Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Fő a fejünk

JEGYZET - "Az ember azt hiszi, csak azt kell kifizetnie, amit elfogyaszt."
Minden évben van egy hónap, amikor nap nap után rettegve nyitja ki a panellakó a postaládát. Amikor az éves fűtéselszámolásról szóló számla jön. Nem jellemző ugyanis, hogy abban a túlfizetéséről értesítik. Bizakodik ugyan, hogy hátha most, hiszen lecsavarta a fűtésszabályozókat, és csak ott állítja langyosra a radiátort, ahol tartózkodik – de többnyire hiába minden. Keresi a magyarázatot, mert nem érti, miért kellene akár többhavi bérét kifizetni azért a luxusért, hogy 20 fokban pulóverben ült esténként a tévé előtt. Pedig – mint állítják – se a szolgáltató, se a leolvasó cég nem hibázott a számla kiállításakor. Végül már a házimanókat meg a koboldokat gyanúsítja meg, és a haját tépi, nem találva racionális magyarázatot a tetemes összegre.

Egyszerű földi halandónak nehezen is érthető a dolog – mert közösségi helyett individuális alapon gondolkodik. Nem úgy, mint a szolgáltató. Az ember azt hiszi, csak azt kell kifizetnie, amit elfogyaszt. Csakhogy ez súlyos tévedés, hiszen egy társasházban él, sok más családdal együtt. A szolgáltatót pedig főként az érdekli, hogy a házba bemenő hőmennyiséget kifizessék. Hogy ezen a lakók milyen arányban osztoznak, kevésbé lényeges a számára. Így fordulhat elő, hogy – mint pár hete írtuk – egy vásárhelyi kis lakásban élő család félmilliós, a rókusi körúti panelban lakó bácsi pedig 160 ezres kiegészítő számlát kap.

Ezekből a történetekből arra lehet következtetni: gyakorlatilag a társasház jelentős részének a számláját az állja, aki volt olyan könnyelmű, hogy a mínusz 20 fokban bekapcsolta a lakásában a fűtőtestet. A többiekét – akik a díjak miatt vélhetően már képtelenek fűteni saját lakásukban – ugyanis az átmenő csövek valamennyire melegítik. Aminek az árát szintén a könnyelmű fűtőtesthasználó nyakába varrják. Nem csoda, ha a lakók többségének megfelel a hőszolgáltatóval kötött jelenlegi szerződés, mindenféle korrekciós tényező figyelmen kívül hagyásával.

Nehezen lehet azzal biztatni a bácsit, hogy jövőre majd kisebb lesz a kiegészítő számla. Esetleg 50-60 év múlva, amikor a klímaváltozás miatt talán már fűtésre se lesz szükség Magyarországon.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2012. október 04. 20:03
    „A világon bennünket magyarokat rabolnak ki legjobban arányait tekintve!
    A képviselőink meg nagy ívben tesznek rá:((”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öntözési hivatal

"Hiába volt rendszerváltás, a gazdák jelentős része azóta sem tekinti magáénak a társulatot." Tovább olvasom