt ügyesen, lefelé is építkeztek. Végignézve a fotókat, ez egy ékszerdoboz, bár az ízlések különbözhetnek. Olcsó, de kihagyhatatlan párhuzam, hogy Ceausescu szülőfalujában a 80-as években is szép, hipermodern stadion épült, valóban előremutató megoldásokkal.

De az is lehet, hogy ez így van rendben, s velünk, magyarokkal van a baj, mert génjeinkben ott a sárga irigység. Orbánnak meg abban van igaza, hogy nemcsak az üzleti élet szereplőit tudja meggyőzni, hanem az embereket is. Egy ilyen önkéntes magánadományokból épült projekt mellett is besöpörni a kétharmadot – ez már teljesítmény, igaz, statisztált hozzá az egész ország. Szerintem még túl óvatos is volt, amikor a választások utánra időzítette az átadást.

– Régen piramist építettek, ma stadiont, de meg is érdemeljük. Ahogy most áll a foci meg a politika, még nyolc év múlva sem mondja azt az ország, hogy Fel is csút... Akkor meg miért mérgelődjek? – dünnyögött a középkorú úr az Etelka soron, s igyekezett, hogy még elérje a második félidő kezdetét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvéti békéink

˝A pápák ilyenkor a békéről beszélnek, ez már szentírás.˝ Tovább olvasom